ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εύθραυστη η δημοφιλία Χριστοδουλίδη

Του ΑΝΔΡΕΑ ΡΙΡΗ

Λέγεται και γράφεται πως ενδεχόμενη εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία θα σημαίνει αυτόματα πως ο τέως υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο τσεπάκι μια δεύτερη θητεία, δεδομένης της δημοφιλίας του και του νεαρού της ηλικίας του.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι «βιώσιμη» η δημοτικότητα Χριστοδουλίδη; Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις, θα δει κανείς πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε με ποσοστά μέχρι και 38,5% (δημοσκόπηση Καθημερινής, Μάρτιος 2022) και χωρίς να έχει επίσημα την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος. Εξ αρχής λοιπόν, οι ψηφοφόροι όλων αυτών των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, είχαν εν πολλοίς ταχθεί με τον πρώην ΥΠΕΞ.

Στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ στις 20 Οκτωβρίου, και ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης είχε εξασφαλίσει στο μεσοδιάστημα την υποστήριξη τόσο του ΔΗΚΟ όσο και της ΔΗΠΑ (των διαγραφέντων δηκοϊκών), τόσο της ΕΔΕΚ όσο και του διαγραφέντος από αυτήν Δημήτρη Παπαδάκη, αλλά και από την Αλληλεγγύη και το Κόμμα Ενωμένων Κυνηγών, το φερόμενο ως φαβορί της κούρσας έπεσε στο 30,5%. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, η δημοσκόπηση της «Κ» τον Μάρτιο αφορούσε σενάρια. Τότε μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αχιλλέας Δημητριάδης είχαν μπει επίσημα στην κούρσα.

Υπάρχει όμως μια διαπίστωση ότι ο κ. Χριστοδουλίδης «ξεφουσκώνει». Ωστόσο, η διαφορά του από τους κ. Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη παραμένει μεγάλη και του επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι θα είναι ο ένας από τους δύο που θα περάσει στον β΄ γύρο. Και σε αυτή την περίπτωση, βάσει των δημοσκοπήσεων κερδίζει άνετα, όποιος από τους Νεοφύτου ή Μαυρογιάννη κι αν βρεθεί απέναντί του.

Ας δούμε λοιπόν το σενάριο μιας προεδρίας Χριστοδουλίδη, κατά την οποία θα κληθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ή/και να υπηρετήσει τις θέσεις ενός εξαιρετικά ετερόκλητου αμαλγάματος κομμάτων. Θα βρεθεί σε μια συνθήκη όπου ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Άγγελος Βότσης θα συνυπάρξουν με τον Μάριο Καρογιάν, ο Μαρίνος Σιζόπουλος με τον κ. Παπαδάκη και ενδεχομένως το Κίνημα Οικολόγων (αν επιβιβαστούν και αυτοί στο τρένο στον β΄ γύρο) να συνυπάρξει με τους Κυνηγούς.

Η πιθανότητα η δημοφιλία του τέως ΥΠΕΞ να φθαρεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση εκλογής του είναι λοιπόν βάσιμη, αφού στην πορεία της θητείας του, εάν τελικά κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει αναπόφευκτα να δυσαρεστήσει κομμάτια της υποστήριξής του. Και όλοι/ες γνωρίζουμε προς τα πού κατευθύνονται συνήθως οι (ήδη) εξαγριωμένοι ψηφοφόροι.

Φίλος, που ουδέποτε νηστεύει, βάφτισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη «μαθητευόμενο μάγο». Δεν ξέρω αν ο πρώην ΥΠΕΞ έχει μαγικές ικανότητες και αν αυτές θα είναι αρκετές για να διατηρηθεί αυτό το ετερόκλητο μείγμα στην εξουσία. Οι εταιρείες στοιχημάτων πάντως μάλλον θα έχουν στα κουπόνια τους το ποιος θα φύγει πρώτος από την κυβέρνηση πολύ πριν ασχοληθούν με το αν ο κ. Χριστοδουλίδης θα υπηρετήσει και δεύτερη θητεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση