ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόκκινος, κατακόκκινος φάκελος

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στο προτελευταίο επεισόδιο της πετυχημένης σειράς «Ted Lasso», που πραγματεύεται με έναν έξυπνο και κωμικό τρόπο τα του ποδοσφαίρου, η πρωταγωνίστρια της σειράς, ιδιοκτήτρια της «Ρίτσμοντ», ομάδας της Premiere League, απαντά σε όλους τους άλλους ιδιοκτήτες, όταν της πρότειναν να συμμετάσχει σε ένα νέο πρωτάθλημα με πιο ακριβά εισιτήρια και περισσότερο κέρδος: «Τι νομίζετε ότι κάνετε; Σταματήστε! Πόσα περισσότερα χρήματα χρειάζεστε πια; Γιατί να σκεφτείτε να στερήσετε από τον κόσμο κάτι που του είναι τόσο σημαντικό; Δεν είναι παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι. Είναι από αυτές τις φοβερές στιγμές όπου νιώθεις χάλια τη μια στιγμή… και σαν να είναι Χριστούγεννα την άλλη. Κάνει τους απλούς ανθρώπους καλούς ή κακούς ήρωες. Ο κόσμος αγαπά αυτό το παιχνίδι. Ο πατέρας μου λάτρεψε αυτό το παιχνίδι. Και εσείς όλοι το λατρεύατε κάποτε. Είμαι σίγουρη. Ήξερα ένα αγοράκι. Από την εργατική τάξη, στο Ρίτσμοντ. Αγαπούσε τόσο πολύ το ποδόσφαιρο που έμπαινε κρυφά στους αγώνες, επειδή η οικογένειά του δεν είχε χρήματα να αγοράσει το εισιτήριο. Ένα απόγευμα τον έπιασαν, και ο υπεύθυνος της ασφάλειας τον χαστούκισε και τον πέταξε κάτω. Αλλά αυτό το μικρό αγοράκι σηκώθηκε, χαμογέλασε, κλώτσησε τον φύλακα και έφυγε. Δεν ξαναπήγε στο γήπεδο, παρά μόνο 25 χρόνια μετά, όταν μπήκε μέσα και αγόρασε την ομάδα. Την πρώτη του μέρα ως ιδιοκτήτης πήγε και βρήκε εκείνον τον φύλακα και του έδωσε αύξηση χωρίς καμία εξήγηση. Επειδή έχουμε αγοράσει τις ομάδες, δεν σημαίνει ότι μας ανήκουν. Δεν θέλω να συμμετέχω σε κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει αυτό το υπέροχο άθλημα. Γιατί δεν θα ήθελα καθόλου όλα εκείνα τα παιδάκια και οι ενήλικες, να χάσουν την επαφή με αυτό το όμορφο, παθιασμένο κομμάτι του εαυτού τους».

Ακούμε αυτές τις μέρες πολλά για το δικό μας ποδόσφαιρο. Που επίσης, προφανώς, δεν ανήκει στους παράγοντες αλλά στον κόσμο. Οι ομάδες δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες, αλλά στους οπαδούς. Και οφείλουμε όλοι, όλοι όσοι δεν έχουμε το χρήμα να καθοδηγεί τις πράξεις μας, να κινηθούμε για να δώσουμε ξανά τη χαρά στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου. Την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ακούστηκαν πολλά. Για 16 κόκκινους φακέλους που δεν ήταν σε γνώση όσων έπρεπε να ήταν, για δύο ομάδες που θα έπρεπε να ήταν διαγραμμένες από τα μητρώα της ΚΟΠ από το 2020 και πολλά, πολλά αλλά.

Υπάρχουν δύο θετικές εξελίξεις από τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η πρώτη είναι πως η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ξεκινά αυτεπάγγελτη έρευνα στην ΚΟΠ. Η δεύτερη, η πολιτική βούληση όλων των βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών για να δοθούν όλες οι απαντήσεις από αυτούς που τις έχουν. Από τη Νομική Υπηρεσία, για το πόσες υποθέσεις ήρθαν ενώπιόν της από την τέως και νυν Επιτροπή Προστασίας του Αθλητισμού, πού βρίσκονται αυτές οι υποθέσεις και αν κάποια ή κάποιες πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Από την ΚΟΠ, για το πόσους κόκκινους φακέλους ήρθαν από την ΟΥΕΦΑ, αν τους προώθησε όλους στην αρμόδια επιτροπή. Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, για το πώς εισπράττονται και πώς διανέμονται. Για το ασυμβίβαστο των αθλητικών παραγόντων, αν υπάρχει και τι έκαναν γι’ αυτό.

Δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι αυτός ο ασκός. Δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν εκ των προτέρων, ούτε ήμουν ποτέ προσωπικά υπέρμαχος των λαϊκών δικαστηρίων. Στόχος είναι να επικρατήσει η διαφάνεια, να είμαστε όλοι σίγουροι πως όσοι υπηρετούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, έχουν ως πυξίδα τους να δώσουν στον κόσμο, στους μικρούς και στους μεγάλους την καλύτερη επαφή με το όμορφο, παθιασμένο κομμάτι του εαυτού τους. Να ασπρίσει, αυτός ο φάκελος, που σήμερα μπορεί να είναι κόκκινος, μπορεί να είναι μαύρος, αλλά σίγουρα δεν είναι άσπρος. Γιατί το ποδόσφαιρο, δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι.

*Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ | πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών | twitter: @dmdemetriou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση