ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τάσεις αποδυνάμωσης της COVID-19

Με την αίσθηση που υπάρχει μέχρι στιγμής φαίνεται υπαρκτό αλλά απομακρυσμένο το σενάριο δευτέρου κύματος

Σημαντικά και με κλίση προς το αισιόδοξο σενάριο για την ανθρωπότητα είναι τα στοιχεία τα οποία φτάνουν από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC). Την στιγμή που ο πλανήτης, βάσει των εκτιμήσεων διαφόρων επιστημόνων παγκοσμίως, προετοιμάζεται για ένα πιθανό δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού το ερχόμενο φθινόπωρο, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, είναι ότι αυτό τείνει να απομακρύνεται. Παράλληλα, στην Κύπρο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εκφράζουν συνεχώς την ικανοποίησή τους για την στρατηγική που εφάρμοσε από νωρίς η κυβέρνηση, αφού και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα είναι άκρως ενθαρρυντικά και τοποθετούν τον αριθμό εξάπλωσης της νόσου COVID-19 στα επίπεδα που πρέπει, δηλαδή κάτω από το 1.

Αποδυνάμωση της νόσου

Οι πληροφορίες και τα δεδομένα τα οποία έχουν στην διάθεσή τους οι επιστήμονες, καθώς και το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο, κλίνουν προς το αισιόδοξο σενάριο, ότι δηλαδή ο νέος ιός χάνει σταδιακά την επίδρασή του. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, η αίσθηση που δημιουργήθηκε και έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ είναι ότι ο νέος κορωνοϊός, λόγω των πολλαπλών μεταδόσεών του στον άνθρωπο, έχει αρχίσει να χάνει την επιθετικότητά του. Ο λόγος είναι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, το ότι ο ιός πλέον προσαρμόζεται στον ανθρώπινο οργανισμό, εκτός από τον ζωικό, στον οποίο ήταν προσαρμοσμένος μέχρι πρότινος. Επομένως, οι πιο πάνω υποθέσεις οδηγούν σε νέες, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι με την πάροδο του χρόνου, η επίδρασή του στον άνθρωπο θα είναι ηπιότερη και θα προκαλεί μόνο ένα απλό κρυολόγημα όπως και οι υπόλοιποι κορωνοϊοί. Παρ’ όλ’ αυτά, τα ανωτέρω δεν πρέπει να θεωρούνται συμπεράσματα, αλλά μόνο η πρώτη αίσθηση από την πορεία μέχρι σήμερα της νόσου COVID-19. Αν αποδειχθεί στο μέλλον ότι ευσταθούν οι παρατηρήσεις αυτές, τότε η ανθρωπότητα θα είναι τυχερή, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Η ενθαρρυντική εικόνα αποτυπώνεται και στα γραφήματα τα οποία δημοσιοποιεί το ECDC, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων ανά τον κόσμο, αλλά και στον αριθμό των θανάτων. Η παρακάτω γραφική παράσταση, δείχνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών, με την κορυφή της καμπύλης να είχε καταγραφεί στις 27 Απριλίου 2020 και από τότε να διαγράφει μια πτωτική πορεία, χωρίς όμως να λείπουν τα σκαμπανεβάσματα:

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει και η γραφική παράσταση η οποία αφορά στους θανάτους εξαιτίας της νόσου COVID-19 παγκοσμίως. Ο μεγαλύτερος αριθμός είχε καταγραφεί στις 17 Απριλίου και έκτοτε μειώνεται σταθερά:

Σε σχέση με την εικόνα στην Κύπρο, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού πλέον βρίσκεται κάτω από το 1. Επομένως φαίνεται ότι φθίνει η επιδημία και η μετάδοση του ιού δεν γίνεται με την ίδια ευκολία όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Απομένει, ωστόσο, να «σβήσουμε και τις λίγες εστίες που υπάρχουν και κάποιες που δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, τόνισε ότι, παρά το ότι ανακοινώνονται, π.χ. μόνο δύο κρούσματα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα. Ωστόσο, η Κύπρος εξακολουθεί να διενεργεί μεγάλο αριθμό δειγματοληψιών από τον πληθυσμό, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία ότι θα εντοπιστούν και οι εναπομείνασες εστίες μόλυνσης.

Μάχη για το εμβόλιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό ενδέχεται να εγκριθεί σε ένα χρόνο, βάσει του «αισιόδοξου» σεναρίου. Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τους ισχυρισμούς ότι ένα εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. «Για τα εμβόλια, με δεδομένο ότι η ανάπτυξή τους ξεκινά από το μηδέν, (…) το αισιόδοξο σενάριο είναι ένας χρόνος από τώρα, οπότε στις αρχές του 2021», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι «δίκαιη και καθολική». Η δήλωση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα το διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Sanofi ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, επιχειρηματολογώντας ότι οι αμερικανικές αρχές, με τις οποίες κατέληξε σε μια συμφωνία συνεργασίας στα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επωφεληθούν πρώτες κατά μερικές ημέρες, ή εβδομάδες από το εμβόλιο αυτό, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Sanofi Πολ Χάντσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολεμική στη Γαλλία. Την Πέμπτη 14 Μαΐου, ο φαρμακευτικός όμιλος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φανεί με τη σειρά της «αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του. «Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση