ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«ΚτίΖΩ»: Aγγίζοντας μια πληγή μισού αιώνα

Άρθρο του ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνου Ιωάννου

Οι φονικοί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ένοικοι πολυκατοικιών προσφυγικών συνοικισμών. Βουλή, Δήμοι, ΕΤΕΚ, ο προσφυγικός κόσμος, διάφοροι άλλοι θεσμοί και οργανωμένα σύνολα, ζήτησαν τη λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας που διαμένουν στις εν λόγω πολυκατοικίες.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ανταποκρίθηκε τάχιστα και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κλήθηκε να διαχειριστεί μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ένα πρόβλημα δεκαετιών. Μετά από επίπονη δουλειά, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ετοίμασε ένα πρώτο συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο εμπλουτίστηκε με τις θέσεις της Βουλής, των Τοπικών Αρχών, του ΕΤΕΚ, της Ένωσης Προσφύγων και όλων των ενδιαφερομένων, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους. Στο βαθμό που ήταν δυνατόν προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε εφαρμόσιμες εισηγήσεις που είναι συμβατές με την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να δοθεί μια ολιστική λύση στο πρόβλημα.

Το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» που εξαγγείλαμε στις 7 Απριλίου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πρακτικό, ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Είναι επίσης ένα σχέδιο δυναμικό, υπό την έννοια ότι το προσαρμόζουμε αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν στην πορεία. Γνωρίζουμε ότι αγγίζοντας μια πληγή μισού αιώνα θα υπάρξουν πρακτικές δυσκολίες, τις οποίες θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, με ευαισθησία, με ενσυναίσθηση και με σεβασμό έναντι των ανθρώπων που επηρεάζονται. Την ίδια όμως ώρα θέλουμε να αποφύγουμε ενέργειες που θα επιτρέψουν τη δημιουργία δυσμενών διακρίσεων τόσο ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο όσο και ευρύτερα ανάμεσα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως είναι γνωστό προτεραιότητα δόθηκε στις 43 πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα και των οποίων η συντήρηση κρίθηκε ως οικονομικά μη βιώσιμη. Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, προχωρούμε με σχέδιο αναδόμησης κάνοντας αρχή με τις 20 πολυκατοικίες (18 στη Λευκωσία και 2 στη Λεμεσό) και μέσα στην επόμενη διετία θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες 23. Το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» θα καλύψει συνολικά 358 πολυκατοικίες σε βάθος δεκαετίας, με το προϋπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Η προσοχή μας αυτή την περίοδο εστιάζεται στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που θα προκύψουν για τη στέγαση όσων θα απαιτηθεί να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους μέχρι να κτιστούν τα καινούργια. Πέραν της επιδότησης του ενοικίου από το κράτος, μεριμνούμε ώστε να διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους στη διαδικασία μετακόμισης, στην εξεύρεση αποθηκευτικών χώρων, αλλά και στην εξασφάλιση αγαθών, υπηρεσιών και άλλης βοήθειας, που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά τους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» αγκαλιάζεται από μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, από οργανωμένα σύνολα και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που θέλουν να συνδράμουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το δεύτερο ζήτημα που εγείρεται είναι το θέμα της συνεισφοράς που θα κληθούν να καταβάλουν οι δικαιούχοι. Βρισκόμαστε σε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και άλλους ευνοϊκούς όρους. Το Κράτος θα αντικρίσει με κατανόηση και ευαισθησία τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες προδήλως υπάρχει αδυναμία συμμετοχής στο Σχέδιο για πρακτικούς λόγους. Για εμάς η στόχευση είναι σαφής: Θέλουμε να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα δεκαετιών και να άρουμε κάθε κίνδυνο για τους ανθρώπους που ζουν σε πολυκατοικίες οι οποίες δεν μπορούν να συντηρηθούν. Τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύπτουν στην πορεία θα τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια μεγάλη πρόκληση και είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια της Βουλής, των τοπικών Αρχών, της Ενωσης Προσφύγων, αλλά με με τη συνδρομή του μηχανισμού των υπηρεσιών του δημοσίου και του δικτύου των εθελοντών που δημιουργούμε, θα βρούμε τις λύσεις.

Το κράτος επιχειρεί την πιο δραστική παρέμβαση στον τομέα της στέγασης. Το «ΚτίΖΩ» είναι η αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας για ολιστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ιδιαίτερα η νέα γενιά, στην απόκτηση οικογενειακής αλλά και επαγγελματικής στέγης. Βρισκόμαστε σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους εμπλεκόμενους ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε σε ανακοινώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλιο: Μέρος 1 από 9:
Απαιτείται οπωσδήποτε ισονομία και στην αναδόμηση των ετοιμόρροπων πολυκατοικιών οι οποίες εντοπίσθηκαν από το 2018, σε πόρισμα, αλλά για ψηφοθυρικούς λόγους από την Εκτελεστική, Νομοθετική, ΕΤΕΚ, δημαρχευόμενα προάστεια. Των οποίων, ΠροΑστείων, οι δήθεν άρχοντες εξελέγησαν δυστυχώς με την ψήφο των Δημοτών αλλά προσπαθούν να τα ξεπουλήσουν σε άλλους Δήμους. Αιδώς Αργείοι του Παπαχ@αραλάμπους ειδικότερα εμφανώς καθώς και των συν αυτού ξεπουλητάδων απασών των κομματικών χρωμάτων και χρωματισμών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις αποχρώσεις συμπεριλαμβάνεται και το σκατί, με την καλήν έννοιαν αν υπάρχει ακόμη

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 2 από 9:
Το Σχέδιο «ΚτίΖΩ» που εξήγγειλε η παρούσα Κυβέρνηση στις 7 Απριλίου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πρακτικό, ρεαλιστικό, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, λένε. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, τουτέστιν το Κράτος υπό γνώσιν και επίγνωσιν της επικινδυνότητας προσφυγικών πολυκατοικιών, με άκρατους υποκριτικούς συμμέτοχους την Εκτελεστική και την Νομοθετική πρώτο τραπέζι πίστα, το ΕΤΕΚ εν σιγή καθώς και εκμεταλλευτές τα Δημαρχεία και όχι μόνον, στόχευαν στην απόκτηση ψήφων, πρωταρχικά, για το κόμμα κυρίως και αγνοούσαν, παραμεριστικά, τον κίνδυνο για τους πολίτες. Κάποιοι Βουλευτές/»βουλεύτριες» εργάζονταν και κατάφεραν να μεταφέρουν το βουλευτιλίκι στα τέκνα αυτών, σε ΔΗΣΑΚΕΛικό πλειοψηφικό παίγνιον. Οποία, «δημοκρατική» αισχύνη!

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 3 από 9:
Σε άλλους, πρόσφυγες, πρότερον το Κράτος κατεδάφισε και ξανάκτισε χωρίς να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες/ενοίκους πρόσφυγες, με το όποιον κόστος ανοικοδόμησης και άλλων παρεμφερών. Τώρα που ένοικοι και ιδιοκτήτες βαρύνονται και με κάποια περισσότερα χρόνια βίου στην προσφυγική ράχην των καθώς και με μεγάλο ενίοτε κόστος επιδιώρθωσης του διαμερίσματός των στην οποίαν προέβησαν, το Κράτος βρήκε ευκαιρία να ξανακάνει κούρεμα-ξιούρισμα των πενιχρών εισοδημάτων των από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) ή/και της πενιχρής σύνταξης των.

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 4 από 9:
Με «ευαισθησίαν και με σεβασμόν», εκ του Κράτους, σε εμπαιγμόν όμως από τότε που άρχισεν η τιτλοποίηση, επί Γλάυκου, καθώς και η εγκατάλειψη εκ του Κράτους ότε και παρουσιάσθηκε η στέγη επικινδυνότητος, πράγμα το οποίο απέκρυβαν επιμελώς άπαντες δια του έντεχνου κομματικού παγνίου. Τα ΜΜΕ πρόβαλλαν αγαπητούς των και απέκρυβαν το πρασγματικό πρόβλημα για να μην κακοκαρδίσουν. Ένωση Προσφύγων, μεγάλη κομματική απάτη τελικά;

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 5 από 9:
Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως διαχρονικά περιφρονούσε τους οικούντες πρόσφυγες, ηλικιωμένους και μη, στους Συνοικισμούς ακόμη και στις γραπτές των επιστολές. Ήταν η παντοδυναμία του Τμήματος, χωρίς όρια, εκ της εκάστοτε Κυβέρνησης ενισχυμένη και κομματικά εκμεταλλεύσιμος παντί τρόπω.

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 6 από 9:
Βρισκόμαστε σε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα, λέει και η ανάρτηση ως άρθρο του Υπουργού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και άλλους ευνοϊκούς όρους, για 25 ενδεχομένως χρόνια συμπληρώνομε. Μέχρι τότε κάποιοι δικαιούχοι σίγουρα θα αποδημήσουν και το διαμέρισμα θα περιέλθει στο Τραπεζικό Ίδρυμα, το μοναδικό το οποίο θα υπάρχει τότε ως ιδιοκτήτης περιουσίας.

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 7 από 9:
Η συνδρομή της Κυβέρνησης, της Βουλής, των τοπικών Αρχών οι εξελέγησαν μεν με τις ψήφους των Δημοτών στο τέλος, ένιες εξ αυτών, αποδείχτηκε ότι εργάζονται για το ξεπούλημα των Δήμων εν αγνοία των Δημοτών. Ένας Παπαχ@ραλάμπους, του Προαστείου καθώς και άλλοι άλλων καιροσκοπούν ιδίοις οφέλοις. Ένωση Προσφύγων, ό,τι υποκριτικό και παίγιον των κομμάτων.

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 8 από 9:
Όταν έγινε επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων – Παθόντων σε ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, στον Στρόβολο, παρόντες ήταν μόνον οι του ΑΚΕΛ και άλλοι όμοροι συνοδοί πέραν της Επιτροπής. Κανένα μέλος της από άλλο κόμμα δεν εμφανίσθηκε στην προγραμματισθείσαν επίσκεψη. Ίσως μέρος της κατανομής της συμπαιγνίας υπό τον μηχανισμό των υπηρεσιών του δημοσίου.

Γ. Αργυρού

Σχόλιο: Μέρος 9 από 9:
Η Κυβέρνηση έστω και αν λέει ότι «Βρισκόμαστε σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους εμπλεκόμενους ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε σε ανακοινώσεις» έχει να αντιμετωπίσει την πλειοψηφικά όμορον αρνητική αντιπολίτευση των δύο μεγαλυτέρων και εν συστημική υποκρισία κομμάτων και τα οποία θα θέλουν προκαταβολικά να τους πιστώνεται, δημοσίως, ένα μέρος της ενδεχόμενης επιτυχίας στο έντονο αντιπολιτευτικό και υποκριτικό των παρελθοντολογικό και καταστροφικό των οπισθοδρομικό, από εμφανίσεώς των, «παρόν».

ΥΓ: Μία έστω βουλευτίνα, Κουκουμ@, περιόδευε δυστυχώς Αριστερά τους Συνοικισμούς και αποταμίευε ακίνδυνα, εν κρυπτώ όμως, δεξιά για την ίδια πρώτα και εν συνεχεία, μεταβιβαστικά, για τον υιό αυτής όπως λειτουργεί το Κόμμα με την επί εφτά δεκαετίες καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Γ. Αργυρού
Διαβάστε όλα τα σχόλια (9) Διαβάστε λιγότερα σχόλια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση