ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε αυτές τις εκλογές να προφυλάξουμε την Ευρώπη

Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Η κάθε πολιτική παράταξη κουβαλά τη δική της πορεία και ιστορία. Αυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι αυθεντικά φιλοευρωπαϊκή και πρωτοπόρα. Καθώς η πορεία της ίδιας της χώρας προς την ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε από τον οραματιστή ηγέτη και ιδρυτή του, με την απεριόριστη και ουσιαστική πολιτική στήριξη της Ελλάδας. Πορεία καθόλου αυτονόητη και καθόλου εύκολη. Γεμάτη απειλές από πλευράς Τουρκίας και εντονότατης αμφισβήτησης από πλευράς ΑΚΕΛ, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη της δεκαετίας του ’90, που αναθεώρησε τη στάση του με πρόσχημα το Κυπριακό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όμως, σήμερα δεν διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στη βάση της ιστορικής και καθοριστικής του συμβολής στην ένταξή μας και μόνο, αλλά κυρίως, στη βάση της συνέπειας και της διαχρονικής του στάσης έναντι στην Ευρώπη.

Επειδή όταν άλλοι –εντός και εκτός– αναζητούσαν έξοδο από το ευρώ και νοσταλγούσαν δραχμές και εποχές ξεπερασμένες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έστεκε με σοβαρότητα και διεκδικούσε ευρωπαϊκή στήριξη. Κατά την εποχή του έντονου ευρωσκεπτικισμού, που ως κίνημα απλώθηκε από τον ευρωπαϊκό Νότο μέχρι τις σκανδιναβικές χώρες στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επέμενε στην Ευρώπη και δικαιώθηκε ξανά.

Σήμερα πλέον, και μετά το Brexit και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό είχε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, που οδήγησαν στη φτωχοποίηση της κοινωνίας και στην κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου, οι φωνές σώπασαν. Ούτε καν αυτή η ίδια η Λεπέν δε συζητά για FREXIT. Σήμερα πλέον, ο κίνδυνος για την Ευρώπη και για όλα όσα πέτυχε αυτή η ιδιόμορφη πολιτική ένωση κρατών-μελών, προέρχεται από εντός.

Οι σημερινοί αντιευρωπαϊστές οραματίζονται μία πανευρωπαϊκή συμμαχία με την οποία θα αλλοιώσουν τη φιλοσοφία της Ευρώπης, με την οποία θα περιορίσουν ελευθερίες και θα αποδυναμώσουν τη συνοχή της Ευρώπης. Και αυτό αποτελεί μία κοινή επιδίωξη και της ομάδας της ενωμένης Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, αλλά και της ομάδας των ακραίων συντηρητικών που έχει ενταχθεί το ΕΛΑΜ. Μόνιμοι επικριτές για κάθε νέο βήμα προς τα εμπρός. Μόνιμοι θιασώτες της θεωρίας της λιγότερης Ευρώπης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν ασπάζονται αυτή την προσέγγιση. Στεκόμαστε με συνέπεια απέναντι σε αυτές τις φωνές και πολιτικές, πρώτα και κύρια επειδή θεωρούμε ότι βλάπτουν την ίδια μας την πατρίδα. Επειδή αληθινά πιστεύουμε ότι μια μικρή και ημικατεχόμενη πατρίδα είναι πιο ισχυρή ως ισότιμο μέλος μιας ισχυρής συμμαχίας κρατών που ολοένα και θα μεγαλώνει.

Επειδή για εμάς, περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια. Σημαίνει περισσότεροι πόροι και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Μεγαλύτερη κοινή αγορά και περισσότερες ευκαιρίες. Αυτή είναι η μεγάλη και η βασική μας διαφορά. Είναι γι’ αυτό που στο δικό μας πολιτικό μανιφέστο, όπως αυτό παρουσιάστηκε, θέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις του ΕΛΚ για πιο ισχυρή Ευρώπη με καλύτερη φύλαξη των συνόρων της, με περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους της, με αναβάθμιση των θεσμών της και με νέα εργαλεία που θα εμβαθύνουν την ενιαία αγορά και θα διευκολύνουν την κινητικότητα εντός της Ε.Ε.

Στις 9 Ιουνίου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτάσσει την καλύτερη ομάδα για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη, και μαζί της να προχωρήσει μπροστά η Κύπρος.

 

Η κα Ξένια Κωνσταντίνου είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση