ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κυνήγι της επενδυτικής ευκαιρίας

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Το κυνήγιγια την καλύτερη επενδυτική ευκαιρία σε κάποιο ακίνητο είναι ένα διαχρονικό σπορ. Πότε όμως ξέρουμε αν είναι ευκαιρία ή όχι;

Η απάντηση δεν είναι ποτέ απλή επειδή για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα προσμετρούν παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις γενικές οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και εσχάτως υγειονομικές επικρατούσες συνθήκες, αλλά και με τις προσωπικές επικρατούσες οικονομικές συνθήκες του καθενός που σκέφτεται να επενδύσει.

Πέραν των γενικών και προσωπικών οικονομικών δεδομένων, σημαντικότερο ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Και για να το κάνουμε λίγο πιο πικάντικο, οι προσδοκίες έχουν το προσωπικό άρωμα του καθενός, αφού καθορίζονται από το πώς ερμηνεύουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται γύρω μας και καταλήγουμε στα δικά μας συμπεράσματα, που είναι δεδομένο πως έστω και μερικώς θα διαφέρουν. Η «πλήρης ταύτιση απόψεων», είναι για τους πολιτικούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν μια συγκυρία της στιγμής μάλλον για να αποκτήσουν κάποιο πολιτικό πλεονέκτημα.

Στις γενικές οικονομικές συνθήκες εντάσσονται δεδομένα όπως τους μακροοικονομικούς δείκτες της οικονομίας που μας βοηθούν να αποτιμήσουμε πως βάδισε η οικονομία στο παρελθόν μέχρι το παρόν, δίνοντας μας ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί στο ορατό μέλλον. Παράγοντες όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός, το επίπεδο βασικών επιτοκίων, το δημόσιο χρέος, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, αποτελούν μια ακτινογραφία της μακροοικονομίας την κάθε δεδομένη στιγμή.

Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα κάτω από το μικροσκόπιο, τότε πάμε σε αναλύσεις μικροοικονομικού επιπέδου. Κοιτάζουμε τομείς όπως τον τραπεζικό τομέα, τους τομείς του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, της εστίασης, της εκπαίδευσης, της υγείας, προσπαθούμε να αναλύσουμε τις συμπεριφορές των νοικοκυριών σε σχέση με τη στέγαση, την κατανάλωση, την αποταμίευση. Κοιτάζουμε πώς λειτουργούν οι τομείς της οικονομίας και πώς φιλτράρονται οι δυνάμεις της αγοράς έτσι ώστε να βλέπουμε τις τιμές διάθεσης όλων των προϊόντων, στις ποσότητες που βλέπουμε και με την ποιότητα που βλέπουμε. Αναλύουμε στρεβλώσεις που παρατηρούνται είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, ή ρυθμίσεων (νομοθετικών ή άλλων παρεμβάσεων) ή με συνδυασμό τους.

Ο βαθμός κατανόησης όλων αυτών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική μας όρεξη, αλλά και το τι μπορεί να θεωρήσουμε σαν ευκαιρία και τι σαν όχι. Οι πολιτικές συνθήκες μπορούν να διαχωριστούν μεταξύ των αμιγώς τοπικών μικροπολιτικών εξελίξεων, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων στο βαθμό που μας αφορούν. Για παράδειγμα η έμφυτη, αδίστακτη, αδηφάγα επεκτατική όρεξη της Τουρκίας που δεν σέβεται τίποτα και κανένα, μας επηρεάζει. Μπορεί κάποιοι να την θέτουμε στο περιθώριο και να συνεχίζουμε το «business as usual», αλλά πέραν της εθελοτυφλίας υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Το ποια είναι η δική μας προσωπική οπτική γωνία, ποια η στάση μας έναντι αυτών των εξελίξεων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική μας όρεξη. Αν θέση μας είναι πως η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι απλά μια δημιουργία εντυπώσεων ή απλού εκφοβισμού, αλλά είναι πραγματική απειλή πολέμου, τότε το ψηλό ρίσκο που εναποθέτουμε σε αυτό καθιστά την όποια επένδυση ανέφικτη ή παράλογη ακόμη και αν αυτή μας προσφερόταν σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή. Ένα φλέγον κεφάλαιο που συζητάμε αυτό τον καιρό είναι το κοινωνικό, το οποίο λαμβάνει διάφορες εκφάνσεις, διαστάσεις ή προεκτάσεις. Ζητήματα όπως η εξάπλωση των ναρκωτικών, η εγκληματικότητα, η παραβατικότητα, η γκετοποίηση σε κάποιες περιοχές κλπ είναι θέματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φιλτράρονται στις όποιες επενδυτικές μας αναζητήσεις.

Και όπως είπαμε και πιο πάνω, εσχάτως έχουμε και το υγειονομικό. Η πανδημία έφερε και φέρνει συνεχείς ανατροπές στην μέχρι πρότινος καθημερινότητα μας. Είτε αυτό ονομάζεται κοινωνική αποστασιοποίηση, ή εργασία από το σπίτι, ή εκπαίδευση από το σπίτι ή online shopping ή άλλως πως, σημασία έχει πως ο επενδυτικός χάρτης – ιδιαίτερα σε προϊόντα ακίνητης περιουσίας αλλάζει. Ο συνετός επενδυτής οφείλει να λάβει αυτή την μετάλλαξη σοβαρά υπόψη στις επενδυτικές του επιδιώξεις.

Άρα το ερώτημα που θέσαμε εξαρχής δεν απαντιέται τόσο απλά. Η κάθε «ευκαιρία» αποτιμάται μια δεδομένη στιγμή έχοντας συνάμα και μια εικόνα μελλοντικών προσδοκιών επί σειρά θεμάτων. Και φυσικά, πάντα πρώτο και τελικό κριτήριο απόφασης για την όποια επένδυση αποτελεί η πραγματική δύναμη της τσέπης μας. Όσοι απλά ρωτούν αν θα πέσουν οι τιμές επειδή φταρνιστήκαν οι κινέζοι και έπιασε γρίπη ο πλανήτης καλό είναι να φιλοσοφήσουν ευρύτερα τη ζωή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση