ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έβγαλε αμηχανία για την επόμενη μέρα η κάλπη

Η τελική εξάδα κατέδειξε τη μείωση της επιρροής του κομματικού μηχανισμού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί πλην της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων όλα τα κόμματα να εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, όμως η κάλπη έβγαλε περισσότερους ηττημένους από όσους το δήλωσαν δημοσίως και έστειλε τα δικά της μηνύματα σε κάθε κόμμα ανεξαιρέτως.

Δεδομένων και των σταυρών προτίμησης διαφάνηκε πως οι κομματικοί μηχανισμοί δεν έχουν το έρεισμα και τη ισχύ που είχαν σε άλλες περιόδους, ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη τιμωρήθηκαν, με το να τους προσπεράσουν νέα πρόσωπα. Νέα πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τον κομματικό σωλήνα όχι μόνο πήγαν καλά αλλά κάποιοι εκλέγηκαν παρά τις νουθεσίες των κομματικών επιτελείων. Η αστική Λευκωσία τιμώρησε τον ΔΗΣΥ βάσει εκλογικών αποτελεσμάτων και αυτό είναι κάτι που ταρακούνησε τους Συναγερμικούς. Το ΑΚΕΛ παρά τα μηνύματα ικανοποίησης που έστειλε ανέμενε περισσότερα, με τα στελέχη να έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις στους διαδρόμους. Στο κομματικό παιχνίδι μπαίνει πλέον η Δημοκρατική Παράταξη η οποία κέρδισε μία θέση στο Εθνικό Συμβούλιο με το ποσοστό της. Το ΔΗΚΟ διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο ενώ η καθαρή νίκη της ΕΔΕΚ επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Ζήτημα είναι πως προχωρούν στην κομματική σκακιέρα Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι μετά την σημαντική ήττα.

Δεν ικανοποιήθηκαν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρωτιά του Συναγερμού. Το ερώτημα βεβαίως είναι πόσοι συμφωνούν με αυτή την ανάλυση των εκτιμήσεών τους. Συναγερμικά και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως κάθε άλλο από ικανοποίηση μπορούν να προκαλέσουν τα εν λόγω ποσοστά. Όχι μόνο γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός πέφτει κάτω από το 30% που αποτελούσε το ψυχολογικό του όριο, όχι μόνο γιατί μειώνεται κατά πολύ η ψαλίδα με το ΑΚΕΛ, αλλά και γιατί αποκτά σημαντικές απώλειες, σε μάχη που θεωρείτο καθαρά συναγερμική.

Και λέμε συναγερμική καθώς ο ΔΗΣΥ από το 2004 καλλιέργησε την αίσθηση πως είναι το μόνο κόμμα που έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ενδεικτικό ότι ακόμα και σε χαλεπούς για τον ΔΗΣΥ καιρούς (διάσπαση του 2004) ερχόταν πρώτο. Σε αυτή την προεκλογική βεβαίως απέφυγε να μιλήσει καθαρά ευρωπαϊκά, περιορισμένος στην αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ. Κίνηση που φαίνεται να απομάκρυνε ψηφοφόρους τιμωρώντας το δια της αποχής ή δια της διαρροής αλλού. Σε αυτό βεβαίως φαίνεται να συνέβαλαν και οι ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης που ενέτειναν την δυσφορία.

Προσπάθησε να ανασκευάσει

Καθόλου τυχαία η διορθωτική κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας τη μέρα των εκλογών. Αναφέροντας πως στον προεκλογικό διολισθαίνει η γλώσσα (αναφορά όπως όλα δείχνουν στα «μηδενικά»), επισκέφθηκε εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφιζαν Τ/κ σε μία προσπάθεια να διορθώσει τα περί δανεικών ψήφων. Το αν αυτό επιτεύχθη είναι βεβαίως αμφίβολο δεδομένου και του αποτελέσματος.
Το μήνυμα ότι η σκληρή αντιπαράθεση δεν βοήθησε πήρε και η Πινδάρου, με τα στελέχη του κόμματος να διαμηνύουν μετά τα πρώτα exit polls πως θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ και να κάνουν λόγο για ισοπεδωτική κριτική. Μάλιστα συναγερμικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να επισημαίνουν πως όλα τα κόμματα που κυβερνούν έχουν δεχτεί φθορά σε μία προσπάθεια να χειριστούν το αποτέλεσμα. 

Πίσω η ηγεσία

Όλο αυτό άλλωστε φαίνεται να είχε πλήξει και συγκεκριμένους υποψήφιους. Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης εκλέγηκε ο αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς αφήνοντας πίσω του ηχηρά ονόματα του ΔΗΣΥ που ανήκουν στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος. Δεύτερος με μικρή διαφορά ο αναπληρωτής πρόεδρος Λευτέρης Χριστοφόρου ενώ ο τρίτος τη τάξει του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έμεινε εκτός. Ο κ. Τορναρίτης εκπρόσωπος της αστικής Λευκωσίας και των οπαδών της λύσης, φαίνεται να τιμωρήθηκε από την ροπή του ΔΗΣΥ προς τη λαϊκή Δεξιά, με το ακροατήριό του είτε να απέχει είτε να επιλέγει άλλους σχηματισμούς. Στον ΔΗΣΥ θα πρέπει να κάνουν την δική τους ανασκόπηση για τους λόγους που ο Λουκάς Φουρλάς, πρόσωπό εκτός του ΔΗΣΥ με έντονη δράση στην κοινωνία πολιτών , ήταν η κύρια επιλογή των ψηφοφόρων και όχι πρόσωπα από τον σκληρό πυρήνα και την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Σημειώνεται πως έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Το σίγουρο είναι πως αναμένεται συζήτηση για αλλαγές στην κυβερνητική παράταξη. Και στην Πινδάρου αλλά και στο Προεδρικό αναμένεται να γίνουν αλλαγές προσώπων το επόμενο διάστημα καθώς πολλοί κάνουν ήδη λόγο για κόπωση και φθορά στην κυβέρνηση η οποία επηρεάζει αναπόφευκτα και τον ΔΗΣΥ. Ο πρώτος που έθεσε θέμα συζήτησης την επόμενη μέρα ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους πριν το αποτέλεσμα. 

Ψηλές προσδοκίες

Μπορεί στον ΔΗΣΥ να αναμένεται συζήτηση για την μεγάλη πτώση των ποσοστών όμως ούτε στο ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα παρά τις επίσημες δηλώσεις. Ο Άντρος Κυπριανού είχε μιλήσει για ποσοστά πάνω από αυτά των ευρωεκλογών του 2014 (26,7%) και το πέτυχε μαζί με τη διατήρηση των δύο εδρών, ενώ δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές ουδέποτε ευαισθητοποίησαν τους ΑΚΕΛικούς. Το γεγονός ωστόσο ότι περίπου το 2% προέρχεται από Τ/κ ψηφοφόρους ενίσχυσε τη συζήτηση ότι το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη φθορά της κυβερνητικής παράταξης επαναπατρίζοντας ΑΚΕΛικούς. Είχαν μάλιστα καλλιεργηθεί προσδοκίες στον κόσμο του ΑΚΕΛ ότι αυτή τη φορά ίσως να έκανε το κόμμα τη μεγάλη του ανάκαμψη. Κύριο πρόβλημα για το ΑΚΕΛ όπως διαφαίνεται ήταν ο κίνδυνος εισόδου του ΕΛΑΜ στην ευρωβουλή που κινητοποίησε αρκετούς αριστερούς να πριμοδοτήσουν την ΕΔΕΚ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ κέρδισε το στοίχημα και εν πολλοίς το ρίσκο που πήρε συμπεριλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιο τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Η εκλογή του, έστειλε το μήνυμα όπως λέγεται έστειλε το μήνυμα πως παρά τη ρητορική που επικράτησε οι πολίτες έδωσε το μήνυμα πως θέλει λύση.

Ενδιαφέρον προκαλούν βεβαίως και οι σταυροί προτίμησης. Πρώτος ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου ο οποίος είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, όχι όμως της ηγεσίας. Και αυτό γιατί ο κ. Γεωργίου έχει σημαντικό έρεισμα στην επαρχία Λάρνακας. Ο κομματικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα για την εκλογή του Νεοκλή Συλικιώτη. Πέραν του ότι θεωρείται ο πιο δραστήριος ευρωβουλευτής έχει σημαντικές επαφές αλλά και έρεισμα στην GUE ως αντιπρόεδρος της ομάδας, ενώ δεν αποκλειόταν και το ενδεχόμενο να καταλάβει την προεδρία με την επανεκλογή του. Με την εκλογή του κ. Γεωργίου μπαίνει στη βουλή ο Ανδρέας Πασιουρτίδης. Ο βουλευτής Λάρνακας κατέδειξε ότι έχει σημαντικό έρεισμα στο ακροατήριο του ΑΚΕΛ, συσπείρωσε την επαρχία Λάρνακας προκαλώντας πρόβλημα στον ΔΗΣΥ ενώ παράλληλα διαφάνηκε πως ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ δεν έχει πλέον την επιρροή άλλων εποχών. Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο Νεοκλής Συλικιώτης δεν αποκλείεται να έχει ενισχυμένο ρόλο και λόγο στο κόμμα, ίσως και στις εσωκομματικές εκλογές του ΑΚΕΛ το 2020.

Τους στοίχησε η ΕΔΕΚ

Στο ΔΗΚΟ έχουν καταφέρει να έχουν αύξηση ποσοστών σε μία εκλογική μάχη ανέκαθεν αδιάφορη για το ΔΗΚΟϊκό ακροατήριο και χωρίς κανένα διακύβευμα, καθώς το κόμμα είχε δεδομένη τη μία έδρα. Και στο ΔΗΚΟ φαίνεται πως ο κομματικός μηχανισμός δεν έχει την επιρροή άλλων εποχών αν λάβουμε υπόψη τους σταυρούς προτίμησης. Ο εκλεκτός της ηγεσίας ήταν ο Μαρίνος Μουσιούττας ο οποίος τερμάτισε τρίτος, ενώ πρώτος ήρθε ο Κώστας Μαυρίδης. Η Ελένη Θεοχάρους ήρθε δεύτερη καταδεικνύοντας πως διατηρεί τη δύναμή της. Ερώτημα είναι πως θα κινηθεί πλέον, επιστρέφοντας στη Λευκωσία και τι θα γίνει τελικώς με την 56η έδρα. Αίσθηση προκάλεσε και η κατάταξη της Κατερίνας Χριστοφίδου η οποία άφησε πίσω πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ όπως τον Ζαχαρία Κουλία. Ήδη στο ΔΗΚΟ επισημαίνουν πως το κόμμα κέρδισε ένα νέο στέλεχος από τις ευρωεκλογές, στρέφοντας το βλέμμα στο 2021. Υπάρχει βεβαίως και η αίσθηση πολιτικών κύκλων οτι με δεδομένη την παρουσία ενός δεύτερου κόμματος στο ψηφοδέλτιο (Αλληλεγγύη) θα έπρεπε να είχαν λάβει περισσότερα, ενώ άλλοι επισημαίνουν την διάσπαση λόγω ΔΗΠΑ. 

Πολλοί οι πατέρες της νίκης

Μεγάλος νικητής της εκλογικής μάχης θεωρείται η ΕΔΕΚ η οποία όχι μόνο διατήρησε την έδρα αλλά αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά της. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ρίσκαρε με την αυτόνομη πορεία και φαίνεται τελικώς πως δούλεψε. Το σίγουρο είναι πως η επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ δεν προκαλεί άγχος καθώς τα σενάρια αμφισβήτησης του κ. Σιζόπουλου έχουν εξανεμιστεί μετά την νίκη.

Στον χάρτη η ΔΗΠΑ

Στον κομματικό χάρτη μπαίνει και επίσημα η Δημοκρατική Παράταξη καθώς πέτυχε τον στόχο του 3,6% λαμβάνοντας τελικώς 4%. Με αυτό τον τρόπο εισέρχεται στο εθνικό συμβούλιο και αποκτά παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ, σαν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Ο Μάριος Καρογιάν κατέδειξε ότι ενώ η ΔΗΠΑ κρατούσε χαμηλούς τόνους, μπορεί να δουλέψει οργανωτικά. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και αν αναμένεται προσέλευση νέων ηχηρών ονομάτων μετά την επίτευξη των εκλογικών στόχων. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το πώς θα κινηθούν πλέον Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης καθώς η κόντρα ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ κατέστησε τη συνεργασία τους ως χαμένη ψήφο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως πανευρωπαϊκά οι Πράσινοι έχουν ενισχυθεί και αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει συζητήσεις εντός του Κινήματος. 

Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν προκάλεσε ικανοποίηση στο ΕΛΑΜ. Ήδη το ακροδεξιό κόμμα είχε ως στόχο να συμμετέχει στον συνασπισμό των λαϊκιστικών κομμάτων που επιχειρεί ο Σαλβίνι, μετα σχέδια να ματαιώνονται επί του παρόντος. Η αποκάλυψη της φυγοστρατίας, η σχέση στελεχών με τον υπόκοσμο αλλά και οι σχέσεις με το νεοναζιστικό κόμμα Γερμανίας φαίνεται πως κινητοποίησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Κύπριων ψηφοφόρων κρατώντας τους εκτός. Το αν θα υπάρξει αλλαγή μετά την αποτυχία θα διαφανεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο δεν πρέπει να παραλείπεται πως βάσει ποσοστών, το ΕΛΑΜ είναι η 5η εκλογική δύναμη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση