ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τράπεζες και τεχνητή νοημοσύνη

Γράφει ο Γιάννης Γεωργούλας*

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που βασίζεται στην ικανότητα των μηχανών να εκτελούν διαδικασίες και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την ανάλυση δεδομένων και τη μάθηση από αυτά τα δεδομένα. Στον τομέα των τραπεζών, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες και να ενισχύσει την ασφάλεια των συναλλαγών.

Έχει καταφέρει να επανασχεδιάσει την τραπεζική βιομηχανία, από τη διαχείριση κεφαλαίων και την εκτίμηση κινδύνου έως τη διαχείριση των πληρωμών και των πελατών. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη αβεβαιότητα και τον αυξανόμενο αριθμό πελατών, προσφέροντάς τους πιο αποδοτικές και εξατομικευμένες υπηρεσίες. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και για την αναγνώριση μοτίβων και στατιστικών δεδομένων που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τα δεδομένα τους και να βελτιώσουν την ακρίβεια των προβλέψεών τους. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της απάτης. Η τεχνολογία έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των τραπεζών και στην εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Η χρήση της έχει ενισχύσει την ασφάλεια των πληρωμών, έχει βελτιώσει τη διαχείριση του ρίσκου και έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών. Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν chatbots για να απαντούν σε ερωτήσεις πελατών ή για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τους. Βλέπουμε λοιπόν ότι αλλάζουν τα πάντα προς όφελος των πολιτών μέσω των νέων τεχνολογιών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να καταφέρουν οι τράπεζές μας να καταστούν πρωτοπόροι από τη στιγμή που θέλουμε να προσελκύουμε εταιρείες τεχνολογίας.

*Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση