ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις του Μαΐου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ομολογουμένως περιμέναμε με αγωνία το τι μας επεφύλασσε ο Μάιος σε ό,τι αφορά στις κτηματικές συναλλαγές, επειδή με όλη αυτή την χαοτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα δύσκολα θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις σωστό ή λάθος. Θα μπορούσες όμως άνετα να το χαρακτηρίσεις εξαρχής σημαντικό. Και είναι σημαντικό επειδή δείχνει πώς αντιδρά ο κόσμος σε μια κατάσταση που ίσως και να μην έζησε ποτέ στο παρελθόν ή που μπορεί να βίωσε εν μέρει πριν από 30 – 40 χρόνια. Και αναφέρομαι φυσικά στην κατάσταση του αυξανόμενου πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω πολλών διαφορετικών παραγόντων. Άρα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς συμπεριφέρεται το επενδυτικό κοινό κάτω από αυτές τις – για πολλούς πρωτόγνωρες – συνθήκες.

Τον Μάιο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 1.727 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Σε σχέση με τις 1.255 πωλήσεις του περασμένου Απριλίου, είναι αυξημένες κατά 37,6%. Σε σχέση δε με τις 1.161 πωλήσεις του Μάη του 2021 είναι αυξημένες κατά 48,8%. Αν συγκρίνουμε από το 2019 και μπρος, ο φετινός Μάιος είναι ο καλύτερος σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών. Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα είναι εξαιρετική αφού τον Μάιο κατατέθηκαν συνολικά 1.143 πωλητήρια έγγραφα, γεγονός που συνιστά 50% αύξηση σε σχέση με τον περσινό Μάιο. Αυτή η επίδοση αντέστρεψε την αναιμική αύξηση του Απριλίου και επανέφερε το κοντέρ πίσω στα δυνατά νούμερα του πρώτου τριμήνου. Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Μάιο κυμάνθηκαν πέριξ των €348 εκ. Συγκρινόμενες με τον Μάιο του 2021 όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €292 εκ., συνιστούν μια αύξηση της τάξης του 19,2%. Αξιοσημείωτο είναι πως σε σχέση με πριν ένα μήνα, αυτές είναι αυξημένες κατά €100 εκ. περίπου. Ήταν δε και οι πιο ψηλές από το 2019 και μπρος.

Πώς κατανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 540 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €84,2εκ.Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαΐου 31,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 24,2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Μάιο πέρσι είχε καταγράψει 413 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €70,9 εκ. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 219 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 7% μειωμένα σε σχέση με τον Μάιο του 2021.Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Μάιος) είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (επιπλέον 4 πωλητήρια έγγραφα).

Η Λεμεσός κατέγραψε 442 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €127,3εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαΐου 25,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 36,6% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Μάιο πέρσι είχε καταγράψει 302 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €66,1εκ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 410 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 74% αυξημένα σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Μάιος) είναι κατά 62% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Λάρνακα κατέγραψε 319 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €57,4εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαΐου 18,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Μάιο πέρσι είχε καταγράψει 217 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €34,9εκ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 227 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 96% αυξημένα σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Μάιος) είναι κατά 58% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Πάφος κατέγραψε 320 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €62,8εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαΐου 18,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 18% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Μάιο πέρσι είχε καταγράψει 139 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €23,7εκ. Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 243 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 79% αυξημένα σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Μάιος) είναι κατά 80% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 106 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €16,4εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Μαΐου 6,1% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 4,7% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Μάιο πέρσι είχε καταγράψει 90 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €16,7εκ. Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 44 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 16% αυξημένα σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Μάιος) είναι κατά 13% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η πιο πάνω ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα πως παρά τα όσα ακούγονται, οι παραλιακές πόλεις είχαν ένα εκρηκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον που σε συνδυασμό με την σταθερότητα της Λευκωσίας έφεραν θετικά αποτελέσματα στον κτηματικό χάρτη. Με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπουμε το επενδυτικό κοινό να δείχνει εμπιστοσύνη στα ακίνητα σαν μια θωράκιση και σαν ένα βαρύ πυροβολικό εναντίον του πληθωρισμού που καλπάζει αυτή τη στιγμή. Οι μειώσεις στην προσφορά αυξάνονται, το κατασκευαστικό κόστος επίσης αυξάνεται και με αυτά τα δεδομένα θα βιώσουμε ένα κύκλο αυξήσεων στις τιμές πώλησης και στα ενοίκια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση