ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λέλλος Δημητριάδης- Σχολή Κωφών και Κοινότητα των Κωφών της Κύπρου: Μια διαρκής και δυναμική σχέση

Της δρος ΚΙΚΑΣ ΧΑΤΖΗΚΑΚΟΥ*

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του Λέλλου Δημητριάδη, δηλαδή 48 ολόκληρα χρόνια, υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κ/Κωφούς της Κύπρου. Συγκεκριμένα, από το 1971 μέχρι το 2004 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Κωφών. Παράλληλα, από το 1972 μέχρι και το 2019 ήταν πρόεδρος του Ταμείου Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων (ΤΕΣΚΠ). Το ΤΕΣΚΠ, ήταν ένας Φιλανθρωπικός Οργανισμός, που εγγράφηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Κωφών (με πρωτοβουλία του Λέλλου Δημητριάδη) το 1972 ως διάδοχος και κληρονόμος του ομώνυμου μέχρι τότε «Ταμείου Ευημερίας Σχολής Κωφών Παίδων» και στο οποίο κατέληγαν όλες οι εισφορές προς τη Σχολή.

Ο Λέλλος Δημητριάδης μαζί με τον Γεώργιο Μάρκου, πρώτο δάσκαλο και πρώτο διευθυντή της Σχολής Κωφών, χάρη στη συνεπή και διαρκή συνεργασία τους, αλλά και εξαιτίας του κοινού τους οράματος για την ευημερία και πρόοδο των κ/Κωφών της Κύπρου κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να ξανακτίσουν, όταν χάθηκαν όλα το 1974, τη Σχολή Κωφών, το Οικοτροφείο της Σχολής, τη Συνεργατική Εταιρεία Κωφών, αλλά και να αγοράσουν δύο κτήρια για χρήση από τους ενήλικες κ/Κωφούς με δωρεές που εξασφάλισαν και διαχειρίστηκαν με αξιοθαύμαστο τρόπο. Πέτυχαν να ξαναδώσουν ελπίδα και φως σε τόσους κ/Κωφούς, οικογένειες κωφών, αλλά και στους/στις εκπαιδευτικούς των κωφών τα δύσκολα χρόνια μετά την προσφυγιά.

Ο Λέλλος Δημητριάδης είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους κ/Κωφούς της Κύπρου. Χειριζόταν ως πρόεδρος του Ταμείου Ευημερίας της Σχολής Κωφών τις εισφορές που δίνονταν στο ΤΕΣΚΠ, ως να ήταν δικά του λεφτά, πάντα προσεκτικά, πάντα με σύνεση, πάντα προς το συμφέρον των κ/Κωφών και της Σχολής. Ήταν τέτοια η αγάπη του, που ακόμα και οικογενειακές κληρονομιές που του εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση ως δικηγόρου, τις διέθεσε για εξειδίκευση του προσωπικού της Σχολής Κωφών.

Ο Λέλλος Δημητριάδης υπήρξε το στήριγμα όλων των διευθυντών και διευθυντριών που συνεργάστηκαν μαζί του και μετά τον Γεώργιο Μάρκου. Φρόντιζε πάντα για την εξασφάλιση και διατήρηση αυτών που ανήκαν στη Σχολή (π.χ. των κτηρίων, κ.τ.λ.), αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κωφών. Δεν δίσταζε να ντύνεται Άγιος Βασίλης στις σχολικές γιορτές, προκειμένου να χαρίσει δώρα και χαρά στους μαθητές και μαθήτριες της Σχολής. Παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα ως δημάρχου και μάχιμου δικηγόρου, δεν απουσίαζε από καμία εκδήλωση της Σχολής και πάντα τιμούσε τους μαθητές, τις μαθήτριες, το προσωπικό και τη διεύθυνση με την παρουσία του και τα ενθαρρυντικά του λόγια.

Οι μαθητές, μαθήτριες, διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η διεύθυνση της Σχολής Κωφών-Γεώργιος Μάρκου πενθούν και συλλυπούνται την οικογένεια του Λέλλου Δημητριάδη, τους γιους του Κωνσταντίνο και Αχιλλέα (πρόεδρο του ΤΕΣΚΠ), τη νύφη του Υβόννη, και τα εγγόνια του και εύχονται «Με το καλό στον Παράδεισο».

*Η δρ Κίκα Χατζηκακού είναι διευθύντρια της Σχολής Κωφών Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση