ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με συρματόπλεγμα στην «κυριαρχική ισότητα»!

Πώς αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα; Ο ΥΠΕΣ Ν. Νουρής λέει πως για «αποτροπή των μεταναστευτικών ροών» (10/3), τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα στη «νεκρή ζώνη». Ο φράκτης μπήκε στην περιοχή Αστρομερίτη με στόχο να φτάσει τα 11 χιλιόμετρα- από τον Αστρομερίτη μέχρι το αεροδρόμιο Λευκωσίας, μεταλλικοί πάσσαλοι ανά 10 μέτρα. Την επομένη ημέρα, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτήρισε την ενέργεια «βεβιασμένη και πολιτικώς ακατανόητη» και πως «οι Βρυξέλλες δεν έτυχαν επίσημης ενημέρωσης για την πρόθεση της Λευκωσίας». Το ΥΠΕΣ απάντησε πως «δεν προκύπτει υποχρέωση της Κυπριακή Κυβέρνησης να ενημερώσει γραπτώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Την ίδια ημέρα ο Αλέμ Σιντίκ, εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη νήσο, δήλωσε στο δημοσιογράφο Κ. Πιερίδη πως «είμαστε σε επαφή με τις αρχές για να εξηγήσουμε και να παραθέσουμε τις ανησυχίες της αποστολής».

Η εξήγηση που δίνω για την τοποθέτηση του φράκτη στα εξής σημεία: (1) Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που έκλεισαν τα σημεία διέλευσης από και προς την κατεχόμενη Κύπρο. Με πρωτοβουλία Ν. Αναστασιάδη έκλεισαν τέσσερα. Μετά πήρε τη σκυτάλη ο Ε. Τατάρ, ο οποίος επεξέτεινε τα εμπόδια στη διακίνηση Τ/κ και Ε/κ. Το κλείσιμο δεν αφορούσε την πανδημία γιατί, αν την αφορούσε, οι δύο ηγέτες (Αναστασιάδης και Ακιντζί) θα διαβουλεύονταν και θα ακολουθούσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλωστε αυτό συμβούλευε επίμονα ο γ.γ. του ΟΗΕ: αξιοποιήστε την πανδημία, αλλάξτε την ατμόσφαιρα, λύστε ζητήματα συνεργαζόμενοι. Το κλείσιμο ήταν μια πολιτική επιλογή με στόχο την περαιτέρω παρεμπόδιση της επικοινωνίας. (2) Η κυβέρνηση την τελευταία επταετία έλαβε 100 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης-υποδομές, ακτοφυλακή, εκπαίδευση προσωπικού, εξέταση των αιτήσεων, έγκριση, απόρριψη, επαναπροώθηση, όταν υπάρχει συμφωνία με τη χώρα προέλευσης. Στο τελευταίο σημείο σημειώνω ότι ποσοστό λιγότερο του 2% από τους αιτητές που δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια για παραμονή, στάλθηκαν πίσω στη χώρα προέλευσής τους.

Η πολιτική και οργανωτική ανικανότητα, η πανηγυρική αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πλήρες ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έφερε αυτό που βλέπουμε σήμερα: την εφαρμογή της «μεθόδου Τραμπ» για το μεταναστευτικό ζήτημα! (3)Λέει ο ΥΠΕΣ Ν. Νουρής πως πίσω από όλα αυτά είναι «σχέδιο της Τουρκίας» για να στέλνει μετανάστες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή κυβέρνηση. Τον ισχυρισμό αυτό, ουδείς διεθνής οργανισμός, ή κάποια οργάνωση με ειδίκευση στο ζήτημα, τον επιβεβαιώνει. Άλλωστε, η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατ. μετανάστες και γι’ αυτό τον λόγο η Ε.Ε., μαζί και η κυβέρνηση της Κύπρου, έχουν ψηφίσει όλα τα προγράμματα στήριξής τους. (4) Μπορεί να χαίρεται ο Ν. Νουρής για την τετελεσμένη τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, αλλά χαίρεται τριπλά ο Ε. Τατάρ. Παραμονές της σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς, είναι το καλύτερο δώρο για την «κυριαρχική ισότητα» που προωθεί ο Τ/κ ηγέτης. Με τέτοιες ενέργειες εξατμίζεται ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της «άτυπης, καθίσταται ακόμα πιο «τυπική». Ήδη υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στο προοδευτικό τμήμα της τ/κ κοινότητας απέναντι στον Ν. Αναστασιάδη, εξαιτίας της στάσης του στο Κυπριακό από το 2017 μέχρι σήμερα. Ο μετριοπαθής Τ/κ διαπραγματευτής (επί ηγεσίας Ακιντζί) Οζντιλ Ναμί σημείωσε πως «η απόφαση (Αναστασιάδη) να αφήσει το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα έχει καταστρέψει την αξιοπιστία του ακόμη και στα μάτια Τ/κ σαν εμένα. Επομένως, δεν θα μπορούσα πλέον να πάρω όρκο όταν λέει ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό» («Πολίτης», 14/2/2021). (5) Η διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την επιτήρηση της «νεκρής ζώνης», είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα. Ο Ν. Αναστασιάδης ενισχύει το «σκληρό σύνορο» μικραίνοντας τη «νεκρή ζώνη», από το συρματόπλεγμα μέχρι τα σημεία που ελέγχει UNFICYP, έδαφος που αντιστοιχεί στο 3% του συνολικού κυπριακού εδάφους,180 χλμ. Η ιστορία του Κυπριακού δείχνει πως κάθε λάθος κίνηση έχει παρενέργειες και ενδεχομένως η συγκεκριμένη ενέργεια να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου (μετά την «άτυπη») για άλλες σκέψεις από τον Τατάρ σε άλλα επίπεδα-κυρίως στα Στροβίλια ή το Βαρώσι. (6) Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου έκανε μια σημαντική προσπάθεια για να πείσει ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει στη γραμμή της ομοσπονδιακής λύσης. Με την κίνησή του αυτή ο Ν. Νουρής έρχεται να αποδείξει ότι ο εθνικολαϊκισμός παραμένει η κυρίαρχη γραμμή στον ΔΗΣΥ, κάτω από τον πραγματικό του ηγέτη, Ν. Αναστασιάδη. Οι αναφορές στην «Ευρώπη» είναι το φύλλο συκής για να κρύψει τον κανονικό αντιευρωπαϊσμό ως δομικό χαρακτηριστικό του. (7) Η τοποθέτηση των συρματοπλεγμάτων συνιστά εκλογική τράμπα με τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ που «βλέπουν» με συμπάθεια μια ψήφο διαμαρτυρίας στο ΕΛΑΜ. Δημοσκοπικά ένας αριθμός της τάξης του 1,5%. σκέφτεται να αποδοκιμάσει πτυχές της πολιτικής Αναστασιάδη με αυτόν τον τρόπο.

Με το συρματόπλεγμα πάει το μήνυμα σε αυτούς να γυρίσουν πίσω στον ΔΗΣΥ- ο Ν. Νουρής «μεριμνά» επί του θέματος. (8) Καθώς η υπόθεση βγήκε από το πουθενά, εύλογα τίθεται το ερώτημα: από ποιον προϋπολογισμό βγήκαν τα χρήματα για τα συρματοπλέγματα; Έγινε κάποια προκήρυξη; Ζητήθηκαν προφορές; Πότε εγκαταστάθηκαν; Ποιοι έκαναν την εγκατάσταση σε μια νύχτα; Την όλη υπόθεση και τα πιο πάνω ερωτήματα, διακωμώδησε με θαυμαστό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος λέγοντας στο ράδιο «Πολίτης» πως «έχουμε μια κουλτούρα και μια ασφάλεια που πρέπει να προστατέψουμε»!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση