ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί το Ισραήλ πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Του Όρεν Ανόλικ

Η εν εξελίξει επιθετική δράση της Χαμάς κατά του Ισραήλ βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη φάση και έχει βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα. Οι φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου 2023 με τις δολοφονίες, τους βιασμούς, ακρωτηριασμούς και αποκεφαλισμούς αθώων Ισραηλινών πολιτών, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη για το Ισραήλ να βγει νικητής από τον πόλεμο ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, με την υποστήριξη του Ιράν.

Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου αποτελεί πρωτίστως μια βροντερή, θλιβερή υπενθύμιση της αδιάκοπης απειλής που συνιστά η Χαμάς για την ασφάλεια και προστασία των Ισραηλινών πολιτών. Η επικράτηση στον πόλεμο κατά της Χαμάς είναι ζήτημα ύψιστης εθνικής ασφάλειας, αλλά και επιτακτικής ηθικής υποχρέωσης. Ως η μόνη δημοκρατική χώρα σε μια εμπόλεμη περιοχή, είναι απαραίτητο για το Ισραήλ να επιδείξει δύναμη και αντοχή, για να προστατεύσει τον λαό του και να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις.

Οι αποτρόπαιες ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου υπογραμμίζουν την σταθερή προσήλωση της σε μια γενοκτονική εξτρεμιστική ιδεολογία, με στόχο την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ και τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη θέση του. Παραβιάζοντας την εκεχειρία και εξαπολύοντας τη βάρβαρη επιδρομή της, η Χαμάς επέδειξε για άλλη μια φορά την περιφρόνησή της προς το διεθνές δίκαιο και την απόρριψη μιας ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ. Όσο εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία η Χαμάς, οι προοπτικές για μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης παραμένουν ζοφερές. Με την ήττα της Χαμάς, το Ισραήλ θα μπορέσει να αποδυναμώσει την επιρροή των εξτρεμιστικών στοιχείων και να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για διπλωματικές προσπάθειες και διάλογο.

Η κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα συνέβαλε στη διαιώνιση της φτώχειας, των δεινών και της κοινωνικής αστάθειας μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού. Αντί να κυβερνά υπεύθυνα και να προάγει την ευημερία των πολιτών, η Χαμάς διοχέτευσε πόρους και την ανθρωπιστική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, στην οικοδόμηση οπλοστασίου και στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή πολέμου εναντίον του Ισραήλ. Νικώντας τη Χαμάς και διαλύοντας την τρομοκρατική υποδομή της, θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος προς ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για τους Παλαιστίνιους, που ζουν στη Γάζα.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, το καθεστώς των Αγιατολλάχ στο Ιράν που παρέχει στη Χαμάς οικονομική, στρατιωτική και υλικοτεχνική ενίσχυση, αποτελεί μια ευρεία περιφερειακή απειλή. Η ήττα της Χαμάς, όχι μόνο θα αποδυνάμωνε την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή και θα διέκοπτε την βοήθεια προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά θα έστελνε και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η δράση του ιρανικού καθεστώτος μέσω των πληρεξουσίων του, που προκαλούν πολιτική αστάθεια στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο, δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η ικανότητα του Ισραήλ να αποτρέψει και να εξουδετερώσει αποτελεσματικά ακραίες οργανώσεις όπως η Χαμάς, είναι σημαντική για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει πολύ υψηλό διακύβευμα στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, με επιπτώσεις που εκτείνονται πολύ πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής. Με την νίκη επί της Χαμάς, το Ισραήλ θα μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του, να ανοίξει το δρόμο για μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποδυναμώσει την χρηματοδότηση και τη στήριξη της τρομοκρατίας από το Ιράν και να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και την προαγωγή της σταθερότητας στην περιοχή.

Για αυτούς τους λόγους, η νίκη του Ισραήλ επί της Χαμάς δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά επιβεβλημένη. Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να σταθεί ενωμένη με το Ισραήλ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και να συνεργαστούν για ένα μέλλον με ειρήνη και ασφάλεια για όλους.

 

Όρεν Ανόλικ, Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση