ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος: «We are Assange»

Της ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΒΩΝΙΑΤΗ

Από τη σκοπιά της καταπάτησης θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων, η περίπτωση του εκδότη και συνιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ασυνήθιστη. Δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα φυλακισμένοι ανά τον πλανήτη βρίσκονται έγκλειστοι –όπως ο εκδότης της Wikileaks– σε συνθήκες ακραίας απομόνωσης, εκτός του οπτικού πεδίου της κοινής γνώμης και υπόκεινται σε συστηματικά και παρατεταμένα βασανιστήρια και άλλες απάνθρωπες και ταπεινωτικές τιμωρίες – επειδή τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα στην τάδε ή στην δείνα επίσημη ή λαθραία εξουσία.

Η μοναδικότητα της υπόθεσης του πολυβραβευμένου Ασάνζ συνίσταται στο μέγεθός της, δηλαδή στην ένταση και την έκταση των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρει για όλους μας η ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες κατασκοπίας, που προβλέπει μέχρι 175 χρόνια φυλάκισης. Ενδεικτικά, ο απερχόμενος Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, κρούει τον κώδωνα κι επισημαίνει πως η εν εξελίξει δίωξη του Ασάνζ δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο που θα σφραγίσει με τρόπο οδυνηρό την τύχη όχι μόνο των δημοσιογράφων και των ενημερωτικών οργανισμών παντού αλλά και την ίδια την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία εν γένει.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων –όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ο ΟΗΕ– και πληθώρα απλών ανθρώπων αλλά και προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, όπως η λογοτέχνιδα Μάγια Αγγέλου, η ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις, ο συγγραφέας και διανοούμενος Ταρίκ Αλί, ο μουσικός των Pink Floyd Ρότζερ Γουότερς, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς κ.ά. – έχουν συστρατευθεί στον αγώνα διεκδίκησης της απελευθέρωσής και μη έκδοσης του Ασάνζ. Στο πλαίσιο αυτό έχει πρόσφατα δημιουργηθεί μια κυπριακή πρωτοβουλία, η οποία την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησε –σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Κύπρου– μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, έξω από το Λονδίνο, κλεισμένος στο ατσάλινο κελί του 23 ώρες το 24ωρο επί τα τελευταία τρία έτη.

Στο πάνελ της συζήτησης, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου, συμμετείχαν ο κοινωνιολόγος Ανδρέας Παναγιώτου, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Σταύρος Τομπάζος και η Νικολέτα Χαραλαμπίδου, δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τις τρεις κεντρικές παρεμβάσεις ακολούθησε μια πυκνή και παραγωγική συζήτηση, σε μία αίθουσα κατάμεστη.

Στο ακροατήριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές κομμάτων, πρώην ευρωβουλευτές και διπλωμάτες, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, νομικοί, φοιτητές και καλλιτέχνες. Την κυπριακή πρωτοβουλία δράσης και υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ έχει προ δύο μηνών χαιρετήσει ο παγκόσμια γνωστός γλωσσολόγος, πολιτικός ακτιβιστής και διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, γράφοντας επίσης τα παρακάτω λόγια:

«Η βάναυση δίωξη του Julian Assange είναι ένα διεθνές σκάνδαλο, με τη συνενοχή πολλών κυβερνήσεων. Το έγκλημα του Assange είναι ότι εργάστηκε ως ένας σοβαρός δημοσιογράφος: παρείχε στο κοινό κρίσιμες πληροφορίες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να έχει. Για το έγκλημα αυτό έχει υποβληθεί σε πολυετή βασανιστήρια, τα οποία συνεχίζονται. Εξίσου ντροπιαστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που χρησιμοποιούν με τόση προθυμία τις αποκαλύψεις του, δεν σηκώνονται να τον υπερασπιστούν. Η βασική ακεραιότητα ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου δέχεται επίθεση σε αυτή την επαίσχυντη παράσταση. Ο Julian Assange αξίζει τη σθεναρή υποστήριξή μας. Πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος και να τιμηθεί για τα επιτεύγματά του. Αυτό απαιτεί τουλάχιστον η δικαιοσύνη».

Η κα Βωνιάτη είναι μέλος της Πρωτοβουλίας για τον Julian Assange –Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X