ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβερνοασφάλεια στην Κύπρο

Γράφει ο Σωτήρης Πίκουλας*

Αίσθηση έχει κάνει στην Κύπρο μια σειρά σοβαρών ηλεκτρονικών επιθέσεων σε βασικές δομές του κράτους αλλά και επιχειρήσεων και φορέων του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γεγονότα,

Οι συστηματικές, όπως φαίνεται, κυβερνοεπιθέσεις δεν αντιμετωπίζονται με τα συμβατικά πληροφοριακά εργαλεία και χρήζουν δραστικών λύσεων

Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, με τους χάκερς να εκβιάζουν, ζητώντας λύτρα για αποκατάσταση του προβλήματος. Τα λύτρα είναι μία συνήθης τακτική μετά από κυβερνοεπιθέσεις που τις ορισμένες φορές γίνεται αποδεκτή από τα «θύματα», μη έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων.

Επίσης, σοβαρή επίθεση αντιμετώπισε και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου οι χάκερς προσέγγισαν όλα τα συστήματα πληροφορικής του Πανεπιστημίου. Οι τεχνικοί του Πανεπιστημίου, μη έχοντας επιλογή να φράξουν το δρόμο στις επιθέσεις και προκειμένω να αποσείσουν περαιτέρω διείσδυση στα νευραλγικά συστήματα, αποφάσισαν να ρίξουν τους servers. Αποτέλεσμα: Χιλιάδες φοιτητές να ταλαιπωρούνται για μέρες και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αν όχι το μεγαλύτερο του νησιού, ουσιαστικά να μην μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.

Προσφάτως δε, και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου 2023 άλλη μία μεγάλη επίθεση χάκερς συνέβη στα συστήματα της Τράπεζας Κύπρου, που είχε ως συνέπεια να κλαπούν αγνώστου αριθμού τραπεζικά προσωπικά δεδομένα καρτών. Την επόμενη μέρα πελάτες της τράπεζας λάμβαναν ειδοποιήσεις «πως άγνωστοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους με το μεγαλύτερο μερίδιο να είναι από Amazon.com.br Sao Paulo BR». Λόγω του μεγάλου όγκου των συστημάτων, κάποιοι λογαριασμοί δεν έλαβαν την ειδοποίηση παρόλο που υποκλάπηκαν τα στοιχεία τους. Η Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε σχετική ενημέρωση για το συμβάν «περί προσπάθειας μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών…»

Το ίδιο έλαβε χώρα και σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία οικονομικών συμβούλων που μέχρι τώρα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις μαζικές κυβερνοεπιθέσεις στη Κύπρο, φανέρωσαν πόσο απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι είναι οι οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Οι συστηματικές, όπως φαίνεται, κυβερνοεπιθέσεις δεν αντιμετωπίζονται με τα συμβατικά πληροφοριακά εργαλεία και χρήζουν δραστικών λύσεων, άμεσων και κυρίως προληπτικών. Λύσεων που περιλαμβάνουν πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές, εξειδικευμένα σε αυτό το πεδίο.

Για το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου 2023 και ώρα 11.00 π.μ, μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και απολύτως επίκαιρη ημερίδα στο Ξενοδοχείο Hilton Nicosia με θέμα «Συστήματα Κυβερνοασφάλειας και Ανάπτυξη Σύγχρονων Εφαρμογών Πληροφορικής».

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής ανήκει στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου AAnG GROUP, Αντρέα Αν. Γεωργίου, που δραστηριοποιείται επιτυχώς στο χώρο αυτό, αντιπροσωπεύοντας μέσω της εταιρείας του Ομίλου ΑΩΖ, για Ελλάδα και Κύπρο, δύο παγκοσμίως κορυφαία συστήματα κυβερνοασφάλειας των αμερικανικών εταιρειών Α10 Νetworks και Stellar Cyber.
Έτσι το κοινό της ημερίδας, μεταξύ άλλων, θα έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει τεχνικά και επιχειρησιακά τα σύγχρονα αυτά εργαλεία πληροφορικής και να γνωρίσει της δυνατότητές τους στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας από τον Alexandru Enache (Regional Sales Manager Central East Europe & Africa της αμερικανικής εταιρείας Α10 Νetworks), και από τον Michael Nystrom (System Engineer της αμερικάνικής εταιρείας Stellar Cyber).

*Ο Σωτήρης Πίκουλας είναι δημοσιογράφος. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση