ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» Story: Formula 1 – Tι είναι το HALO, το «φωτοστέφανο» που σώζει ζωές

Πώς η κατασκευή από τιτάνιο, που βρίσκεται στο πιλοτήριο των οδηγών και μοιάζει με φωτοστέφανο, έσωσε τις ζωές των Τζόου, Χάμιλτον, Μικ Σούμαχερ και Γκροζιάν

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Κόπηκε η ανάσα και πάγωσε το αίμα όλων όσοι παρακολουθούσαν την Κυριακή τον αγώνα στην πίστα του Σίλβερστον, στο Γκραν Πρι της Μ. Βρετανίας και αντίκρισαν το σφοδρό ατύχημα που είχε η Alfa Romeo του κινέζου οδηγού, Γκουάνγιου Tζόου.

Ήταν ένα σοκαριστικό ατύχημα, το οποίο, πριν από λίγα χρόνια, μπορεί να είχε αποβεί και μοιραίο. Ο πιλότος σώθηκε χάρη στο Halo που υιοθέτησε το 2018 η Formula 1. Από τότε μέχρι και σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μονοθέσιων της Formula 1 και όχι μόνο, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό τραυματισμού των οδηγών.

Τι είναι το Halo

Πρόκειται για μια κατασκευή από τιτάνιο, η οποία τοποθετήθηκε πάνω από το πιλοτήριο των οδηγών. Ζυγίζει εννέα κιλά και είναι ικανό να αντέξει το βάρος ενός διώροφου λεωφορείου ή αλλιώς μέχρι και 12.000 kg πριν σπάσει.

Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι ένα λεωφορείο πέφτει από ψηλά σε ένα μονοθέσιο της Formula 1, το Halo, που προεξέχει, θα δεχτεί όλη την πίεση. Προστατεύει από θραύσματα και συγκρούσεις οι οποίες θα κατέληγαν στο κεφάλι του πιλότου.
Η συγκεκριμένη κατασκευή κατασκευάζεται από συγκεκριμένους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν πάρει τη σχετική άδεια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Οι αντιδράσεις

Όταν το Halo συστήθηκε στο κοινό, οι αντιδράσεις ήταν αρκετές. Κάποιοι έθεταν στο στόχαστρο το θέμα της ορατότητας των οδηγών, άλλοι πάλι μιλούσαν για μια αχρείαστη κατασκευή που δεν έχει να προσφέρει πολλά, παρά μόνο να προσθέσει βάρος, ενώ κάποιοι άλλοι αντιδρούσαν και έθεταν θέματα αισθητικής.

Το Halo σώζει ζωές

Από το 2018 μέχρι σήμερα, το Halo υποβλήθηκε σε αρκετά «τεστ» με σοβαρότατα ατυχήματα και χωρίς αυτό σίγουρα θα θρηνούσαμε θύματα.

Το τρομακτικό ατύχημα του Γκροζιάν στο Μπαχρέιν, στις 29 Νοεμβρίου του 2020, ήταν η πρώτη απόδειξη για το πόσο σωτήριο είναι το Halo. Ο ίδιος ήταν πολέμιος του Ηalo.

Αργότερα, το Halo έσωσε τον Χάμιλτον, όταν το μονοθέσιο του Φερστάπεν προσγειώθηκε κυριολεκτικά στο κεφάλι του πρώτου, ενώ φέτος χρειάστηκε τη συνδρομή του και ο Μικ Σούμαχερ, καθώς πριν από λίγους μήνες είχε ένα τρομακτικό ατύχημα στην Τζέντα, με το ελαστικό να σταματά στο Halo.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X