ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Η Ευρώπη ως καθήκον»

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Με το σύνθημα του πρώτου Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Χάβελ «Η Ευρώπη ως αποστολή, ως καθήκον» ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία, η Τσεχική Δημοκρατία. Ένα σύνθημα, το οποίο αναφέρεται στο μέλλον της Ε.Ε., στη στήριξη της πολιτικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης. Η Γαλλία και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχουν επωφεληθεί από την ανάληψη της Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού, αν και πέρασε από συμπληγάδες, ο Μακρόν κατάφερε τελικά να επανεκλεγεί στο Προεδρικό αξίωμα και έχει βάλει πλώρη για τα ηνία της Ε.Ε.

Η Τσεχική Δημοκρατία αναλαμβάνει για δεύτερη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., αυτή τη φορά σε περίοδο πολέμου στην Ουκρανία και με τον κορωνοϊό να μην δείχνει στοιχεία εξαφάνισης. Το 2009 η Τσεχική Δημοκρατία ανέλαβε για πρώτη φορά την Προεδρία εν μέσω μιας άλλης κρίσης, αυτής με το φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Το δεύτερο μισό του 2022 βρίσκει την Ευρώπη αντιμέτωπη με την Ουκρανική κρίση και με εκατομμύρια πρόσφυγες να φτάνουν στην Ε.Ε. καθημερινά. Η περιβαλλοντική καταστροφή, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση αποτελούν επίσης σοβαρά ζητήματα που προβληματίζουν την Τσεχική Προεδρία. Πρώτη και κύρια προτεραιότητα της Τσεχίας είναι η αντιμετώπιση και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσα από ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους και η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών στις τοπικές αρχές της Ουκρανίας. Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ιδιαίτερα στο θέμα της ενέργειας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της προεδρεύουσας χώρας Ιβάν Μπάρτος, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, δέχτηκε κριτική από τους Πράσινους για τη μη δέσμευση της χώρας του για απαλλαγή από την πυρηνική ενέργεια και την προώθηση της βιομηχανικής αντί της βιώσιμης παραγωγής τοπικών τροφίμων. Μία άλλη πρωτοβουλία της Τσεχίας αφορά την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ψηφιοποίηση και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του λαϊκισμού, κυρίως στο διαδίκτυο. Ως αρμόδιος υπουργός για την Ψηφιοποίηση και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ο Τσέχος αναπληρωτής πρωθυπουργός αναγνώρισε τη συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αξιωματούχων στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του ρατσισμού.

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ε.Ε. για το μέλλον της Ευρώπης διαφάνηκε ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν καλά τα πλεονεκτήματα που έχουν από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές δράσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι τοπικές αρχές. Το Μέλλον της Ευρώπης, όπως τονίζει η Τσεχική Προεδρία, αφορά την προώθηση της πολιτικής συνοχής για ανάπτυξη των τοπικών αρχών της Ευρώπης. Οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν να ενημερώνουν σωστά για ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια από τα οποία επωφελούνται οι πολίτες ως σύνολο. Μέσα από αυτό το σκεπτικό η Τσεχική Προεδρία εισηγείται επίσης τη βελτίωση, την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η τελευταία προτεραιότητα αφορά την ανθεκτικότητα των θεσμικών οργάνων, την ανάπτυξη των αξιών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Ως τοπικές αρχές οφείλουμε να παραμείνουμε κοντά στους πολίτες και να συνεχίσουμε μέσα από το έργο και τις πράξεις μας ν’ αποτελούμε τη φωνή των απλών πολιτών στην Ευρώπη. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε την πρωτιά στις προτιμήσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως επιβεβαιώνει και η Τσεχική Προεδρία, ασκώντας πολιτική από τη βάση προς τα πάνω, δίνοντας το σωστό παράδειγμα, τόσο στα κράτη μέλη αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικότερα.

Ο κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση