ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Covid 19: Οι θεραπείες που μειώνουν θνησιμότητα και νοσηλείες

Δελτίο Τύπου

Οι από του στόματος αντιιικές θεραπείες Lagevrio και Paxlovid μειώνουν τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εάν νοσήσουν με Covid-19, σύμφωνα με μια νέα real world μελέτη, η οποία διεξήχθη στο ιατρικό κέντρο Cleveland στο Οχάιο και δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network.

Oι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 68.867 ασθενών, οι οποίοι διαγνώστηκαν με Covid-19 από την 1η Απριλίου 2022 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023, περίοδο κατά την οποία επικρατούσαν στελέχη της Omicron.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Paxlovid και το Lagevrio συνιστώνται για χρήση επειδή μειώνουν τη νοσηλεία και το θάνατο μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου που προσβάλλονται από Cοvid-19, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες υποπαραλλαγές Omicron.

Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι η χρήση είτε της νιρματρελβίρης (Paxlovid) είτε της μολνουπιραβίρης (Lagevrio) σχετίζεται με μειώσεις της θνησιμότητας και της νοσηλείας σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με Omicron, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή και την εθνικότητα, το στέλεχος του ιού, την κατάσταση εμβολιασμού, την κατάσταση προηγούμενης λοίμωξης ή τις συνυπάρχουσες παθήσεις. «Και τα δύο φάρμακα μπορούν, επομένως, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μη νοσηλευόμενων ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό Covid-19», αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Οι ερευνητές, πάντως, μέσα από τη μελέτη τους αναδεικνύουν τη σημασία να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες χορήγησης των φαρμάκων, σημειώνοντας ότι και τα δύο φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η προσθήκη από του στόματος αντιιικών φαρμάκων στη φαρέτρα των γιατρών αποτελεί, σύμφωνα με τον επιστημονικό κόσμο, ένα ακόμη «όπλο» για την αντιμετώπιση της νόσου σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε πρώτο, από τα μέσα Ιανουαρίου 2022, το Lagevrio της ΜSD, με το Paxlovid της Pfizer να ακολουθεί τον Μάιο του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
Πόση προσοχή δίνουμε στην εσωτερική μας φωνή; Αυτή τη φωνή που μας προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο ή μας παροτρύνει να αρπάξουμε ...
 |  ΥΓΕΙΑ