ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμερικάνικη ομπρέλα

Του ΓΙAΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟYΛΑ

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Αυτό συνέβαινε γιατί η Τουρκία ήταν πάντα πρόθυμη να στηρίξει τις επιλογές του ΝΑΤΟ που είναι μέλος αλλά και γιατί το λόμπι της στην Ουάσιγκτον δούλευε εξαιρετικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντα φιλικές μαζί μας, όμως εφόσον αμφιταλαντευόμασταν μεταξύ δύσης και ανατολής δεν υπήρχαν περιθώρια για να μας δώσει τη σημασία και το ρόλο που επιζητούσαμε. Αυτό βέβαια άλλαξε άρδην τα τελευταία χρόνια εφόσον αποφασίσαμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική. Διαλέξαμε να στηρίξουμε τις επιλογές των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα το Ελληνικό και το Κυπριακό λόμπι στην Αμερική εργάστηκε συντονισμένα και κατάφερε να πείσει την πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Μια Τουρκία όπου επί Ερντογάν αποκαλύφθηκε ο βρώμικος ρόλος που παίζει στην περιοχή. Το πρόβλημα δεν είναι απλά το ότι αγόρασε τους S400 από την Ρωσία.

Το πρόβλημα είναι ότι λειτουργεί ως ο «ενεχυροδανειστής» των εχθρών της Δύσης. Διευκολύνει τους αντιπάλους της Δύσης ενώ την ίδια ώρα προβάλλεται ως ο διαμεσολαβητής των τρομοκρατών με τον ελεύθερο κόσμο. Η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε ένα κράτος εκβιαστή. Στην Αμερική όπου η δημοκρατία είναι το βασικότερο συστατικό του Έθνους δεν θα μπορούσαν να κάνουν άλλο τα στραβά μάτια. Γι’ αυτό πήραν την απόφαση να διαφοροποιηθούν και να στηρίξουν τους μοναδικούς σταθερούς πλέον συμμάχους στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Έτσι λοιπόν η Αλεξανδρούπολη έγινε η σημαντικότερη βάση στα Βαλκάνια με σημαντικό ρόλο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης η Ελλάδα αναβαθμίζει τα F16 σε Viper ενώ η Τουρκία για να το κάνει αυτό θα πρέπει να υπογράψει συγκεκριμένους όρους. Η Τουρκία επίσης βγήκε εκτός του προγράμματος των F35 ενώ η Ελλάδα διαπραγματεύεται ήδη την αγορά τους. Στην Κύπρο καταργήθηκε το πολυετές εμπάργκο πώλησης Αμερικανικών όπλων και ξεκίνησε συνεργασία μεταξύ Αμερικής και Κύπρου σε στρατιωτικό επίπεδο. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Αμερική έχει αγκαλιάσει τον Ελληνισμό και μας δίνει όλα τα εφόδια για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή. Η αποτρεπτική δύναμη λειτουργεί ως διπλωματικό όπλο απέναντι σε μια χώρα που έχει μάθει να λειτουργεί μόνο έτσι.

Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση