ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. Λευκωσίας πρωτοπορεί

Του δρος Παναγιώτη Αβρααμίδη*

Δελτίο Τύπου

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (ΓΝΛ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι η μεγαλύτερη κλινική της χώρας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ιστορίας της καρδιολογίας στην Κύπρο. Στελεχώνεται από 25 ιατρούς, 17 ειδικούς και 8 ειδικευόμενους, που με αριστεία, ομαδικότητα, εκπαίδευση και καινοτομία βασισμένη πάνω σε «Evidence Based Medicine» βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών τους.

Μια κλινική με ιστορία δεκαετιών

Η κλινική δημιουργήθηκε στο παλιό νοσοκομείο Λευκωσίας τη δεκαετία του ’80, με την ίδρυση του καρδιολογικού θαλάμου και της πρώτης στεφανιαίας μονάδας. Εκεί έγιναν για πρώτη φορά οι περισσότερες καρδιολογικές επεμβάσεις στη χώρα μας, όπως και μερικές καινοτομίες στην ειδικότητα της καρδιολογίας. 

Συνεχίζει να καινοτομεί

Πρωτοπορώντας στον τομέα της Καρδιολογίας, στην Κλινική πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι καθετηριασμοί και οι πρώτες αγγειοπλαστικές στον τόπο μας από τους Δρ. Ευαγόρα Νικολαΐδη και τον αείμνηστο Δρ. Κώστα Ζαμπάρτα αντίστοιχα, ενώ τα πρώτα stent τοποθετήθηκαν το 1993 από τον Δρ. Κώστα Ζαμπαρτα και τον νυν διευθυντή της κλινικής Δρ. Παναγιώτη Αβρααμίδη. Πιο πρόσφατα, το 2010, διενεργήθηκαν οι πρώτες επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας TAVI από τον Δρ. Παναγιώτη Αβρααμίδη και τον καρδιοχειρουργό Δρ.Γαβριήλ Καουτζάνη.

Η επεμβατική ομάδα συνεχίζει μέχρι σήμερα τις νέες καινοτομίες, όπως την πρόσφατη διενέργεια διαδερμικής διόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας και στη συνέχεια εντός 2023 της τριγλωχίνας βαλβίδας, όπου επεμβατικοί καρδιολόγοι ήταν οι Χρίστος Ευτύχιου, Ανδρέας Μήτσης και Παναγιώτης Αβρααμίδης.

Καινοτομίες έχουν επίσης εισαχθεί στο Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης από την ομάδα ηλεκτροφυσιολόγων/εμφυτευτών που αποτελείτο από τους Θεόδωρο Χριστοφίδη, Ροζαλία Νικολάου και Παναγιώτη Αβρααμίδη. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τις νέες επεμβάσεις κατάλυσης (ablation) για αρρυθμίες, όπως το Cryoablation για την κολπική μαρμαρυγή. Νέες συσκευές απιδινωτών χωρίς καλώδια έχουν εμφυτευθεί και αναμένεται πως σύντομα θα εμφυτευθούν και στη χώρα μας.

Σύγχρονη και έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες των ασθενών

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (ΓΝΛ) διαθέτει 48 κλίνες:

 • με καρδιολογικό θάλαμο 30 κλινών
 • με καρδιολογική εντατική μονάδα 13 κλινών, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρές καρδιακές παθήσεις, όπως εμφράγματα, επικίνδυνες αρρυθμίες, βαριές καρδιακές ανεπάρκειες και
 • με θάλαμο ημερήσιας φροντίδας 5 κλινών που εξυπηρετεί τα εργαστήρια καθετηριασμών.

Η κλινική προσφέρει όλες τις σύγχρονες καρδιολογικές υπηρεσίες και μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε όλες τις ανάγκες των καρδιοπαθών ασθενών μας, κάτι που επιτυγχάνεται από τις 24ωρες εφημερίες δυο ιατρών της κλινικής για όλα τα καρδιολογικά προβλήματα εντός του νοσοκομείου αλλά και στο ΤΑΕΠ. Επίσης η ομάδα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής ενεργοποείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή νύκτας για άμεση αντιμετώπιση εμφράγματος του μυοκαρδίου, όπου ο ασθενής οδηγείται στο εργαστήριο καθετηριασμών για διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας, από μία εξειδικευμένη ομάδα από επεμβατικό καρδιολόγο, νοσηλευτές και ακτινογράφους.

Ομαδικές αποφάσεις

Η διαχείριση των ασθενών μας είναι ομαδική υπόθεση. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από συζήτηση μεταξύ των ιατρών της κλινικής αλλά και με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Πάντα με αγαστή και καθημερινή συνεργασία με την καρδιοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, και αναισθησιολογική κλινική προς όφελος των ασθενών μας. Με εβδομαδιαίες συναντήσεις της ομάδας καρδιάς (Heart Team) συζητάμε δύσκολα περιστατικά ή κοινού ενδιαφέροντος με τους καρδιοχειρούργους.

Εξειδικευμένοι Ιατροί

Οι ιατροί της Κλινικής εξειδικεύονται σε διάφορες υπηρεσίες και τμήματα:

 • επεμβατική καρδιολογία - εξαιρετικά σύγχρονους αγγειογράφους
 • ηλεκτροφυσιολογία/βηματοδότησης – με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για διενέργεια ΗΦΜ
 • τμήμα απεικόνισης/ υπέρηχος καρδιάς - Το μοναδικό πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιαγγειακής Απεικόνισης (EACVI) και με νέους σύγχρονους υπερηχογράφους με τρισδιάστατη απεικόνιση.
 • κλινική βαλβιδοπαθειών
 • κλινική αρρυθμιών
 • κλινική βηματοδότησης
 • κλινική συγγενών καρδιοπαθειών
 • νέα κλινική καρδιομυοπαθειών και κληρονομικών παθήσεων σε συνεργασία με το κέντρο αριστείας του Καθηγητή Κωνταντίνου Δέλτα του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διενεργείται ο γενετικός έλεγχος των ασθενών μας
 • τμήμα εσωτερικής νοσηλείας
 • τμήμα εξωτερικών ιατρείων με δικό τους υπερηχογράφο

Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση

Η εκπαίδευση είναι στις κορυφαίες προτεραιότητές μας, για αυτό με εβδομαδιαίες συναντήσεις (Grand Rounds) γίνεται ανασκόπηση των σημαντικών θεμάτων. Την ίδια στιγμή παρέχονται τακτικά μαθήματα στους ειδικευόμενους μας.

Η Κλινική είναι πιστοποιημένη για πλήρη εκπαίδευση των ειδικευόμενων καρδιολογίας οι οποίοι εκπαιδεύονται από τους ειδικούς ιατρούς της για πέντε χρόνια. Η απόδοσή τους στις σχετικές εξετάσεις στην Ελλάδα είναι πάντα εξαιρετικές. Ταυτόχρονα, συμμετέχουμε στην εκπαίδευση των φοιτητών της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με τακτικά μαθήματα στους θαλάμους μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ ή στα τηλέφωνα 22603490, 22603544.

*Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση