ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προτάσεις ΑΚΕΛ για μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις που επηρεάζονται από την ακύρωση των πολιτιστικών δράσεων

Newsroom K

Τις δικές του προτάσεις για στήριξη εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού που επηρεάζονται από τον κορωνοϊό, κατέθεσε το ΑΚΕΛ.  

1. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις που επηρεάζονται από την ακύρωση των πολιτιστικών δράσεων και να προβούν σε ανάλογες αποζημιώσεις.

2. Ο ΘΟΚ να επιδείξει ελαστικότητα ως προς το πρόγραμμα ΘΥΜΕΛΗ, έτσι ώστε έργα του πρώτου εξαμήνου να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020. Να δοθεί η δεύτερη δόση από το κρατικό κονδύλι του προγράμματος ΘΥΜΕΛΗ , που εγκρίθηκε από τον ΘΟΚ, σε εκείνα τα θέατρα τα οποία εντός των ημερών θα έβγαιναν σε πρεμιέρα παράστασης, για να πληρωθούν οι συντελεστές των παραστάσεων αυτών και ταυτόχρονα να μπορέσουν να επιβιώσουν τα θέατρα, στα οποία εργάζονται οι άνθρωποι του θεάτρου. Να καλυφτούν οι ζημιές από την ακύρωση παραστάσεων.

3. Να διασφαλιστούν οι πληρωμές των ανθρώπων του θεάτρου, όλων των θεατρικών σχημάτων, για τις παραστάσεις που ακυρώνονται ή αναβάλλονται με κρατικά κονδύλια.

4. Το ΡΙΚ, να οπτικογραφήσει αριθμό θεατρικών παραστάσεων που θα δοθούν αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων και να μεταδοθούν στο κοινό, καταβάλλοντας τα πνευματικά και άλλα δικαιώματα στους δημιουργούς.

5. Να προβληθούν αυτό το διάστημα από το ΡΙΚ, έργα κυπρίων δημιουργών τα οποία προβλήθηκαν στο παρελθόν και αφορούν το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ και άλλες μορφές τέχνης και να καταβληθούν τα σχετικά δικαιώματα.

6. Να πληρωθούν μεροκάματα σε απασχολούμενους σε μουσικές σκηνές , θέατρα και άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες πολιτιστικών χώρων και γραφεία διοργάνωσης εκδηλώσεων αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, τον ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις.

7. Λόγω της φύσης της εργασίας των καλλιτεχνών, των τεχνικών και άλλων απασχολουμένων στον πολιτισμό , τις άμεσης επαφής μεταξύ τους (π.χ ηθοποιοί) αλλά και με το κοινό, πρέπει να ανασταλεί κάθε δραστηριότητα (γυρίσματα, πρόβες κ.λ.π) μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση να καλύψει τις απώλειες τις μισθοδοσίας των εργαζομένων αλλά και να στηρίξει οικονομικά τις εταιρείες παραγωγής.

8. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός προγράμματος για ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και στήριξης των φορέων και των ανθρώπων του πολιτισμού.

Σημ. Οι προτάσεις έχουν ήδη αποσταλεί στον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, στην πρόεδρο του ΘΟΚ και στον Αν. Διευθυντή του ΡΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

SOTHEBY’S - Μια τοπιογραφία του Γάλλου νεοκλασικού ζωγράφου Κλοντ-Ζοζέφ Βερνέ (1714-1789)

Ματιές στον κόσμο

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης είναι ανοικτό και υποδέχεται το κοινό σύμφωνα με τους νέους κανόνες
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ