ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για την επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στη λύση του Κυπριακού

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Αχρείαστος και ανώφελος θόρυβος προκλήθηκε από ορισμένους γύρω από την πρόταση υποψήφιου Προέδρου για να διορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απεσταλμένο για το Κυπριακό. Πρόταση ορθή που θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδίωξης για πιο ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε. στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Αναμενόμενος βέβαια ο θόρυβος εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου την οποία διάγουμε. Η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από τη λεγόμενη «θερινή ραστώνη» ούτε από τα περίφημα «μπάνια του λαού» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Επειδή, ωστόσο μερικοί απέδωσαν την πιο πάνω πρόταση στην ταπεινότητά μου θεωρώ αναγκαίο να διευκρινίσω πώς και γιατί και σε ποιο επίπεδο ηγέρθη και έγινε προσπάθεια να προωθηθεί προς υλοποίηση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τόσο εγώ εκ μέρους της ΕΔΕΚ, όσο και ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαμε στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνεδρίαζε τακτικά στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της στενής μας συνεργασίας, θέσαμε ως στόχο να εγείρουμε τακτικά στις συνεδρίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τόσο την προώθηση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. όσο και την πιο ενεργό – επικουρική, προς τον ΟΗΕ, συνδρομή της Ε.Ε. στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ήταν ακόμα χώρα-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε συμφωνήσει να εγείρουμε την ανάγκη εμπλοκής της Ε.Ε. στη βάση δύο αξόνων.

1. Διορισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, υψηλού κύρους, και εγνωσμένης αντικειμενικότητας και αμεροληψίας προκειμένου να ενεργεί επικουρικά προς τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένας πρώην πρωθυπουργός ή ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών χώρας-μέλους της Ε.Ε. Δηλαδή πολιτική προσωπικότητα και όχι τεχνοκράτης.

2. Να υπάρξει προσπάθεια, με συστηματική προετοιμασία, με στόχο σε μια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να υιοθετηθεί ολιγαρκής δέσμη βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού προκειμένου η λύση να είναι συμβατή με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Στη βάση αυτών εγείραμε συστηματικά και κατ’ επανάληψιν, στις συνόδους του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τις δύο αυτές προτάσεις, τις οποίες, αργότερα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήγειρε και με τις κυβερνητικές του ιδιότητες.

Συνοπτικά και καταληκτικά έχω την άποψη ότι συνεχείς και αδιάλειπτες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες μας για να επιτύχουμε την πιο ενεργό επικουρική συνδρομή – προς τις βασικές προσπάθειες του ΟΗΕ – της Ε.Ε. για λύση του Κυπριακού.

Κάθε πρόταση, εισήγηση, πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική και δεν πρέπει να αφορίζεται στον βωμό προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Σημ.: Ο διορισμός τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απεσταλμένων για το Κυπριακό απέτυχε. Χρειάζεται πολιτική προσωπικότητα και μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει σ’ ένα τέτοιο διορισμό.

Ο κ. Γιαννάκης Ομήρου είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση