ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» story: Πριγκίπισσα Σίσι: Η ζωή της έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι - η αλήθεια, όμως, ήταν τραγική

Η θρυλική ιστορία της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, της θλιμμένης πριγκίπισσας, που συνεχίζει να εμπνέει 124 χρόνια μετά τον θάνατό της

Η ιστορία της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, της πανέμορφης και αντισυμβατικής, γνωστής και ως πριγκίπισσα Σίσι ή θλιμμένη πριγκίπισσα, συνεχίζει να εμπνέει και ζωντανεύει σε μία ταινία, δύο τηλεοπτικές σειρές και ένα μυθιστόρημα… ακόμη και 124 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για την πιο αγαπημένη αυτοκράτειρα που πέρασε ποτέ από τον θρόνο της ισχυρής αυστριακής και αργότερα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, που η ζωή της έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι, αλλά είχε εφιαλτική και τραγική πορεία.

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Σίσι;

Η πριγκίπισσα Σίσι γεννήθηκε το 1837 στο Μόναχο της Βαυαρίας και ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες του Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της Λουδοβίκα, Δούκα και Πριγκίπισσας της Βαυαρίας αντίστοιχα.

Σε ηλικία 15 ετών, το καλοκαίρι του 1853, επισκέπτεται με τη μητέρα της και τη 18χρονη, τότε, αδελφή της, Νένε, την Άνω Αυστρία, προκειμένου να συναντήσουν τον 23χρονο Αυτοκράτορα της Αυστρίας, Φραγκίσκο Ιωσήφ, ο οποίος προοριζόταν για σύζυγος της Νένε.

Όμως, ο νεαρός αυτοκράτορας γοητεύεται από την πρώτη στιγμή από το παρουσιαστικό και το ανήσυχο πνεύμα της Σίσι και ο γάμος τους έγινε στη Βιέννη τον επόμενο χρόνο, στις 24 Απριλίου, κάτω από το άγρυπνο μάτι της μητέρας του, της άκαμπτης και δεσποτικής Σοφίας. Μάλιστα, ο αστικός θρύλος υποστηρίζει πως τις νύχτες, η μητέρα του Φραγκίσκου Ιωσήφ ξάπλωνε ανάμεσα στο νιόπαντρο ζευγάρι, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνεται από την αλληλογραφία της Σίσι με την οικογένειά της στο Μόναχο.

Η αυτοκρατορική ζωή

Η όμορφη πριγκίπισσα Σίσι, η οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο, ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της, με τον οποίο απέκτησε 4 παιδιά, αλλά καταπιεζόταν υπερβολικά από τα πρωτόκολλα, την αυστηρή πειθαρχία και τη σοβαροφάνεια της αυλής των Αψβούργων.

Το χτύπημα της μοίρας

Η ζωή της φάνταζε ονειρεμένη, αλλά η πραγματικότητα υπήρξε σκληρή. Σ' ένα ταξίδι στην Ουγγαρία, μαζί με τα παιδιά και τον σύζυγό της, οι κόρες της αρρώστησαν, πιστεύεται σήμερα από τύφο. Η Γκιζέλα κατάφερε να αναρρώσει, αλλά η πρωτότοκη, Σοφία, πέθανε. Η πεθερά της το βρήκε ως ευκαιρία για να την κατηγορήσει ως ανίκανη μητέρα, θέτοντας υπό την προστασία της το άλλο παιδί. Η Ελισάβετ έπεσε σε βαθιά μελαγχολία από αυτή την απώλεια, κάτι που τη μπλόκαρε συναισθηματικά απέναντι στα υπόλοιπα τρία παιδιά της.

Η χαριστική βολή για την πριγκίπισσα Σίσι ήρθε με τον θάνατο του 30χρονου γιου της και διαδόχου του θρόνου, Ροδόλφου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με την ερωμένη του, Μαρία Βρετσέρα, κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Έγινε λόγος για διπλή αυτοκτονία των εραστών, που δεν μπορούσαν να ζήσουν ελεύθερα τον έρωτά τους, καθώς ήταν αμφότεροι παντρεμένοι, ενώ έχει γραφτεί επίσης πως επρόκειτο για καθαρά πολιτική δολοφονία.

Η αγάπη της για την Ελλάδα

Και κάπως έτσι, η πριγκίπισσα Σίσι, με κλονισμένη την ψυχική της υγεία, ξεκίνησε να κάνει ταξίδια. Με το που πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα την αγάπησε τόσο που έφτιαξε μια έπαυλη στην Κέρκυρα, αφού λάτρεψε το νησί των Φαιάκων. Λόγω της αγάπης της για την κλασική αρχαιότητα, αφιέρωσε το παλάτι της στον Αχιλλέα και το διακόσμησε με αγάλματα αρχαίων προσώπων, το γνωστό σε όλους Αχίλλειο.

Τραγικό τέλος

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1898, η 61χρονη Αυτοκράτειρα βρισκόταν σε περίπατο στη Γενεύη και περίμενε το πλοίο για το Μοντρέ, όταν ένας Ιταλός αναρχικός, ονόματι Λουίτζι Λουκένι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην άρχουσα τάξη και ψάχνοντας να σκοτώσει κάποιον αριστοκράτη, της επιτέθηκε με μαχαίρι.

«Αγάπησα, έζησα, γύρισα τον κόσμο», είχε γράψει, «αλλά ποτέ δεν έφτασα εκεί που ονειρευόμουν».

Μοντάζ Σάββας Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εκπομπές: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES