ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Λάρνακα πρέπει να μετατραπεί στον επιχειρηματικό κόμβο της Κύπρου

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και επισφαλής για όλους μας. Με την πανδημία να έχει επηρεάσει τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας, είναι αναγκαίο να βγούμε μπροστά με νέες ιδέες και προτάσεις, δημιουργώντας συνθήκες τέτοιες που θα βοηθήσουν σε μια πιο γρήγορη και παράλληλα ποιοτική ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια και εξέλιξη.

Σε μία πόλη όπως η Λάρνακα, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της να είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα, Διεθνές Αεροδρόμιο, Λιμάνι, γεωγραφική θέση, βιομηχανικές και κτηνοτροφικές ζώνες αλλά και μια μεγάλη παραθαλάσσια ακτογραμμή που ξεκινά από το Ξυλοφάγου και φθάνει μέχρι το Ζύγι, η πόλης μας είναι η ιδανική επιλογή για να γίνει ο επιχειρηματικός κόμβος του τόπου.

Θεωρώ, λοιπόν, πως είναι ύψιστης σημασίας η προσέλκυση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τα κατάλληλα κίνητρα, ούτως ώστε να δραστηριοποιηθούν στην πόλη και την επαρχία μας. Δεν είναι εύκολο ούτε και απλό, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο.

Ως πρώτο βήμα πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε προγράμματα Ευρωπαϊκής ή κρατικής χρηματοδότησης, ούτως ώστε οι επιχειρηματίες να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Η τεχνολογία οφείλει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε επιχείρησης τόσο ως εργαλείο αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών της όσο και στο κομμάτι της παραγωγικότητάς της. Αναγκαία δε και η ανάλογη τεχνολογική επιμόρφωση εργοδοτών και εργοδοτουμένων, η οποία οφείλει να υποστηριχτεί και από την πολιτεία.

Μια προσπάθεια που πρέπει να συμπεριλάβει ένα μεγάλο φάσμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αγγίζουν και τους τομείς του πρωτογενούς τομέα, όπως αυτού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Είναι αναγκαία η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των μονάδων, εάν θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικές όχι μόνο τοπικά, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Σημαντικό προνόμιο της Λάρνακας αποτελεί και το συγκριτικά πιο χαμηλό κόστος στην αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, από τις υπόλοιπες πόλεις. Σημαντικό κονδύλι για μία επιχείρηση που ψάχνει στέγη.

Παράλληλα η οικονομική στήριξη νέων επιχειρηματιών στα πρώτα τους βήματα δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας και μειώνοντας το ρίσκο, συνδυαστικά με την ενδελεχή ενημέρωση για τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας θα αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο.

Τέλος -αλλά εξίσου σημαντικό- η Λάρνακα οφείλει να προωθηθεί ως ένας αξιοσημείωτος τουριστικός προορισμός καθώς, πέραν της φυσικής ομορφιάς της, διαθέτει τις κατάλληλες υπηρεσίες και υποδομές για να στηρίξει ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από την πανδημία είναι ανυπολόγιστες και σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Το κράτος οφείλει άμεσα να σχεδιάσει και να προωθήσει πιο αποτελεσματικά κίνητρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, δίνοντας επιπλέον φορολογικές εκπτώσεις και διευκολύνσεις, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για αναστολή δόσεων των δανείων και τέλος να επιδοτήσει επιπλέον όσες επιχειρήσεις πληρώνουν ενοίκιο έως ότου επιστρέψουν σε βιώσιμη κατάσταση.

Η πραγματική οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές είναι που διαχρονικά στηρίζουν με τον κόπο και τη δουλειά τους ολόκληρη τη χώρα και οφείλουμε να τις στηρίξουμε με κάθε κόστος.

Ιάσωνας Ιασωνίδης
Αντιδήμαρχος Λάρνακας
Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση