ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Bon Voyage 8998, χαίρε νέα πραγματικότητα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Προς το παρόν έχουμε τελειώσει με το 8998. Μια κρατική υπηρεσία που διαχειρίστηκε περίπου 6,5 εκατομμύρια μηνύματα επικοινωνίας με άμεση ανταπόκριση. Και όλα αυτά μέσα σε περίπου δύο μήνες. Τόση ανταπόκριση από κρατική τηλεφωνική υπηρεσία ίσως να μην υπήρξε από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας! Το σύνηθες είναι να τηλεφωνάς και να μην απαντά κανένας ή να απαντήσει κάποιος αλλά να μην είναι αυτός που θέλεις και να μην κάνεις τη δουλειά σου ούτως ή άλλως.

Είναι ένα μικρό δείγμα του τι μπορεί να είναι η κρατική υπηρεσία όταν πίσω από αυτή υπάρχει αυτοματοποίηση και χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Περιμένουμε να δούμε περισσότερο από αυτό σε όλο το φάσμα της κρατικής μηχανής ∙ από το πιο απλό όπως το να γλείφεις και να κολλάς χαρτόσημα, στο να εγγράφεις εταιρείες, στο να καταθέτεις δικόγραφα, στο να διενεργούνται όλες οι πληρωμές, στο να αιτείσαι οτιδήποτε αφορά το Κτηματολόγιο, τις τοπικές διοικήσεις, το να εξετάζονται και να χορηγούνται πολεοδομικές άδειες, για να αναφέρω μόνο επιγραμματικά κάποιες εφαρμογές.

Είναι λοιπόν με κάποια συγκίνηση που είπαμε «αντίο» στο πιο αποτελεσματικό κρατικό εργαλείο που είχαμε ποτέ. Φυσικά μακάρι η αιτία που οδήγησε στην εισαγωγή της υπηρεσίας του 8998 να μην επανεμφανιστεί ποτέ, αλλά ας γίνει προπομπός και φάρος του τι μπορούμε να πετύχουμε σαν κράτος και όχι κάτι που θα αναπολούμε με νοσταλγία.

Το διττό συναίσθημα της συγκίνησης και της νοσταλγίας, το νιώσαμε στις πρώτες εξόδους σε πάλαι ποτέ χώρους εστίασης. Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς τους χώρους που κάποιοι από εμάς αποφύγαμε συνειδητά επειδή ακριβώς άλλοι εισέρευσαν μαζικά μη λαμβάνοντας τόσο υπόψη τις προειδοποιήσεις των ειδικών και των ηγητόρων, αλλά γι’ αυτούς που εναρμονίστηκαν πλήρως με τις νέες απαιτήσεις.

Όλοι ζήσαμε την άβολη φύση της χρήσης της μάσκας. Κι ενώ είναι δεδομένος ο σεβασμός προς τα άτομα που μας σερβίρουν κάθε φορά, τώρα ο σεβασμός αυτός είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Δεν είναι εύκολο ο άλλος να φοράει μάσκα και γάντια και την ίδια στιγμή να φοράει και ένα χαμόγελο για να μας εξυπηρετήσει σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Οπότε kudos σε όλους αυτούς που κάνουν ό,τι μπορούν για να εργαστούν όσο πιο επάξια γίνεται προς δική μας εξυπηρέτηση και ασφάλεια.

Πέρα από αυτό, είναι τέτοιες στιγμές που ενώ χαλαρώνεις και απολαμβάνεις κάθε δευτερόλεπτο επιστροφής σε πράγματα που έφτασες να κάνεις έως και μηχανικά προηγουμένως, συνειδητοποιείς πως η στέρηση της ελευθερίας είναι μεγάλη τιμωρία όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι. Όταν η ελευθερία σου δοθεί πίσω έστω και με δόσεις, εκτιμάς την κάθε ρανίδα χρόνου και ουσίας της.

Διερωτάσαι αν θα επανέλθουν όλα πίσω «όπως ήταν», ασχέτως αν το «όπως ήταν» δεν σε ικανοποιούσε πλήρως. Είναι αυτό που λέμε πως για να εκτιμήσεις κάτι θα πρέπει πρώτα να το χάσεις. Μπορεί να μην γίνουν όλα όπως ήταν, αλλά θα είναι όπως θα γίνουν. Το μέλλον είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό το ελέγχουμε άσχετα αν κάποιες χθεσινές και σημερινές πραγματικότητες μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε. Με τον ιό θα μάθουμε να ζούμε μαζί του, όπως μάθαμε να ζούμε με τόσα άλλα πράγματα που μπορεί και να μην γνωρίζουμε για την ύπαρξή τους. Αν θα βρεθεί κάποιο εμβόλιο που θα τον στείλει απ’ εκεί που ήρθε είναι δευτερεύουσας σημασίας. Η καλύτερη συνταγή για το μέλλον είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Η νέα πραγματικότητα είναι εδώ με τις δικές της προκλήσεις. Όπως θα έλεγε και το 8998, «εγκρίνεται …. ισχύει για εύλογο χρονικό διάστημα …», μέχρι δηλαδή να δώσει την θέση της σε μια νέα πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση