ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κτηματαγορά του Μαρτίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο Μάρτιος του 2021 είναι ο πρώτος Μάρτιος από το 2014 που δεν μπορεί να μπει σε απευθείας σύγκριση με τον αντίστοιχό του της προηγούμενης του χρονιάς. Πέρσι επιβλήθηκε το lockdown στα μέσα του μήνα και όλα σταμάτησαν ξαφνικά αφού ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνονται συναλλαγές. Άρα, αν συγκρίνουμε τον φετινό Μάρτιο με τον αντίστοιχο περσινό θα ήμασταν αδικαιολόγητα τρισευτυχισμένοι. Γι’ αυτό στο άρθρο αυτό θα κάνουμε την σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019 και τον Φλεβάρη του 2021 και σε επόμενη δημοσίευση θα δούμε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς συνολικά.

Ο τρίτος μήνας του 2021 ολοκληρώθηκε με 1.406 συναλλαγές σε παγκύπρια βάση. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019 σημειώθηκαν 1.342 συναλλαγές. Άρα ο φετινός είναι αυξημένος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 κατά 4,8%. Σε σχέση με τον φετινό Φλεβάρη σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό πωλήσεων κατά 21,7% αφού τον Φλεβάρη υπενθυμίζουμε ότι σημειώθηκαν 1.155 συναλλαγές.

Βάσει αυτών των 1.406 συναλλαγών αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας περίπου €241εκ. σε αντίθεση με το 2019 όπου αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας €338 εκ. Με μείωση στον τζίρο των συναλλαγών κατά 28,7% εδραιώνεται ξεκάθαρα το φαινόμενο των περισσότερων αλλά πιο μικρών συναλλαγών. Με την πανδημία να τρέχει για ένα χρόνο με όλο τον αρνητικό της επηρεασμό, το να σημειώνεται αύξηση στον αριθμό πωλήσεων έστω και σε μικρότερους όγκους κρίνεται ως θετικό ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως ο Φλεβάρης είχε όγκο συναλλαγών ελαφρώς κάτω από €185εκ.

Πάμε τώρα να δούμε πώς κινήθηκαν οι επαρχίες μέσα στην πιο πάνω γενική εικόνα.

Η Λευκωσία φέτος συνεισέφερε με 470 συναλλαγές (ή 33,4% του συνολικού αριθμού) συνολικής αξίας περίπου €78,5εκ. (ή 32,5% του συνολικού όγκου). Την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο συνεισέφερε με 383 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €95,2εκ. Άρα αυξημένες συναλλαγές με μειωμένο όμως όγκο. Τον Φλεβάρη φέτος η Λευκωσία είχε 426 συναλλαγές με όγκο τα €62,7εκ.

Η Λεμεσός φέτος συνεισέφερε με 408 συναλλαγές (ή 29% του συνολικού αριθμού) συνολικής αξίας περίπου €81,7εκ. (ή 33,9% του συνολικού όγκου). Την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο συνεισέφερε με 357 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €110,6εκ. Τον Φλεβάρη φέτος η Λεμεσός είχε 255 συναλλαγές με όγκο τα €49,5εκ.

Η Λάρνακα φέτος συνεισέφερε με 251 συναλλαγές (ή 17,9% του συνολικού αριθμού) συνολικής αξίας περίπου €31,1εκ. (ή 12,9% του συνολικού όγκου). Την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο συνεισέφερε με 246 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €42εκ. Τον Φλεβάρη η Λάρνακα είχε 205 συναλλαγές με όγκο €24,7εκ.

Η Αμμόχωστος φέτος συνεισέφερε με 85 συναλλαγές (ή 6% του συνολικού αριθμού) συνολικής αξίας περίπου €13,3εκ. (ή 5,5% του συνολικού όγκου). Την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο συνεισέφερε με 74 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €13,9εκ. Τον Φλεβάρη η Αμμόχωστος είχε 69 συναλλαγές με όγκο €8εκ.

Η Πάφος φέτος συνεισέφερε με 192 συναλλαγές (ή 13,7% του συνολικού αριθμού) συνολικής αξίας περίπου €36,5εκ. (ή 15,1% του συνολικού όγκου). Την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο συνεισέφερε με 282 συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν €76,4εκ. Τον Φλεβάρη η Πάφος είχε 200 συναλλαγές με όγκο €39,7εκ.

Το αβίαστο συμπέρασμα είναι πως όλες οι επαρχίες πλην της Πάφου σημείωσαν εκρηκτική αύξηση τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με τον φετινό Φλεβάρη – κάτι που ιστορικά καταγράφεται αφού ο Φλεβάρης είναι γενικά μουδιασμένος μήνας και ο Μάρτιος σηματοδοτεί την έναρξη της μακράς καλοκαιρινής σεζόν. Η Πάφος είναι ελαφρώς κάτω κόντρα στην υπόλοιπη εικόνα, αλλά είναι νωρίς για να πούμε με ασφάλεια αν κτίζεται αρνητικό μομέντουμ.

Στις υπόλοιπες συγκρίσεις, το τι μπορεί να λεχθεί είναι πως Λευκωσία και Λεμεσός οδηγούν την κούρσα των επενδύσεων σε ακίνητα, με όλες τις επαρχίες πλην της Αμμοχώστου να βιώνουν σοβαρή συρρίκνωση στη συνολική αξία των ακινήτων που αλλάζουν χέρια. Η Αμμόχωστος είναι η πιο ελαφριά επηρεασμένη και αυτό οφείλεται τόσο σε τοπικές επενδύσεις αλλά κυρίως σε επενδύσεις από Λευκωσιάτες αγοραστές, οι οποίοι φαίνεται να εκμεταλλεύονται το οικονομικό κλίμα και τοποθετούνται στην περιοχή για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι πιο χαμηλοί τζίροι οφείλονται στο γεγονός ότι ο μέσος επενδυτής δεν ξανοίγεται πολύ εστιάζοντας σε ακίνητα μικρότερης αξίας, όπως μεταχειρισμένα διαμερίσματα και σπίτια, μικρά νεόδμητα διαμερίσματα και χωράφια στην ύπαιθρο. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παίζουν το ρόλο τους όπως και οι απευθείας πωλήσεις ακινήτων από εταιρείες διαχείρισης.

Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι λογικά αναμενόμενο να αναμένουμε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, παρόλο που φαίνεται να αυξάνεται η ψαλίδα οικονομικής δυνατότητας μεταξύ ατόμων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση