ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξένοι αγοραστές ενισχύουν την αγορά ακινήτων

Χαμηλά κυμαίνεται το ενδιαφέρον των Κυπρίων

ΚΥΠΕ

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει το ενδιαφέρον των Κυπρίων για αγορά ακινήτων, καθιστώντας τους ξένους επενδυτές την κινητήρια δύναμη που έχει ωθήσει τον κλάδο σε σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου Μαρίνος Κυναιγείρου, παρά τις ανακοινώσεις των τραπεζών για ελκυστικά δάνεια, η δανειοδότηση των ενδιαφερομένων παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι να προσφεύγουν στην λύση της ενοικίασης εν μέσω δύσκολων συνθηκών. Παράλληλα, οι Κύπριοι που διαθέτουν τα χρήματα παραμένουν διστακτικοί, λόγω της πρόσφατης εμπειρίας της κρίσης.

Όλα αυτά, την ώρα που λόγω των χαμηλών τιμών σε σχέση με το παρελθόν και των κινήτρων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει σημαντική αύξηση στη ζήτηση από ξένους, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Κυναιγείρου αναμένεται να ωθήσει σταδιακά τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. Για αυτό το λόγω, ο Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών θεωρεί αυτή τη στιγμή την ακίνητα ως μια καλή επένδυση, την ώρα που οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για καταθέσεις είναι σχεδόν μηδαμινά. Σημειώνει ωστόσο ότι για να δοθεί ώθηση στην εγχώρια αγορά, οι τράπεζες θα πρέπει να διευκολύνουν περισσότερο τους αιτητές.

«Οι τράπεζες από το ένα άκρο που ήταν στο παρελθόν που δανειοδοτούσαν τους πάντες χωρίς μέτρο, έχουν πάει στο άλλο άκρο που δυσκολεύουν τους πάντες για οποιαδήποτε δανειοδότηση», ανέφερε.

Δυσκολίες ωστόσο υπάρχουν και για τους ξένους που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό και θέλουν να ανοίξουν λογαριασμό σε κυπριακές τράπεζες. Όπως ανέφερε ο κ. Κυναιγείρου και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες έχουν περάσει από το ένα άκρο στο άλλο και θα πρέπει να βρουν μια μέση οδό για να είναι πιο προσιτές στον κάθε αιτητή. Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές τράπεζες προβάλουν ως δικαιολογία τις οδηγίες που έχουν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την ώρα που στις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο η διαδικασία για μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό και άνοιγμα λογαριασμού είναι πολύ πιο εύκολες.

Αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένους αγοραστές

Τα κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργείου Εσωτερικών, κυρίως για προσέλκυση ξένων αγοραστών, φαίνεται να ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που ώθησε προς τα πάνω τις πωλήσεις ακινήτων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κτηματομεσιτών.

«Φαίνεται ότι ξεπερνιέται το θέμα κρίση όσον αφορά τα ακίνητα, οι ξένοι αγοράζουν, εμπιστεύτηκαν την αγορά ακινήτων στην Κύπρο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι αγορές ακινήτων γίνονται κυρίως από Ρώσους, Κινέζους και Άραβες, με ενδιαφέρον να υπάρχει σε όλες τις πόλεις. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στην Λεμεσό από Ρώσους, ενώ η Λάρνακα συγκεντρώνει κυρίως το ενδιαφέρον κατοίκων αραβικών χωρών. Στην Πάφο επενδύουν τόσο Ρώσοι όσο και Κινέζοι, ενώ στη Λευκωσία υπάρχει επίσης ενδιαφέρον σε μικρότερο όμως βαθμό. Το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για ακίνητα κοντά στο κέντρο κάθε πόλης ή σε παραλιακές περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Κυναιγείρου, το Αύγουστο οι πωλήσεις ακινήτων σημείωσαν αύξηση 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 υπήρξε αύξηση 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι πωλήσεις σε αλλοδαπούς σημείωσαν αύξηση 16,6% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016.

Το κίνητρα του Υπουργείο Εσωτερικών, θεωρούνται ότι ήταν ο λόγος που προσέλκυσε τους ξένους στην Κύπρο, όπως η παραχώρηση του κυπριακού διαβατηρίου, η παραχώρηση μόνιμης διαμονής, και η μείωση στο 50% των μεταβιβαστικών τελών.

Όσο για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια νέα φούσκα στις τιμές των ακινήτων στο μέλλον, ο κ. Κυναιγείρου εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επαναληφθεί, αφού δεν μπορεί να υπάρξουν τα ίδια γεγονότα που οδήγησαν στη φούσκα, όπως η ανακοίνωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο βασικός λόγος, όπως ανέφερε, που οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων πριν από την κρίση.

Πρόβλημα οι παράνομοι κτηματομεσίτες

Παράλληλα, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, ο κ. Κυναιγείρου εφιστά την προσοχή σε άτομα που ασκούν παράνομα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη και φαίνεται να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Η κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων, αφού κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο να αποκομίσουν κέρδος, ξεγελώντας ουσιαστικά και εκμεταλλευόμενοι τους αγοραστές.

Πρόσφατα υπήρξαν από το δικαστήριο δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη άσκηση του επαγγέλματος ενώ εκκρεμούν ακόμα πολλές υποθέσεις που προωθήθηκαν στο δικαστήριο, ύστερα από διερεύνηση του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Ο κ. Κυναιγείρου αναφέρει ότι στην περίπτωση του παράνομου κτηματομεσίτη δεν είναι διασφαλισμένη τυχόν προκαταβολή, αγορά ακινήτου, ή πληροφορίες που έλαβε ο αγοραστής για το ακίνητο, ενώ ο εγγεγραμμένος κτηματομεσίτης είναι υπόλογος στο νόμο και υπάρχει ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης που προστατεύει τον αγοραστή. Ο Σύνδεσμος κατέχει στοιχεία για περιπτώσεις που η προμήθεια του παράνομου κτηματομεσίτη έφτασε σε ποσοστό 50-70% της αγοραίας αξίας του ακινήτου, όταν η νόμιμη προμήθεια του κτηματομεσίτη είναι περί του 3%-5%.

Επίσης τα χρήματα που παίρνουν οι παράνομοι κτηματομεσίτες είναι μαύρα, και δεν καταβάλουν ούτε ΦΠΑ, ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις για αυτά με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων για το κράτος. Το θέμα επηρεάζει και τους ξένους αγοραστές, δυσφημίζοντας τη χώρα στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ