ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο χορός της Σάνα

Tης ΞΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η Σάνα Μαρίν είναι η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Είναι 36 ετών και προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Έχει μεγαλώσει σε οικογένεια ΛΟΑΤΚΙ με τη μητέρα και τη σύντροφό της. Έχει έντονη πολιτική προσωπικότητα. Την χαρακτηρίζει η ευθύτητα στο λόγο της και από το πολιτικό της στίγμα ξεχωρίζουν οι έντονες της απόψεις για εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα καθώς και η πρόσφατη πολιτική της πρωτοβουλία για άμεση ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Εν τούτοις εκείνο που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον δεν ήταν ούτε η ένταξη στο ΝΑΤΟ, ούτε η εξάωρη εργασία, αλλά … ένας χορός. Για να είμαι πιο ακριβής, ένας ξέφρενος και ίσως για ορισμένους προκλητικός χορός σε ιδιωτικό πάρτι. Ο οποίος ήρθε στην επιφάνεια από τη διαρροή ενός βίντεο κάποιου από τους παρευρισκόμενους στη διαδικτυακή πλατφόρμα Τικ Τοκ.

Η θύελλα των αντιδράσεων κατέκλυσε κατακαλόκαιρα τη Φινλανδία και ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του κόσμου. Οι συζητήσεις αναφορικά με το κατά πόσο είναι ικανή να εξασκεί τα καθήκοντά της, μέχρι, τι θα γινόταν σε περίπτωση που παρουσιαζόταν ανάγκη να συγκληθεί άμεσα το υπουργικό της συμβούλιο, καθώς και αν έχει κάνει χρήση ναρκωτικών, απασχόλησαν όλη την οικουμένη. Η ίδια αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις δημόσια, να κάνει τεστ για ναρκωτικά, να δώσει τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα και ούτω καθεξής.

Η υπόθεση πλέον έχει περάσει στην ιστορία αλλά αυτό που μας έχει διδάξει είναι ότι ακόμη και στις πιο προοδευτικές κοινωνίες η έλλειψη σοβαροφάνειας τιμωρείται πιο αυστηρά από την έλλειψη σοβαρότητας. Μόλις μία νέα γυναίκα αρχηγός κράτους ξέφυγε από την πολιτική ορθότητα κόντεψε να συντριβεί κάτω από όλα εκείνα τα στερεότυπα, που ξαφνικά γιγαντώθηκαν και πλέον η Σάνα δεν ήταν η επιτυχημένη και τολμηρή Πρωθυπουργός της χώρας τους, αλλά ένα άτακτο νεαρό κορίτσι. Τον προοδευτισμό με τον άκρατο συντηρητισμό τον χώριζε μία γραμμή, έτοιμη να ξεχαρβαλωθεί για ένα ξέφρενο χορό.

Αυτό που απουσίαζε από τη συζήτηση εκείνες τις ημέρες του “σκανδάλου” ήταν προφανώς η ουσία και η ουσία ήταν ότι η Σάνα Μαρίν δεν έκανε κάτι παράνομο πέρα από το να διασκεδάσει ιδιωτικά. Προφανώς το γεγονός του ότι η Πρωθυπουργός είναι μία νεαρή γοητευτική γυναίκα έπαιξε τον δικό του ρόλο στην “καταδίκη” της. Για όσους τουλάχιστον ανακαλέσουν στη μνήμη τους τα περίφημα πούγκα πούγκα πάρτι του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας με μαρτυρίες για τη συμμετοχή ανήλικων κοριτσιών και τη χρήση ουσιών μέχρι τα πάρτι του τέως Πρωθυπουργού της Βρετανίας στην Ντάουνιγκ Στριτ 10 μέσα σε περίοδο αυστηρού λοκ ντάουν, μπορούν να αντιληφθούν ότι οι ανδρικές παρανομίες δεν προκαλούν ούτε στο μισό αυτό που μπορεί να προκαλέσει ένα γυναικείο ολίσθημα.

Η Σάνα Μαρίν, τελικά, κατάφερε να βγει λαβωμένη αλλά τουλάχιστον πολιτικά ζωντανή από την περιπέτειά της. Το να διαβάζεις όμως για την περιπέτεια της Μαρίν από απόσταση σε καθιστά πιο ουδέτερο και ικανό να διακρίνεις το ουσιώδες από το ασήμαντο. Τα ίδια όμως, ίσως και χειρότερα, θα συνέβαιναν και εδώ. Η εικόνα είναι σημαντική για τον κόσμο και δυσαρεστείται όταν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Η Σάνα τσαλάκωσε τη δική της. Αλλά όταν θα έχει φύγει από το πρωθυπουργικό γραφείο εκείνο που θα μείνει στη χώρα της θα είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της. Επειδή είτε μας αρέσει είτε όχι, ο καθωσπρεπισμός και η σοβαροφάνεια είναι ίσως στοιχεία λαοφιλή αλλά στην πραγματικότητα έχουν τόση σημασία για τη χώρα που κυβερνάς όσο ακόμη ένα βίντεο μιας νεαρής που χορεύει στο Τικ Τοκ.

 

Η Ξένια Κωνσταντίνου είναι Μέλος του Εκτελεαστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και Γραμματέας Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση