ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προετοιμασία κατοικίας για τον χειμώνα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Τα σαραντάρια του υδράργυρου δίνουν τα ρέστα τους αυτή την περίοδο και σαν αποτέλεσμα οι κίτρινες προειδοποιήσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Παρόλο που κάτω από τέτοιες συνθήκες το μυαλό μας γίνεται σαν το marshmallow μέσα στη ζεστή σοκολάτα, είναι μια καλή εποχή να προγραμματίσουμε εργασίες στο σπίτι μας που θα το προετοιμάσουν για την χειμερινή περίοδο.

Μην ανησυχείτε ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό καθώς είμαστε αραχτοί και λάιτ σε κάποια παραλία, σε κάποια πισίνα ή σε κάποιο ορεινό θέρετρο. Με τέτοιες θερμοκρασίες, το σπίτι μας φθάνει στο απόγειο της ξηρότητας όλων των επιφανειών του γεγονός που σημαίνει πολλά πράγματα. Ας δούμε μερικά από αυτά, πλην όμως πολύ σημαντικά. Όλες οι εκτεθειμένες στον καιρό επιφάνειες χρειάζονται να είναι πλήρως στεγανοποιημένες. Αυτό σημαίνει σωστό είδος υγρομόνωσης, αλλά και σωστή εφαρμογή υγρομόνωσης. Ένα από τα κλασικά λάθη που παρατηρούνται διαχρονικά, είναι η εφαρμογή υγρομόνωσης αφού μας ρίξει τις πρώτες βροχές. Τότε, άμα στάξει ας πούμε η οροφή τρέχουμε να φτιάξουμε τη μόνωση στην ταράτσα.

Το τι πετυχαίνουμε είναι να εγκλωβίσουμε την υγρασία μέσα στην πλάκα, οπότε αυτή θα εμφανιστεί σαν υγρασία στα ταβάνια μας και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο σπατουλαρισμάτων, μπογιαντισμάτων, ξεφυλλισμάτων κλπ που δείχνει ατελείωτος. Τίποτα δεν θα κρατήσει οποιοδήποτε υλικό ενόσω υπάρχει εγκλωβισμένη υγρασία. Γι’ αυτό, χρειάζεται προγραμματισμός από τώρα έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η οροφή μας είναι 100% στεγνή και να την σφραγίσουμε όπως πρέπει. Η επιλογή του σωστού ή πιο ενδεδειγμένου υλικού μόνωσης για την επιφάνεια μας είναι μεγάλο κεφάλαιο και θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη των προδιαγραφών. Αν ο μάστορας σας περιοριστεί στο να σας πει «… δεν παθαίνει τίποτε…», τότε αλλάξετε μάστορα. Πρέπει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του υλικού που προτείνει και συνάμα τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα του και τι εισηγείται ώστε τα μειονεκτήματα του να εξανεμιστούν. Η μόνωση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να επενδύετε χρήματα από την αρχή, ακόμη και αν σας φαίνεται ακριβή. Φθηνή μόνωση δεν υπάρχει υπάρχουν φθηνά «πασαλιψατέρ».

Αν τσιγκουνευτείτε, στην αρχή, τότε κάθε χρόνο θα έχετε θέματα επιδιορθώσεων χωρίς ριζική επίλυση με αποτέλεσμα να πληρώσετε την τσιγκουνιά σας στο πολλαπλάσιο και σε βάθος χρόνου. Αν δεν πρόκειται για τσιγκουνιά, αλλά για άγνοια, τότε ρωτήστε ειδικούς που πραγματικά έχουν γνώση του αντικειμένου και όχι κάποιον με επιδερμικές γνώσεις. Ένα άλλο θετικό της εποχής είναι πως αν βλέπουμε κάποιες εστίες ή επιφάνειες που είναι υγρές ενώ κανονικά έπρεπε να είναι στεγνές, τότε σημαίνει πως κάπου εκεί κοντά υπάρχει υποβόσκον πρόβλημα διαρροής νερού. Τέτοιες διαρροές εστιάζονται σε προβλήματα υδραυλικής εγκατάστασης.

Με τη σειρά τους αυτά διαχωρίζονται σε παροχές ζεστού και κρύου νερού, σε αποχετεύσεις, σε διακλαδώσεις συστημάτων κεντρικής θέρμανσης και σε απολήξεις κλιματιστικών. Αυτού του είδους οι διαρροές είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος όλων μας. Και επειδή το επίπεδο υδραυλικών υπηρεσιών στην χώρα μας είναι από τρισάθλιο έως χλιαρά ικανοποιητικό, όταν θα ανοίξετε για πρώτη φορά νερά στην οικοδομή σας, βάλτε το σταυρό σας και κάθε πρωί που λιβανίζετε να κάνετε και ειδική δέηση να μην ξέχασε ο υδραυλικός σας να κολλήσει την σωλήνα αποχέτευσης της τουαλέτας σας, να κεντράρισε σωστά την αποχέτευση του μπάνιου σας, να μην χρειαστεί να αλλάξετε το pipe-in-pipe που πληρώσατε και που θεωρητικά μόνο έχετε, να μην τρύπησε ο πελεκάνος σας το κύκλωμα της υποδαπέδιας θέρμανσης σας όταν έβαζε το «στόπερ» της πόρτας του υπνοδωματίου σας ή να θυμήθηκε ο κλιματιστικός σας να συνδέσει το drain του κλιματιστικού στην αποχέτευση και να μην το άφησε τυφλό κάπου μέσα στον τοίχο ή στο πάτωμα.

Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα παραδείγματα. Μπορώ να γράψω βιβλίο μόνο με όσα είδα εγώ πόσο μάλλον με όσα συνολικά συμβαίνουν. Αν σκοπεύετε να μπογιατίσετε το σπίτι σας, τώρα είναι η ώρα. Υπενθυμίζω πως οι επιφάνειες σας θα πρέπει να είναι πεντακάθαρες από σκόνες έτσι ώστε οι νέες στρώσεις μπογιάς να έχουν καλή πρόσφυση στην παλιά επιφάνεια. Ένας τρόπος είναι να εκμεταλλευτείτε τις ψηλές θερμοκρασίες και να βρέχετε ελαφρώς την επιφάνεια που πρόκειται να μπογιαντίσετε έτσι ώστε να καθαρίσει και αφού δώσετε 2-3 ώρες τότε να μπογιαντίσετε. Ο άλλος τρόπος είναι να περάσετε πρώτα μια στρώση σταθεροποιητή επιφάνειας (stabiliser) και μετά από μια ώρα να μπογιαντίσετε.

Μη δεχτείτε το μπογιάντισμα να γίνει την επόμενη μέρα ή το stabiliser να χυθεί μέσα στο βαρέλι με την μπογιά. Αυτές είναι κομπογιαννίτικες πρακτικές που δίνουν αποτέλεσμα μηδέν στο πηλίκο. Είναι επίσης η ιδανική περίοδος να καθαριστούν οι υδρορροές και τα φρεάτια από φύλλα και ακαθαρσίες έτσι ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα κατά τις επερχόμενες βροχοπτώσεις. Τέλος, για όσους έχουν κήπους, θα πρέπει να προγραμματίσουν τα κλαδέματα του ερχόμενου Οκτωβρίου και ένα βιολογικό ψεκασμό και λίπανση έτσι ώστε να θωρακιστούν τα δέντρα και τα φυτά για τον χειμώνα από τα επικίνδυνα έντομα, μύκητες και ζωύφια που μάζεψαν όλο αυτό το διάστημα των εύρωστων συνθηκών ανάπτυξης τους και να τους δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν με ζωντάνια την άνοιξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση