ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η χώρα των μικρών και ποιοτικών αποδράσεων

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Αυτό είναι το μοντέλο τουρισμού που προωθείται εν μέσω της πορείας επανεκκίνησης του τουρισμού. Όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, άνοιξαν τις πύλες τους περίπου 25 με 30 ξενοδοχειακές μονάδες από ένα σύνολο που αγγίζει τις 700. Ένα πενιχρό νούμερο αφού αυτό δείχνει ότι ούτε ένα 5% των μονάδων δεν έχει πάρει την (τολμηρή) απόφαση να ανοίξει.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να εκφράζει το μακρύ του και το κοντό του αναλόγως της δικής του οπτικής γωνίας.

Οι μεν ξενοδόχοι φοβούνται να ανοίξουν επειδή ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία ανοίγματος της χώρας προς τις παραδοσιακές αγορές, ενώ ακόμη και κάποιες χώρες από την Κατηγορία Α υποβιβάζονται στην Κατηγορία Β λόγω επιδείνωσης της επιδημιολογικής τους κατάστασης. Ενόσω δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία ανοίγματος της σαιζόν, η χώρα μας δεν υπάρχει στον τουριστικό χάρτη και άρα δεν μπορεί να γίνει από ταξιδιωτικούς πράκτορες οργάνωση ταξιδιών, δημιουργία πακέτων και προγραμματισμός πτήσεων. Άμα δεν υπάρχει φως στην εισροή τουριστών, δεν υπάρχει και όρεξη ή διάθεση να ανοίξουν μονάδες αφού τα έξοδα θα τρέχουν ενώ τα έσοδα δεν θα εισρέουν.

Ο δε εγχώριος τουρίστας αναμένει να δει πακέτα προσαρμοσμένα στις ειδικές και ιδιάζουσες περιστάσεις της τρέχουσας περιόδου. Οι επιλογές μέχρι τώρα είναι περιορισμένες, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως άμα ψάξει ανάμεσα σε αυτούς που άνοιξαν ή επίκειται να ανοίξουν, μπορεί να δει πως ειδικά πακέτα με εκπτωτικές τιμές υπάρχουν.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα, που ακόμη κι εγώ από αυτή εδώ τη στήλη ανέλυσα από τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, πως σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο εγχώριος τουρισμός. Οι πρώτες ενδείξεις είναι μικρής εμβέλειας για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά φαίνεται πως ενώ κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων οι διαθέσιμες τουριστικές μονάδες χαρακτηρίζονται από ψηλά ποσοστά πληρότητας, αυτά μηδενίζονται με τη λήξη του Σαββατοκύριακου. Άρα η ιδέα αυτή ως έχει δεν δείχνει να είναι ενθαρρυντική.

Πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;

Μια ιδέα είναι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να ισχύσει ένα πιο ευέλικτο ωράριο προσέλευσης όλων των υπαλλήλων στις εργασίες τους. Και εννοώ των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει (φαντάζομαι) με ειδική ρύθμιση και σε πλήρη συνεννόηση με τις εργοδοτικές πλευρές. Για να πετύχει αυτό θα πρέπει ταυτόχρονα οι ξενοδόχοι να εκπονήσουν πακέτα ειδικών τιμών για τις καθημερινές μέρες της βδομάδας.

Η όλη ιδέα εδράζεται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός πως αναγνωρίζεται από όλους η σημαντικότητα και η αναγκαιότητα της λειτουργίας του τουριστικού τομέα. Άρα είναι λογικά αναμενόμενο να υπάρχει η διάθεση βοήθειας όλων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ευελιξία στην ώρα προσέλευσης στην εργασία δίνει την ευκαιρία στον εγχώριο εργαζόμενο τουρίστα να διαμένει σε κάποιο τουριστικό θέρετρο και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και να ταξιδεύει άνετος προς τον χώρο εργασίας του τα πρωινά και να επιστρέφει στην ξενοδοχειακή του μονάδα, αργά το απόγευμα όπου μπορεί να συναντήσει την οικογένεια του και να συνεχίσει την ξεκούραση του αλλάζοντας τη ρουτίνα του.

Και επειδή μου αρέσει να είμαι δίκαιος, δεν αρκεί απλά να λέμε και να περιμένουμε τους ξενοδόχους να προσφέρουν καλύτερες τιμές. Μήπως θα πρέπει να βοηθήσει και ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα των ξενοδοχείων προς αυτή την κατεύθυνση; Εγώ λέω πως πρέπει. Γιατί οι προμηθευτές ποτών, λαχανικών, φρούτων, κρέατος κ.λπ να μην παραχωρήσουν στα ξενοδοχεία χαμηλότερες τιμές απόκτησης αυτών των αγαθών για μια περίοδο δύο μηνών έτσι ώστε να βοηθηθούν και οι ξενοδόχοι να ρίξουν τις τιμές τους χωρίς να θυσιάσουν την ποιότητα παρεχόμενης υπηρεσίας; Αφού και αυτοί θα κερδίσουν από την αυξημένη κατανάλωση. Ή μήπως προτιμούν τα λίγα και καλά; Σκεφτείτε πόσοι παραγωγοί μπορούν εν δυνάμει επίσης να βοηθηθούν.

Ένα τέτοιο μέτρο που περιγράφεται πιο πάνω, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Και αν υπάρχουν οι δύσπιστοι που θεωρούν πως απλά θα τύχει εκμετάλλευσης για να σπεύδουν στην εργασία τους κάποιοι πιο αργά, εγώ θα τους αντιπρότεινα να αρχίσουν στη ζωή τους να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα και όχι προβλήματα σε λύσεις.

Ο χρόνος κυλά και εμείς πρέπει να κινηθούμε τάχιστα. Η Κύπρος είναι χώρα των μικρών αλλά και ποιοτικών αποδράσεων. Αν όλοι πιστέψουμε σε αυτό πολλά μπορούμε να ανακαλύψουμε, αλλά και να πετύχουμε. Καλό Ιούλιο σε όλους!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση