ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ανάγκη για ανθεκτικότητα

Ιούλιος 2021, κύμα καύσωνα και ξηρασίες στην Κύπρο, πρωτοφανείς πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της γης, το κόστος τεράστιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος γίνεται πιο ασταθής και ζεστός. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για το 2020 (WMO), η παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία ήταν περίπου 1,2 °C θερμότερη από την προ-βιομηχανική (1850-1900), ενώ η δεκαετία, 2011 και 2021 ήταν η θερμότερη. Και παρόλο που οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια μειώθηκαν πέρυσι κατά 5,8% ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται.

Ο ακραίος καιρός και οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μέρος της ζωής στη Γη, απλώς ρωτήστε τους δεινόσαυρους. Ωστόσο, πολλά δεδομένα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα ορισμένων φαινομένων όπως τα κύματα θερμότητας, η ξηρασία και οι πλημμύρες. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι θερμότερες θάλασσες παρέχουν το «καύσιμο» στους τυφώνες και τις έντονες καταιγίδες. Περίοδοι ξηρασίας, φέρνουν δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις.

Η Oxfam εκτιμά ότι ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κάθε χρόνο. Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος είναι συγκλονιστικό: το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) εκτιμά ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ξοδεύουν ήδη 70 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και αναμένεται αύξηση του σε 280-500 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2050.

Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον μια επικείμενη απειλή. Το πώς θα επιλέξουμε όμως να ανταποκριθούμε τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακόμη και αν η παγκόσμια κοινότητα επιτύχει τους στόχους εκπομπών που περιγράφονται στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών κινδύνων, για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ αντιμετωπίζουμε τις αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα πρέπει να προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό της. Αυτή η προσέγγιση είναι γνωστή ως ανθεκτικότητα του κλίματος. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε και να διαχειριστούμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής αυτήν τη στιγμή;

Η ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος είναι η ικανότητα πρόβλεψης, προετοιμασίας και απόκρισης σε επικίνδυνα γεγονότα, τάσεις ή διαταραχές που σχετίζονται με το κλίμα, έτσι ώστε να προστατευτούμε για να έχουμε τον χρόνο να δράσουμε. Καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία, τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού, υποδομές ανθεκτικές σε πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι ακραίες καιρικές καταστροφές πλήττουν όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές. Καθώς αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον με αυξημένους κινδύνους, είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα εκείνων που φέρουν το βάρος του μεταβαλλόμενου κλίματος μας. Αυτό αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης, αφού όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή παρόλο που είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι για την κρίση. Οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο πιθανό να εκτοπιστούν από ακραίες καιρικές συνθήκες από ό,τι οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες.

Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να μειώσει τις εκπομπές και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα οφείλουμε ταυτόχρονα να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν ήδη και θα κλιμακωθούν τα επόμενα χρόνια. Η ικανότητα των ανθρώπων να προσαρμόζονται σε δύσκολες συνθήκες έχει αποδειχθεί. Όσον αφορά τη βιολογική ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμοστεί σε έναν θερμότερο κόσμο, είναι πιθανό να εξελιχθούμε για να είμαστε πιο ανθεκτικοί στη θερμότητα. Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτές θα χρειαστούν πολλά χρόνια, όπως γνωρίζουμε, η εξέλιξη συμβαίνει σε γενιές μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής. Η κλιματική προσαρμογή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη βιολογία, και η εξέλιξη δεν είναι συνώνυμη με την πρόοδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X