ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kαρδιαγγειακοί ασθενείς ωφελούνται περισσότερο από την άσκηση από ό,τι οι υγιείς

Όλα στηρίζονται στην διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας μέσα στην εβδομάδα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ωφελούνται περισσότερο από τους υγιείς, όταν ασκούνται σωματικά και γενικότερα ακολουθούν ένα ενεργητικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συγκριτική διαπίστωση.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Σανγκ-Γου Γεόνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι την Κυριακή, καθώς και σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος εξαετίας για σχεδόν 442.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, από τους οποίους οι 131.600 είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπόλοιποι όχι.

Ανάλογα με τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κάθε συμμετέχοντος μέσα στην εβδομάδα, υπολογίσθηκε ένα "σκορ" σε μονάδες μεταβολικού ισοδύναμου (λεπτά ΜΕΤ ανά εβδομάδα). Για κάθε 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου άσκησης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 14% για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς έναντι μόνο 7% για όσους δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακά προβλήματα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έκαναν μόνο καθιστική ζωή και καθόλου άσκηση (περίπου ο ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες), ήταν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν περισσότερο από όλους (τουλάχιστον 1.500 λεπτά ΜΕΤ ή μεταβολικού ισοδύναμου την εβδομάδα).

Για όσους ασκούνταν έως 500 λεπτά ΜΕΤ εβδομαδιαίως, ο κίνδυνος ήταν μόνο κατά 8% αυξημένος. "Οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης σε σχέση με τους υγιείς, όμως όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη εξαετία.

Το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερο όφελος από ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής από ό,τι όσοι δεν έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις", τόνισε ο δρ Γεόνγκ. Μεταξύ άλλων, η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, καθώς επίσης μειώνει τα επίπεδα συστημικής (χρόνιας) φλεγμονής, αλλά και συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο.

Οι Nοτιοκορεάτες επιστήμονες τόνισαν ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία της σωματικής άσκησης και να συμβουλεύουν σχετικά τους ασθενείς τους να ασκούνται όσο γίνεται περισσότερο. λνας απλός τρόπος για να πετύχει κανείς τα 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου (ΜΕΤ) την εβδομάδα, είναι να κάνει γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά πέντε φορές μέσα στην εβδομάδα ή να κάνει κάτι πιο έντονο (π.χ. ορειβασία) για 75 λεπτά μια φορά την εβδομάδα.

Αν συνδυάσει περπάτημα (πέντε 30λεπτά) και ορειβασία (δυόμισι ώρες την εβδομάδα), τότε μπορεί να φθάσει τα 1.500 λεπτά ΜΕΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση