ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Upcycling ακινήτων

ΑΡΘΡΟ

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το «recycling» ή ανακύκλωση, άρχισε να μπαίνει σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας εδώ στην Κύπρο, παρόλο που ο υπόλοιπος αναπτυγμένος κόσμος πάει πίσω 20 περίπου χρόνια σε οργανωμένη βάση. Το λεγόμενο «upcycling» αποτελεί είδος ανακύκλωσης, αλλά έχει την έννοια της «δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης». Ίσως για τους περισσότερους να είναι πιο οικεία αυτή η έννοια στην εφαρμογή της παρά ως όρος. Άπειρα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορούν να τύχουν δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης όταν κλείσει ο κύκλος της πρωτεύουσάς τους χρήσης.

Σκεφτείτε τα γυάλινα μπουκάλια. Αντί να πάνε στην mainstream ανακύκλωση μπορούν να τύχουν μετατροπών και να γίνουν ευφάνταστα φωτιστικά σώματα. Σκεφτείτε τα παλέτα επί των οποίων τοποθετούνται εμπορεύματα. Μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός σαλονιού κήπου ή το ντεκόρ σε ένα μπαράκι. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κάθετη διάταξη σε ένα τοίχο και να αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία ενός πράσινου τοίχου με φυτά. Γλάστρες μπορούν να αποτελέσουν πολλά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα κομμένες μπάλες στα δύο, ή ένα παλιό μπαούλο. Ένας τροχός ποδηλάτου μπορεί να γίνει ρολόι στον τοίχο με την προσθήκη ενός μηχανισμού. Ένα παλιό φλυτζάνι μπορεί να μετατραπεί σε βάση για ένα αρωματικό κερί. Μια παλιά άχρηστη μηχανή αυτοκινήτου μπορεί να μετατραπεί σε ένα ωραίο industrial τραπεζάκι. Μια παλιά κονσόλα μπορεί να μετατραπεί σε πάγκο ενός νιπτήρα. Τα παραδείγματα είναι πραγματικά άπειρα, αφού η μόνη απαίτηση είναι η δημιουργική φαντασία και η διάθεση ενασχόλησης.

Μια ενδιαφέρουσα οπτική του upcycling έχει να κάνει με την εφαρμογή του σε ακίνητα ή σε χρήσεις συναφείς με ακίνητα. Και πάλι, στο εξωτερικό βλέπουμε συχνές εφαρμογές αυτής της αντίληψης, ενώ εμείς εδώ κάτω είμαστε αρκετά αγκυλωμένοι σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Εμείς για παράδειγμα κατά 99,9% κινούμαστε ανάμεσα σε τρεις επιλογές: πρώτον, την ανέγερση μιας καινούργιας συμβατικής κατασκευής, δεύτερον, την ανακαίνιση μιας συμβατικής κατασκευής, και τρίτον, την κατεδάφιση μιας συμβατικής κατασκευής. Σε αναπτυγμένες κοινωνίες υπάρχει έντονο το στοιχείο της αναδιαμόρφωσης ενός υφιστάμενου οικοδομήματος σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, σε περιοχές όπως το Μανχάταν των ΗΠΑ, θα δούμε ένα παλιό εργοστάσιο με όμορφα στοιχεία, όπως το παραδοσιακό κόκκινο τουβλάκι, να διατηρείται στην αρχική του εξωτερική μορφή και εσωτερικά να μεταμορφώνεται σε διαμερίσματα και lofts με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Ό,τι στοιχείο του αρχικού εργοστασίου είναι άξιο διατήρησης χρησιμοποιείται σαν λειτουργικό μέρος ή σαν μέρος του ντεκόρ του νέου κτηρίου. Για παράδειγμα, παλιές μεταλλικές πόρτες μπορεί να αποτελέσουν πόρτες εισόδου σε κάθε όροφο ή πόρτες ανελκυστήρων. Παλιές μεταλλικές σωληνώσεις μεταφοράς νερού και γκαζιού θα συντηρηθούν, θα βαφτούν και θα αποτελέσουν μέρος του οπτικού ντεκόρ των διαμερισμάτων. Τέτοιες μετατροπές, αναβαθμίζουν την αξία του ακινήτου κατακόρυφα. Ενώ σαν εγκαταλειμμένο εργοστάσιο άξιζε μόνο σαν γη πάνω στην οποία ήταν κτισμένο πλέον τα τουβλάκια με κάποια αξία μεταπώλησης, σαν μεταμορφωμένο κτήριο αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια. Σκεφτείτε πως ένα loft 70μ² σε ένα τέτοιο upcycled κτήριο στην περιοχή Τριμπέκα του Μανχάταν έχει αξία τουλάχιστον $12εκ.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μετατροπής παλιών εργοστασίων είτε σε γραφεία, είτε σε διαμερίσματα, είτε σε εστιατόρια. Όμως το πράγμα δεν σταματά στα εργοστάσια. Αλήθεια πόσες φορές έτυχε να δούμε ντοκιμαντέρ όπου μεταλλικά κοντέινερ χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες διατάξεις και με τις κατάλληλες μετατροπές γίνονται πολυτελείς επαύλεις Αλλά ξέρουμε πολλούς Κύπριους που θα έμεναν σε κοντέινερ Για όνομα του Θεού, θα μας βγάλουν τραγούδι! Πρόσφατα δημοσιεύτηκε πως γίνονται σκέψεις στα ΗΑΕ, να μετατραπούν τα τεράστια ντεπόζιτα αποθήκευσης καυσίμων διυλιστηρίου που κλείνει, σε οικιστικές μονάδες!

Παρόλο που είναι παράτολμο λόγω του τι απαιτείται για αποκατάσταση από τη μόλυνση που υπάρχει, εντούτοις γίνεται. Σκεφτείτε αν τα διυλιστήρια Λάρνακας μετατρέπονταν σε τουριστική και οικιστική ανάπτυξη στη βάση του τι υπάρχει τώρα εκεί. Θα ήταν ένα θεματικό και συνάμα θεαματικό πρότζεκτ και σίγουρα θα έλκυε διεθνές ενδιαφέρον. Η αποκατάσταση έτσι και αλλιώς θα πρέπει να γίνει αν κατεδαφιστούν, άρα γιατί να μην το δούμε δηλαδή Η διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και δυνατότητας, είναι αυτό που είναι διαθέσιμο αλλά ακόμα δεν βρέθηκε. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην εκτιμητική επιστήμη που σχεδόν δεν ασχολείται κανείς, είναι η απελευθέρωση της κρυμμένης αξίας ενός ακινήτου ή όπως λέμε στα αγγλικά, «the release of latent value”.

Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, είναι CEO της APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X