ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεγάλη δημοσκόπηση «Κ» για Κυπριακό - Επιστροφή στη ΔΔΟ από τους Ε/κ

Για πρώτη φορά επιρρίπτεται ευθύνη στην ε/κ πλευρά για τη μη λύση, ενώ χαμηλές είναι οι προσδοκίες για το φυσικό αέριο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η στασιμότητα στο Κυπριακό σε συνδυασμό με τις τουρκικές προκλήσεις, φαίνεται πως ταρακούνησαν τους Ε/κ, οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως το εφικτό πλαίσιο λύσης του κυπριακού προβλήματος. Αυτό καταδεικνύει η έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research. Όλα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα περί βολιδοσκόπησης άλλων μορφών λύσης του Κυπριακού, όπως είναι η λύση δύο κρατών, τα πολλά αφηγήματα για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, ενίσχυσαν την άποψη πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μη πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού έχει η ε/κ πλευρά και η ηγεσία της, ενώ αυθόρμητα, αποδίδεται ευθύνη προσωπικά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο έντιμος συμβιβασμός

 

 

Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ως «ένα έντιμο συμβιβασμό» τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το 17% στηρίζει την παραμονή του στάτους κβο και τη χαλαρή ομοσπονδία 11%. Το ενιαίο κράτος στηρίζει το 9% και τη λύση δύο κρατών στηρίζει μόλις το 8%. Ποσοστά που αναιρούν την τοποθέτηση των τελευταίων χρόνων από πολιτικά πρόσωπα, πως οι Ε/κ δεν θέλουν να ζήσουν με τους Τ/κ. Το ποσοστό που στηρίζει ΔΔΟ, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται, σε σύγκριση με τρεις άλλες έρευνες που διενήργησε η «Κ» τα τελευταία έξι χρόνια. Τη ΔΔΟ στηρίζει το 46% των συναγερμικών ψηφοφόρων και το 76% των ΑΚΕΛικών. Αποτελεί επίσης την επικρατέστερη τάση στο ΔΗΚΟ, στη ΔΗΠΑ αλλά και στην ΕΔΕΚ, έστω κι αν υπάρχει σημαντική τάση προς το ενιαίο κράτος και την παραμονή του στάτους κβο. Η επικρατούσα τάση εντός ΕΛΑΜ είναι το ενιαίο κράτος και ως κόμμα καταγράφει το πιο ψηλό ποσοστό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που επιθυμεί λύση δύο κρατών.

 

 

Οι κόκκινες γραμμές

Σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητούμενα της λύσης, το 76% των ερωτηθέντων βλέπει ως κύριο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, το 56% την κατάργηση των εγγυήσεων και του δικαιώματος παρέμβασης από την Τουρκία, το 51% επιστροφή σημαντικών εδαφών, το 10% τη διασφάλιση της εφαρμογής της νέας συμφωνίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναγερμικών και ΑΚΕΛικών ερωτηθέντων ζητάει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με 77% και 76% αντιστοίχως, ενώ συντριπτική είναι η τάση και στα υπόλοιπα κόμματα. Ποσοστό 55% των συναγερμικών ερωτηθέντων ζητούν κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ 50% καταγράφεται στο ΑΚΕΛ. Το σύνθημα μηδέν στρατεύματα σιγά σιγά υποχωρεί καθώς ένα 36% δέχεται παραμονή μικρού αριθμού στρατευμάτων, το 26% ίσως και το 38% το απορρίπτει. Το 41% των συναγερμικών ψηφοφόρων το αποδέχεται όπως και το 43% των ΑΚΕΛικών, το σκέφτεται το 25% των συναγερμικών και το 31% των ΑΚΕΛικών, ενώ το απορρίπτει το 25% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και το 26% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.

Η σφήνα Αναστασιάδη

 Το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί πως την κύρια ευθύνη για τη μη πρόοδο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού έχει η Τουρκία. Αίσθηση προκαλεί το 36% των ερωτηθέντων, οι οποίοι θεωρούν υπαίτιους τους Ε/κ και την ηγεσία τους. Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται ένα τέτοιο ποσοστό, ενώ ακολουθούν με μόλις 27% οι Τ/κ και η ηγεσία τους και ένα 11% που επιρρίπτει ευθύνη στους Ε/κ, που φοβόμαστε για την ασφάλεια μετά από μία λύση. Αξίζει να σημειωθεί πως αυθόρμητα από ερωτηθέντες επιρρίφθηκε προσωπική ευθύνη στον Νίκο Αναστασιάδη με ποσοστό 6%. Το 87% των συναγερμικών θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία και το 27% τους Ε/κ και την ηγεσία τους, ενώ το 66% των ΑΚΕΛικών θεωρεί κύρια υπεύθυνη την Τουρκία, το 69% τους Ε/κ και την ηγεσία τους.

Σε ό,τι αφορά το ναυάγιο σε Γενεύη και Κραν Μοντάνα η συντριπτική πλειοψηφία με 71% δείχνει την Τουρκία, το 30% τα Ηνωμένα Έθνη και το 25% τους Ε/κ και την ηγεσία. Χαμηλό ποσοστό καταγράφουν οι Τ/κ με 16%, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης αυθόρμητα και χωρίς να βρίσκεται μέσα στο ερωτηματολόγιο συγκεντρώνει το 7% των ερωτηθέντων που και αυτό έχει τη δική του σημασία, αν σε αυτό συμπεριληφθεί και το 25% που ρίχνουν την ευθύνη στη δική μας πλευρά.

 

 

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει υψηλές προσδοκίες για τις προσπάθειες εξόρυξης του φυσικού αερίου. Μόλις το 14% πιστεύει πως θα υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις προσπάθειες εξόρυξης αερίου από το οποίο θα επωφεληθεί οικονομικά η Κύπρος, το 44% αποκλείει ενδεχόμενο οικονομικού οφέλους σύντομα, το 18% ότι δεν θα γίνει ποτέ τίποτα, ενώ το 21% βλέπει όφελος μόνο μετά από μία συμφωνία με την Τουρκία ή με λύση του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ενεργειακού, το 39% θεωρεί πως ορθώς έπραξε η κυβέρνηση με τις μέχρι σήμερα ενέργειές της, το 29% θεωρεί λανθασμένες τις κινήσεις της που δεν προέβλεψαν τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, ενώ το 28% θεωρεί πως θα ήταν καλύτερα οι αδειοδοτήσεις στην ΑΟΖ να ήταν λιγότερες και πιο στοχευμένες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση