ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς τον δρόμο της νίκης

Του RUSLAN NIMCHYNSKYI

Στον ένθερμο αγώνα για το έθνος του και το δικαίωμά του στη ζωή, ο λαός της Ουκρανίας παλεύει με θάρρος για την ελευθερία του, εκτιμώντας την κυριαρχία που του κληροδότησαν οι πρόγονοί του και ο Θεός.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ουκρανία δεν απεργάζεται πολεμικά σχέδια προς τα γειτονικά της έθνη, συνυπάρχει μάλιστα αρμονικά με το καθένα από αυτά.

Παρόλα αυτά, τη ζοφερή ημέρα της 24ης Φεβρουαρίου 2022, το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια αδικαιολόγητη πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, βυθίζοντας το έθνος μας σε έναν οδυνηρό και παρατεταμένο επιθετικό πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο ετών αυτού του αιματηρού πολέμου, η Ουκρανία θρήνησε την απώλεια χιλιάδων γιων, κορών και ηλικιωμένων, παιδιών –αθώων θυμάτων του βάρβαρου πολέμου της Ρωσίας.

Απτόητοι, είμαστε αφοσιωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να εκδιώξουμε τους εισβολείς και να διεκδικήσουμε ξανά την πατρίδα μας.

Τηρώντας τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ, ασκούμε το εγγενές μας δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η νίκη και η ειρήνη δεν θα επιτευχθούν μόνο στο πεδίο της μάχης. Οι συντονισμένες προσπάθειες της Ουκρανίας και των συμμάχων μας ανά την υφήλιο είναι απαραίτητες για την επιτυχία.

Η εφαρμογή της Φόρμουλας Ειρήνης του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό προς τη Χάρτα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου, που περιλαμβάνει 86 χώρες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ως μέρος της Φόρμουλας Ειρήνης. Αυτή η φόρμουλα έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές οικοσύστημα, που αποτελεί πλέον μια ολοκληρωμένη δομή. Η πραγματοποίηση μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης απαιτεί συλλογική βούληση και προσπάθειες.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας οικοδόμησης της ειρήνης, η διεθνής κοινότητα και η Ουκρανία συνεργάζονται για την υποστήριξη των θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας συνύπαρξης και ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.

Τα υπεύθυνα κράτη, σεβόμενα το διεθνές δίκαιο, πρέπει να σταθούν ενωμένα στη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Οι πολυμερείς εγγυήσεις ασφάλειας είναι επιτακτικές για την πρόληψη της μάστιγας του πολέμου, ιδιαίτερα για την Ουκρανία.

Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στους εταίρους μας για την έγκριση της Φόρμουλας Ειρήνης του προέδρου Ζελένσκι.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, προσχωρώντας στη διακήρυξη του Βίλνιους της Ομάδας των Επτά, τον Νοέμβριο του 2023, έγινε το 30ό κράτος που υποστήριξε τη διακήρυξη για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι βαθιά ευγνώμων στον εξοχότατο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και στην κυβέρνησή του για την ακλόνητη αλληλεγγύη τους.

Η Φόρμουλα Ειρήνης όχι μόνο χαράζει την πορεία προς μια διαρκή ειρήνη, ασφαλές και δίκαιο μέλλον για την Ουκρανία, αλλά επεκτείνει επίσης τα οφέλη της σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Σήμερα, ο λόγος μας υπερβαίνει την απλή παύση των εχθροπραξιών, περιλαμβάνει τον οραματισμό ενός μέλλοντος. Ο ουκρανικός λαός, στην προσπάθειά του για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, θα θυμάται πάντα όσους στάθηκαν δίπλα του. Ο ανθρώπινος φόρος αυτού του επιθετικού πολέμου είναι ανυπολόγιστος, με αμέτρητες ζωές να χάνονται, κοινότητες να έχουν ξεριζωθεί και οικονομίες να γκρεμίζονται. Μπροστά σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο, η ουκρανική Φόρμουλα Ειρήνης αναδεικνύεται ως ο μοναδικός φάρος ελπίδας και ευκαιρίας.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντηχεί πέρα από τα εθνικά σύνορα επηρεάζοντας την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία. Είναι καθοριστικής σημασίας για τα έθνη σε όλο τον κόσμο να καταγγείλουν απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας γι’ αυτό που ακριβώς είναι, παράνομες και καταστροφικές, εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη της οικοδόμησης μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης.

Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, ορισμένοι επιχειρούν να χαρακτηρίσουν την εισβολή στην Ουκρανία ως τοπική σύγκρουση. Δυστυχώς, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στην Κύπρο, επαναλαμβάνουν ανεύθυνα ρωσικές αφηγήσεις για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους ατζέντες. Τέτοιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί διαβρώνουν την ενότητα της διεθνούς κοινότητας. Οι δηλώσεις όπως «η Ευρώπη αρνείται οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία σχετικά με την Ουκρανία» και «η κυβέρνηση του Ζελένσκι εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ» είναι χωρίς άλλο εμπνευσμένες από τη ρωσική προπαγάνδα.

Είναι σημαντικό για τους σκεπτικιστές να αναγνωρίσουν ότι η εχθρότητα της Ρωσίας εκτείνεται πέρα από τα περιφερειακά όρια. Είναι ένας πόλεμος ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διάδοση του ρωσικού αφηγήματος πρέπει να σταματήσει, για να διατηρηθεί η ομόφωνη καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Το φάσμα των εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ουκρανία αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Η Ρωσία δημιουργεί μια πολύπλευρη ανθρωπιστική καταστροφή, με πυρήνα την Ουκρανία.

Η επικείμενη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Ειρήνης μοιάζει να είναι ένα πολύ υποσχόμενο κομβικό γεγονός όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή της Φόρμουλας. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου με δίκαιους όρους. Η διατήρηση της ομοφωνίας σχετικά με τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των απειλών του επιτιθέμενου.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει σε μεμονωμένα έθνη να διαλύσουν την καθιερωμένη διεθνή τάξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα οδηγούσε απλώς σε χάος και παγκόσμια αστάθεια. Εναπόκειται στα υπεύθυνα έθνη να διαφυλάξουν την ακεραιότητα του διεθνούς συστήματος.

Ο κος Ruslan Nimchynskyi είναι πρέσβης της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση