ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ξημέρωμα της 21ης Ιουλίου 2020

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Μετά από σχεδόν πέντε μέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο στρατοπέδων εντός των 27 χωρών – μελών της ΕΕ, επήλθε συμφωνία. Μια συμφωνία ορόσημο η οποία μέχρι να επιτευχθεί έφερε προ των πυλών μέχρι και το ενδεχόμενο διάλυσης του όλου οικοδομήματος. Μήλο της έριδος, το συνολικό πακέτο στήριξης των χωρών – μελών συνεπεία της πανδημίας του COVID-19, τι σύνθεση θα είχε αυτό το πακέτο, σε συνδυασμό πάντοτε με το πώς θα διετίθετο σε κάθε χώρα.

Από τη μια μεριά ήταν ο Γαλλογερμανικός άξονας ο οποίος επιζητούσε ένα γενναιόδωρο πακέτο με ελάχιστα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να βοηθηθούν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία οι οποίες χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και είναι ταυτόχρονα υπερχρεωμένες. Σε αυτό το στρατόπεδο περιλαμβανόμασταν τόσο εμείς, όσο και η Ελλάδα και ευρύτερα οι «χώρες του νότου». Στην αντίπερα όχθη ήταν το στρατόπεδο των τεσσάρων «λιτοδίαιτων» ή «ολιγαρκών» όπως ονομάστηκαν - «the frugal four» (κανονικά τους αξίζει ένα πιο κοσμητικό επίθετο), που αποτελείτο από την Ολλανδία σαν επικεφαλής, συνακολουθούμενη από την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία. Στο τέλος τους ακολουθούσε και η Φινλανδία. Αυτοί απαιτούσαν μειωμένα κεφάλαια δωρεάν χορηγήσεων, αυξημένα ποσά δανείων, αυστηρές προϋποθέσεις για όλα τα είδη χορηγήσεων (δωρεάν και δανείων), χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις από κράτη – μέλη, δικαίωμα ακύρωσης ή άρνησης χορηγιών κλπ.

Από τα €500 δισ. δωρεάν χορηγήσεων που ζητούσαν οι νότιοι τελικά το ποσό κλείδωσε στα €390 δισ., μετά που ο Μακρόν κτύπησε και τη γροθιά του πάνω στο τραπέζι αφού ο Ολλανδός επέμενε να μην ξεπεραστούν με τίποτε τα €375 δισ. με ταυτόχρονη απαίτηση να έχει δικαίωμα να μπλοκάρει αιτήματα χωρών για όποια χορηγία. Φυσικά το γκρουπ των τεσσάρων πέτυχε ως αντάλλαγμα να αποκομίσει την υπόσχεση για μείωση των συνεισφορών του στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πέραν αυτού του ποσού θα υπάρχουν και άλλα €360 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους, δηλαδή ένα συνολικό πακέτο στήριξης €750 δισ. (το Ταμείο Ανάκαμψης). Επιπλέον, παράλληλα καθορίστηκε και ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) ύψους €1,1τρισ.

Η συμφωνία τώρα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σημαντικό είναι πως την υστάτη όλοι έφυγαν από το τραπέζι ευχαριστημένοι νιώθοντας πως ήταν μια ιστορική μέρα για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πως στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και πως με το ιστορικά συνολικό πακέτο στήριξης βοηθούνται όλοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Το σημαίνει αυτό για εμάς; Η Κύπρος θα μπορεί δυνητικά να αντλήσει ποσό €1,45 δις από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ποσό €1,25 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή συνολικό ποσό €2,7δισ. Πρέπει να κατανοήσουμε πως αυτά τα χρήματα δεν θα έρθουν με μια μονοκοντυλιά αλλά σταδιακά και αφού αποδεικνύουμε κάθε φορά πως η χρήση τους είναι συμβατή με στρατηγικούς στόχους και επιδιώξεις της ΕΕ. Για παράδειγμα, ένας στόχος της ΕΕ είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αν το κράτος μας εκπονήσει σχέδια τα οποία στοχεύουν σε αυτό, τότε εύκολα θα λαμβάνει τις ανάλογες χορηγίες.

Συνεπώς σχέδια που αυξάνουν την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνουν την εξάρτηση σε συμβατικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, θα λαμβάνουν το πράσινο φως. Επίσης η αναβάθμιση κτηρίων έτσι ώστε να είναι λιγότερο ενεργοβόρα είναι ένας επιθυμητός στόχος. Εδώ υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό τόσο για δημόσια κτήρια όσο και για ιδιωτικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα θετικά αποτελέσματα προγραμμάτων όπως αυτά δεν περιορίζονται στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και στην ενδιάμεση διαδικασία. Σκεφτείτε την οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι να γίνουν οι αναβαθμίσεις. Ένας άλλος τομέας μπορεί να είναι η τεχνολογική αναβάθμιση στην εκπαίδευση έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε νέες προκλήσεις τύπου lockdown. Μάλιστα δεν είναι μόνο η τεχνολογική αναβάθμιση, δηλαδή η αναβάθμιση σε εξοπλισμό και λογισμικά, αλλά και η εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο έπακρο.

Παράλληλοι τομείς όπως η εκπαίδευση, είναι ο δημόσιος τομέας και η δικαιοσύνη. Σίγουρα υπάρχουν εφαρμογές που μπορούμε να επιδιώξουμε όπου θα είμαστε απόλυτα συμβατοί με αντικειμενικούς σκοπούς που θέτει η ΕΕ και να πάρουμε χορηγίες ή/ και οικονομική βοήθεια επισπεύδοντας έτσι την μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του κράτους σε τομείς που έχουν μείνει πίσω. Χρειάζεται νοικοκυρεμένος προγραμματισμός, ξεκάθαροι στόχοι και φρόνιμη διαχείριση. Τα χρήματα δεν είναι λίγα και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σίγουρα μπορούν να μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση