ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θερμοπληξία και καύσωνας - Τι πρέπει να προσέξουμε

Ποια είναι τα συμπτώματα και πως να τα προλάβουμε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά ηλεκτροπληξίας, δήλωσε ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM «Διασπορά Ειδήσεων».

Ο Δρ Βωνιάτης επισήμανε πως η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο στις ευάλωτες ομάδες ατόμων κάτω των πέντε ετών και άνω των 65 ετών – ειδικά εάν έχουν επιπρόσθετα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, δεν παύουν να κινδυνεύουν και υγιή άτομα.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, στην Κύπρο μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί περιστατικά θερμοπληξίας σε μεγάλο βαθμό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου έχουν καταγραφεί 2300 θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα το τελευταίο διάστημα.

Η θερμοπληξία επηρεάζει ζωτικά όργανα

Οι ψηλές θερμοκρασίες, 37 βαθμών και άνω, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ανέφερε ο Δρ Βωνιάτης. Οι συνέπειες τις θερμοπληξίας είναι: αύξηση θερμοκρασίας του σώματος, πτώση πίεσης, αφυδάτωση, νεφρική δυσλειτουργία, αύξηση παλμού της καρδίας. Τα ζωτικά όργανα επηρεάζονται, ως αποτέλεσμα το άτομο να πέσει σε κώμα ή να πεθάνει. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν στο διάστημα μίας ώρας, μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Η προστασία μας πρέπει να είναι συνέχης και να γίνει καθημερινή πράξη

Για αυτόν τον λόγο, ο Δρ Βωνιάτης επισημαίνει πως τα πρώτα συμπτώματα μυϊκών σπασμών και ζάλης πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Απλοί τρόποι πρόληψης για να εφαρμόσετε

Η παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους και η λήψη υγρών αποτελούν δύο βασικούς τρόπους πρόληψης της θερμοπληξίας, τόνισε ο επιδημιολόγος. Σε περίπτωση αφυδάτωσης καλή θεωρείται και η ενυδάτωση με ηλεκτρολύτες.

Όσον αφορά την ενδυμασία, ο Δρ Βωνιάτης προτείνει να φοράμε καπέλο και άσπρα ρούχα, τα οποία κατά προτίμηση καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα.

Επίσης, ορισμένα άτομα θα πρέπει να προσαρμόσουν, κατόπιν συμβουλή ιατρού, φαρμακευτικές θεραπείες που λαμβάνουν για την πίεση ή την καρδιά.

Παράλληλα, στη θάλασσα, ο Δρ Βωνιάτης συμβουλεύει την παραμονή κάτω από ομπρέλλες και προστατευτικά ήδη, όπως καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Τέλος, υπογραμμίζει πως η προστασία μας πρέπει να είναι συνέχης και να γίνει καθημερινή πράξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Τα αθλήματα με κουπί, όπως το κανό, το καγιάκ και η όρθια σανιδοκωπηλασία, είναι σπουδαία άσκηση τόσο για το σώμα όσο και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
Στα άτομα που ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον και ζουν στο παρελθόν εμφανίζονται μεγαλύτερη έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΥΓΕΙΑ