ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομικές παρατηρήσεις με αφορμή τον προϋπολογισμού του κράτους

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

Η οικονομία μιας χώρας δεν είναι αφηρημένοι αριθμοί και ακρωνύμια. Η οικονομία υπάρχει και πρέπει να είναι υγιής για να εξυπηρετεί την ευμάρεια και ευτυχία του συνόλου της κοινωνίας. Το κύριο ερώτημα για τους πολίτες, για τον λαό, δεν είναι λοιπόν μόνο το πόσα παράγουμε. Το κύριο ερώτημα είναι ποιοι επωφελούνται απ’ όλα αυτά που παράγουμε; Επωφελείται το σύνολο της κοινωνίας ή μια μικρή ελίτ; Οι αριθμοί λένε ότι στο ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν, το σύνολο δηλαδή της οικονομικής δραστηριότητας, το ποσοστό των κερδών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται την ίδια στιγμή που το ποσοστό των μισθών μειώνεται. Το ποσοστό των μισθών στο ΑΕΠ έπεσε στο 45,8%, ενώ τα κέρδη ανέβηκαν 6 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτά τα δεδομένα δεν είναι ούτε αριθμοί, ούτε θεωρίες. Είναι η απόδειξη ότι στον τόπο μας οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί και τα μεσαία στρώματα φτωχότεροι. Είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια που βλέπουν την αγοραστική αξία των μισθών τους να μειώνεται.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια πλήττει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά, ενώ οι κυβερνώντες κάνουν ότι δεν βλέπουν. Δύο μόνο παραδείγματα: ο δείκτης τιμών για τα καύσιμα καταγράφει αύξηση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ο δείκτης τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφει αύξηση 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σημειώνουμε αυτό που υπογράμμισαν τόσο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ όσο και οι κύριοι Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος στη συζήτηση του προϋπολογισμού: ότι σήμερα πολλές χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στο όριο της φτώχιας και 1 στα 7 νοικοκυριά στερούνται βασικών αγαθών για την επιβίωσή τους. Αυτό που βλέπει και αντιλαμβάνεται όλη η Κύπρος για την οικονομική κατάσταση, αρνούνται να αντιληφθούν οι κυβερνώντες.

H μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας της κυβέρνησης Συναγερμού με το ΑΚΕΛ, αλλά και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου που καταθέσαμε για μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του ρεύματος. Η κυβέρνηση με πολλές προφάσεις, επικαλούμενη ακόμα και την προστασία του περιβάλλοντος, προσπάθησε και προσπαθεί να τουμπάρει μία πρόταση η οποία θα ξαλαφρώσει τους πολίτες και θα ενισχύσει την κατανάλωση στην οικονομία. Για να έρθει μέχρι και το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) να προτείνει μείωση του ΦΠΑ ως μέτρο στήριξης των πολιτών και της οικονομίας. Ποιος είχε τελικά δίκαιο; Οι εμμονές μιας κυβέρνησης που είναι πιο συντηρητική ακόμα και από τις πλείστες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις; Ή το ΑΚΕΛ και η αντιπολίτευση που μια συγκεκριμένη πρόταση κάνουν αυτό που έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει για να βοηθήσει τους πολίτες και την οικονομία;

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Πρώτο, τα λεφτά που θα πάρουμε είναι δάνειο από τις επόμενες γενιές. Δεύτερο ότι είναι χρέος της κυβέρνησης μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση να επιτυγχάνει συναινέσεις για την υλοποίηση δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να χρησιμοποιείται ως μέσο εκβιασμού για να επιβάλλει η κυβέρνηση τις πολιτικές που θέλει. Τρίτο, έχει μεγάλη σημασία ποια κυβέρνηση και με ποια πολιτική φιλοσοφία θα υλοποιήσει τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, στο σχέδιο η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης στα τέσσερα χρόνια. Σωστό μέτρο. Πώς θα το υλοποιήσει όμως η κυβέρνηση του Συναγερμού; Με την ιδιωτικοποίηση της προδημοτικής εκπαίδευσης, με την ιδιωτικοποίηση δηλαδή για πρώτη φορά μέρους της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης.

Δεκατέσσερα περίπου δισεκατομμύρια θα κληθούν οι Κύπριοι πολίτες να καταβάλουν στους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια πολλά δισεκατομμύρια σε περιουσίες και λεφτά θα φύγουν από τα χέρια Κύπριων πολιτών και από την οικονομία μας, για να καταλήξουν σε πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι με τη στήριξη κυβέρνησης και Συναγερμού διαμορφώνεται μία άλλη Κύπρος, με άλλους αφέντες της γης μας, αιμορραγία εκατομμυρίων στο εξωτερικό και με χιλιάδες πιο φτωχούς πολίτες.

Ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης είναι βουλευτής ΑΚΕΛ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση