ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αειφορία και νέες μορφές τουρισμού

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Ο Τουρισμός αποτελεί μια πολυδιάστατη βιομηχανία η οποία εμπλέκει αρκετούς παράγοντες και φορείς. Η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και τα οικονομικά οφέλη που επιφέρει η τουριστική βιομηχανία. Για να καταλάβουμε λοιπόν καλύτερα τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις και τις νέες μορφές τουρισμού που προκύπτουν μετά την πανδημία του κορωνοϊού, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δύναμη του διαδικτύου. Αρκετοί τουρίστες αρέσκονται στη διαδικτυακή έρευνα, σχηματίζοντας εικόνα και άποψη για τους μελλοντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν επίσης μια νεοεισερχόμενη τάση στην τουριστική βιομηχανία, αφού μπορούν να ταξιδέψουν με τον υπολογιστή τους, να δουλεύουν και να κάνουν διακοπές ταυτόχρονα.

Στις νέες μορφές τουρισμού συγκαταλέγονται οι ταξιδιώτες ευεξίας, χαλάρωσης, απόλαυσης της φύσης, αλλά και αυτοί που αρέσκονται στο περπάτημα στη φύση ή δίπλα στη θάλασσα. Οι σημερινοί τουρίστες επιζητούν την επαφή με την τοπική κοινωνία και τις μικρές ή απλές συνήθειες της καθημερινότητάς τους όπως το παραδοσιακό πρόγευμα και φαγητό, τα ήθη και έθιμα, ο πολιτισμός και ο αγροτουρισμός. Η γνωριμία με την τοπική κοινωνία και τα τοπικά προϊόντα προσφέρουν στους επισκέπτες εμπειρία και γνώσεις. Γνώσεις οι οποίες πηγάζουν από τις περιηγήσεις, τη μελέτη αλλά και την επαφή με τους ντόπιους. Ως τοπικές αρχές θα πρέπει να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ψηλού επιπέδου υπηρεσίες, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την τουριστική βιομηχανία.

Η δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στοχεύουν στην προσέλκυση τουριστών, επιφέρει οικονομικό όφελος στην τοπική κοινωνία, ενώ τα τοπικά προϊόντα αποτελούν πόλο έλξης λόγω της ποιότητας και της φρεσκάδας τους. Για να μπορέσει όμως ο τουρίστας να μεταβεί από τον χώρο διαμονής του στην επαρχία ή στην ενδοχώρα και να ζήσει ανεπανάληπτες εμπειρίες, θα πρέπει να ζήσει κάτι νέο και διαφορετικό. Οι δημόσιες μεταφορές θα πρέπει να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και προσβάσιμες σε ΑμεΑ, οικογένειες με παιδιά αλλά και τα κατοικίδιά τους. Τα ξενοδοχειακά και τα αγροτουριστικά καταλύματα θα πρέπει να δίνουν έμφαση στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οικονομικών λαμπτήρων φωτισμού, στον περιορισμό του πλαστικού και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Όλες οι δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκουν ζωηρή απήχηση στους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν έναν λόγο παραπάνω για να επιστρέψουν στον τόπο μας. Οι τουρίστες ταξιδεύουν για να αποδράσουν από την καθημερινή ρουτίνα, να εξορμήσουν και να ανακαλύψουν νέους προορισμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πιο απαιτητικοί όσον αφορά την αυθεντικότητα και την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Οι επισκέπτες έχουν όμως υποχρέωση να σέβονται την τοπική κοινωνία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την παράδοση της χώρας προορισμού τους. Θα πρέπει επίσης να στηρίζουν, με τη συμβολή των εμπλεκόμενων εθνικών φορέων, την τοπική κοινωνία, η οποία επενδύει στη δημιουργία σύγχρονων μονάδων διαμονής, όπως τα αγροτουριστικά καταλύματα, τις παραδοσιακές φάρμες, τα οινοποιεία και αγροκτήματα.

Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η τοπική κοινωνία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νέων μορφών τουρισμού. Η άμεση επαφή, η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση, η ασφάλεια, η ποιότητα και η εμπειρία προσφέρονται μέσω της διάχυσης του τουρισμού προς την ενδοχώρα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Για να μπορέσει όμως η μικρή Κύπρος να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες θα πρέπει να δώσει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό. Η συνεχής επιμόρφωση, η εκπαίδευση, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και μισθών όπως και η καταπολέμηση της εποχικότητας αποτελούν τις νέες τουριστικές απαιτήσεις. Οι ανταγωνιστές μας φαίνεται ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εμείς όμως δεν πρέπει πάντα να ακολουθούμε, αλλά να προπορευόμαστε.

Ο κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση