ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι μικρές χαρές του σπιτιού μας

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Όπως τρέχουν οι εξελίξεις, φαίνεται να οριστικοποιείται η άποψη πως μέχρι την άνοιξη του 2021 (μην πω και καλοκαίρι) δεν θα έχουμε κανένα άλλο όπλο στη διάθεσή μας για αναχαίτηση του κορωνοϊού πέραν της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της συνεχούς λήψης μέτρων προσωπικής υγιεινής και προστασίας, όπως μάσκα και αντισηπτικά, και να βιώνουμε περιοδικά τοπικά lockdown και συστήματα περιοριστικών μέτρων αναλόγως επιδημιολογικής εικόνας.

Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, τόσο σε γενικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, που στην ολότητά τους επιφέρουν αρνητικό επηρεασμό από την τσέπη μας μέχρι την προσωπική μας ψυχική υγεία. Αναπόφευκτα σημαίνει αλλαγή συνηθειών. Εκεί που ήμασταν για παράδειγμα μαθημένοι να βγαίνουμε έξω μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο μετά τις εννέα το βράδυ μέχρι αργά, πλέον θα μάθουμε να εφαρμόζουμε την γερμανική εκδοχή της εξόδου: δείπνο μεταξύ 6μμ και 8μμ το αργότερο και αν υπάρχει όρεξη και ευχέρεια ένα ποτό μέχρι τις 10μμ.

Το πιο μικρό χρονικό παράθυρο διασκέδασης αλλά και τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης πρακτικά σημαίνουν λιγότερες διαθέσιμες θέσεις. Άρα από τη μεριά των θαμώνων σημαίνει και πονοκέφαλος η όλη διαδικασία να βρουν κάπου να κάνουν κράτηση, ενώ έως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση των ίδιων των χώρων αναψυχής που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή.

Σίγουρα μια τάση που θα παρατηρηθεί μέσα στα πλαίσια των αλλαγών στις συνήθειες μας, θα είναι και αυτή των πιο συχνών πλην μικρών συγκεντρώσεων στο σπίτι. Ενόψει και των επερχόμενων χειμωνιάτικων ημερών, τα μικρά cheese & wine gatherings θα έχουν την τιμητική τους. Αυτή η τάση θα επιφέρει και την ανάγκη να ξαναδούμε τις δυνατότητες και τις ελλείψεις του σπιτιού μας. Σχεδόν όλα τα αγγίξαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε διάφορα άρθρα στο παρελθόν και τώρα ήρθε η ώρα ίσως να τους δώσουμε περισσότερη σημασία λιτά και απέριττα.

Τζάκι. Είναι το καλύτερο focal point μέσα σε μια κατοικία. Κάθε είδος έχει την ιδιαιτερότητα του και μπορεί να καλύψει κάθε γούστο και απαίτηση. Ένα πράγμα παραμένει όμως αδιαμφισβήτητο: η μαγεία που προσφέρει μαζί με ένα κρασάκι κατά τη διάρκεια μιας κρύας νύχτας. Δεν χρειάζεται να σας το πω, αλλά ένα τζάκι πλέον μπορεί να αποτελεί και χαρακτηριστικό ενός εξωτερικού ή ημι-αίθριου χώρου όπου αναλόγως καιρικών συνθηκών μπορεί να μεταφέρει την μαγεία της φωτιάς και εκτός σπιτιού.

Πέργολα, Gazebo κλπ. Όποια εκδοχή μπορεί, με το ανάλογο ντεκόρ, να είναι απλά υπέροχη. Πλέον υπάρχουν τόσα ικανά και διακριτικά συστήματα εξωτερικής θέρμανσης (για χειμώνα) και ψύξης (για το καλοκαίρι), όπου η χρήση ενός αίθριου ή ημι-αίθριου χώρου να μπορεί να γίνεται ολόχρονα και ανεξαρτήτως εποχής.

Εξωτερική κουζίνα. Εμείς μπορεί να εξασκούμε χρόνια τώρα το σπορ με τις μόνιμα κτισμένες ψησταριές μας. Μια νέα τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω των συνεπειών της πανδημίας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, είναι η κατασκευή εξωτερικών κουζινών. Και με τον όρο «εξωτερική κουζίνα» εννοούμε all the goodies: πέργολες, πάγκοι εργασίας, εντοιχισμένα ψυγεία, νεροχύτες, ψησταριές γκαζιού, ψησταριές κάρβουνου και δε συμμαζεύεται.

Μέχρι και οι φούρνοι για ψήσιμο πίτσας έκαναν θραύση σε πωλήσεις. Ό,τι χρειάζεται για να μπορείς να απολαύσεις ένα event στο σπίτι σου μαζί με λίγους φίλους, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, χωρίς να είστε έγκλειστοι εντός του σπιτιού και να διατρέχετε περισσότερο κίνδυνο.

Η πανδημία κατέδειξε πως το σπίτι παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας από τον μέχρι πρότινος bed & breakfast ρόλο που κατέληξε να διαδραματίζει για αρκετά χρόνια τώρα. Η τάση στο οικιστικό real estate είναι πλέον ξεκάθαρη. Ο κόσμος ζητά όπως το σπίτι του έχει τουλάχιστον λίγο κήπο, καθαρότερο αέρα, μια γωνιά κάπου εκεί έξω όπου να μπορεί να απολαύσει μικρές πλην σημαντικές χαρές της ζωής με την οικογένεια του και κάποιους φίλους. Και η αγορά μας είναι έτοιμη από καιρό για να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση