ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μονόδρομος η αλλαγή νοοτροπίας

Την ερχόμενη Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την προβληματική νοοτροπία που επικρατεί στο πολιτικό μας σύστημα. Έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε νέα άτομα τα οποία έχουν την απαραίτητη όρεξη, διάθεση και προσόντα για να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξουν τα δεδομένα και να αλλάξουν τη νοοτροπία του πολιτικού μας συστήματος.

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στα θέματα διαφθοράς, δηλαδή στη νοοτροπία που θεωρεί λογικό και ανεκτό κάποιος αξιωματούχος του κράτους να είναι λίγο ή πολύ διεφθαρμένος. Η νοοτροπία της αρπαχτής και η νοοτροπία που αποτρέπει τον έλεγχο από θεσμούς σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής πρέπει να σταματήσει. Η διαχείριση του προγράμματος των πολιτογραφήσεων και όσα επακολούθησαν, τραυμάτισαν την προοπτική της χώρας μας, αφού σε καμιά περίπτωση δεν παρουσιάζουμε την εικόνα ενός σοβαρού κέντρου παροχής υπηρεσιών που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις του εξωτερικού. Τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου με τα σκάνδαλα των πολιτογραφήσεων, το video του Al Jazeera, τα διάφορα πορίσματα ερευνητικών επιτροπών, οι καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το αποδεικνύουν περίτρανα.

Χρειάζεται επίσης αλλαγή νοοτροπίας στα θέματα οικονομίας, δηλαδή στη νοοτροπία που θεωρεί τη μεσαία τάξη ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Την τελευταία δεκαετία η μεσαία τάξη σήκωσε στους ώμους της ολόκληρο το βάρος της οικονομικής κρίσης, ενώ η επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού θα παρουσιάσει καινούργιες προκλήσεις και προβλήματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης. Η μεσαία τάξη πρέπει να προστατευθεί αφού αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται επίσης στη λειτουργία του κράτους πρόνοιας και στον τρόπο στήριξης των κοινωνικά αδύναμων. Τα κενά και τις αδυναμίες του κράτους πρόνοιας πλέον τις μετράμε με ανθρώπινες ζωές. Από το 2013 εξαγγέλθηκαν διάφορες μεταρρυθμίσεις σχετικά με το Γραφείο Ευημερίας και άλλων δομών οι οποίες έμειναν απλά εξαγγελίες. Δυστυχώς, από το 2013 αποφασίσαμε να επενδύσουμε στους χρυσελεφάντινους πύργους της διαφθοράς αφήνοντας τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης σε δεύτερη μοίρα. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία, η οποία θεωρεί ότι δεν είναι προβληματικό να υπάρχουν συμπολίτες μας που να ζουν χωρίς κατώτατο μισθό, το να υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω από το όριο της φτώχιας και ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του να μένουν χωρίς πραγματική στήριξη.

Η νοοτροπία που δεν θεωρεί την παιδεία και την υγεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, όπως επίσης και η νοοτροπία που θέλει να διατηρεί τις κρατικές υπηρεσίες και τα δικαστήριά μας βραδυκίνητα χωρίς ψηφιακό εκσυγχρονισμό είναι μια λανθασμένη νοοτροπία. Ρατσιστικές νοοτροπίες, νοοτροπίες που επιτρέπουν τη βία κατά των γυναικών ή των παιδιών είναι απαράδεκτες και κατακριτέες.

Χρειάζεται επιτέλους να αλλάξει και η αλλοπρόσαλλη νοοτροπία της διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος. Η μυστική ατζέντα της λύσης δύο κρατών δεν είναι πλέον και τόσο μυστική. Δηλώσεις, τοποθετήσεις και ενέργειες που άφηναν υπονοούμενα για αλλαγή της βάσης συζήτησης για λύση του Κυπριακού μας έφεραν στη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα μετά το πέρας της διάσκεψης της Γενεύης.

Η ανασυγκρότηση της χώρας προϋποθέτει αναγκαστικά την αλλαγή ευρύτερων, και βαθιά εδραιωμένων, αντιλήψεων και συμπεριφορών στο πολιτικό μας σύστημα. Η εύκολη λύση είναι να αναθεματίζουμε τους πολιτικούς και να περιμένουμε την εξ ύψους βοήθεια για τη σωτηρία μας. Την ερχόμενη Κυριακή, όμως, έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπίες και να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη. Και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Ο κ. Ολύμπιος Χριστοφή είναι υποψήφιος βουλευτής ΔΗΚΟ Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση