ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατασκηνωτικές Περίοδοι Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού

Του ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΖΗΝΩΝΟΣ*

Με σταθερή προσήλωση στην όσο το δυνατό περισσότερη επαφή με τους νέους μας και με γνώμονα πάντα την πνευματική τους ωφέλεια, η Μητρόπολη Λεμεσού επαναλειτούργησε φέτος τις κατασκηνωτικές περιόδους για όλες τις ηλικίες. Από το τέλος του μηνός Ιουνίου μέχρι και τον Αύγουστο, ο κατασκηνωτικός χώρος της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού στο Σαϊτά γέμισε ξανά από ζωή. Παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, έφηβοι, νέοι, νεαρά ζευγάρια και ενήλικες ζωντάνεψαν τον χώρο, τηρώντας το ειδικά προσαρμοσμένο καθημερινό πρόγραμμα. Με ομάδα πολλών εθελοντών, εκπαιδευμένο προσωπικό και άξιους συνεργάτες, η Μητρόπολη Λεμεσού σταθερά, κάθε χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους θαμώνες του κατασκηνωτικού της χώρου, προσπαθώντας να φέρει τους νέους κοντά στη ζωή όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και μιας υγιούς κοινωνίας.

Πέρα από την ανεμελιά, την ξεκούραση, την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, το παιχνίδι, τη μουσική, τον χορό, τις προβολές και την ενημέρωση πάνω σε θέματα κοινής ωφελείας, όλοι οι κατασκηνωτές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας και να βιώσουν πνευματικές εμπειρίες. Ιδιαίτερα, η συνεχής παρουσία του ποιμενάρχη της Μητρόπολης Λεμεσού, Μητροπολίτη Αθανασίου, όλο το εικοσιτετράωρο, οι ομιλίες του και οι δημόσιες ή οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί του προσφέρουν στην κατασκήνωση πνεύμα ασφάλειας και πατρότητας, καθώς και την ευκαιρία στους κατασκηνωτές να επικοινωνήσουν με ένα ανώτερο κληρικό της Εκκλησίας της Κύπρου, να ακούσουν τον θεολογικό και εμπειρικό του λόγο, να έχουν άμεση επαφή μαζί του και να υποβάλουν σε αυτόν τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους, τις ανησυχίες τους, τα δικά τους προσωπικά θέματα και τις σκέψεις τους. Προπαντός δε, να νιώσουν την Εκκλησία όσο το δυνατό πιο κοντά τους, με άνεση, απλότητα και κατανόηση.

Ο κατασκηνωτικός χώρος της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού στον Σαϊτά αποτελεί αποκλειστική έμπνευση και προσωπικό όραμα του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου. Το κτιριακό συγκρότημα της κατασκήνωσης ανεγέρθηκε εκ θεμελίων το 2003 υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Μητροπολίτη Αθανασίου. Πρόκειται για ένα πρότυπο κατασκηνωτικό χώρο, μέσα στο δάσος του Σαϊτά, ο οποίος αξιοποιείται ολόχρονα όχι μόνο για τις ποιμαντικές ανάγκες της Μητρόπολης αλλά και για φιλοξενία δράσεων άλλων φορέων και συνόλων τόσο από τον Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος μέσα από την πολύχρονη καθημερινή πείρα του με νέους και νέες, εκτός από τις πολλές και ποικίλες δράσεις του ιδίου προσωπικά και μέσω της Μητρόπολης Λεμεσού, όπως οι ομιλίες, οι κατηχητικές συνάξεις, οι καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, οι διαγωνισμοί και οι αθλοπαιδιές, οι ραδιοφωνικές εκπομπές κ.ά. τόσα, ενέταξε από την αρχή στις προτεραιότητές του τη δημιουργία κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου για φιλοξενία των κατασκηνωτικών περιόδων της Μητρόπολης.

Χιλιάδες νέοι και νέες έχουν περάσει από τους την κατασκήνωση της Μητρόπολης Λεμεσού στον Σαϊτά και οι πιο πολλοί από αυτούς παραμένουν σταθερά φίλοι της Μητρόπολης, γίνονται οι ίδιοι εθελοντές ομαδάρχες και συνεργάτες και μεγαλώνοντας φέρνουν τα δικά τους παιδιά ως κατασκηνωτές. Γενικά νιώθουν την κατασκήνωση ως μέρος της ζωής τους, μια δεύτερη οικογένεια αγάπης και υγιούς συναναστροφής. Άλλοι, χωρίς να είχαν προηγουμένως οποιαδήποτε σχέση με τη ζωή της Εκκλησίας ή γενικά να έχουν πνευματικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα, έζησαν στον Σαϊτά πρωτοφανείς για τους ίδιους εμπειρίες, οι οποίες τους άλλαξαν τη ζωή και την αντίληψη για πολλά θέματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες παιδιά με πολλά προβλήματα, οικογενειακά και προσωπικά, ωφελήθηκαν με διάφορους τρόπους από τη ζωή της κατασκήνωσης, τόλμησαν να μιλήσουν ανοικτά για τα θέματά τους και γενικά βρήκαν στήριξη και ενισχύθηκαν σημαντικά.

Αδιαμφισβήτητα, η πιο μεγάλη αξία στη ζωή όλου του κόσμου είναι οι νέοι μας. Η σύγχυση, η αστάθεια, οι δυσκολίες και η αβεβαιότητα των ημερών μας αλλά και των ημερών που έρχονται αντανακλάται δυστυχώς στα πάμπολλα προβλήματα, τα οποία από τη μία οι ίδιοι οι νέοι μας βιώνουν, αλλά και από την άλλη η ίδια η κοινωνία βιώνει από αυτούς. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος προσπαθεί εδώ και δεκαετίες έμπρακτα και καθημερινά με χίλιους τρόπους για τη στήριξη και την καθοδήγηση παιδιών και νέων. Η κατασκήνωση της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού στον Σαϊτά είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, που τόσο με την προσωπική του καθημερινή παρουσία όσο και τη γενική του επίβλεψη επιτελείται ένα θεάρεστο και κοινωφελές έργο προς ωφέλεια των νέων μας με απτά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση