ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αλλαγή με Τουφάν

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Δύσκολη εκλογική μάχη, οι δυνάμεις Τατάρ-Ερχιουρμάν στην εκλογική μάχη, με μικρό προβάδισμα στον δεύτερο. Κρίσιμα όλα – το Κυπριακό με τη μορφή της λύσης που έχουν διαμορφώσει τα Η.Ε. έχει ζωή για δύο ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις. Στην τ/κ κοινότητα το 2025, στην ε/κ το 2028 υπό την προϋπόθεση ότι θα νικήσει ο Τ. Ερχιουρμάν τον προσεχή Οκτώβριο. «Eξ αντικειμένου», δεν υπάρχουν άλλες. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τ. Ερχιουρμάν παρουσίασε τους «κύριους άξονες γύρω από την προεκλογική του καμπάνια» για την 19η Οκτωβρίου 2025 (πηγή: «Πολίτης», 7/7). Σύνθημα Τ.Ε. η «αλλαγή», πλαίσιό της «η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς και η διαφθορά».

Τ.Ε.: «Αν κοιτάξει κανείς τι έγινε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια (Τατάρ) δεν θα βρει τίποτα απτό. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει ούτε ένα απλό ζήτημα. Η προεδρία είναι ανενημέρωτη και αποκομμένη από την πραγματικότητα».

Η ηγεσία Τατάρ, ηγεσία χαμένου χρόνου, γι’ αυτό και για τον Τ.Ε. «μόνη επιλογή είναι η αλλαγή. Εμπιστεύομαι αυτόν τον λαό, αυτούς τους ανθρώπους. Είναι η πηγή της αυτοπεποίθησής μου».

Τ.Ε.: «Δεν πολεμάω με τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αν έχω δεχθεί κριτική μέχρι στιγμής, είναι για αυτόν τον λόγο». Η κριτική ότι είναι «μαλακός» απέναντι στην Τουρκία προέρχεται από τα αριστερά του. Υπάρχει και η ε/κ «ευχή»: να μιλήσει πέρα από τα όρια, να φάει τα μούτρα του και έτσι να νικήσει ο Τατάρ.

Τ.Ε.: «Ευχαριστώ το κόμμα της Κοινωνικής Δημοκρατίας (TDP), τον πρόεδρό του Ζεκί Τσελέρ και τον δήμαρχο Μεχμέτ Χαρμαντζί». Αναγκαία συνθήκη οι συνεργασίες. Απέναντί του είναι η τριπλή συμμαχία ΚΕΕ, ΔΗΚΟ, Αναγέννηση/έποικοι με την αξιοποίηση του μηχανισμού των εξυπηρετήσεων στο έπακρον.

Τ.Ε.: «Όλα τα κόμματα πρέπει να αποδεχθούν πως χρειάζεται συλλογική διακυβέρνηση με βάση την αξιοκρατία και αξιοποίηση όλων των ικανών πολιτών αυτής της χώρας». Προφανώς επιδιώκει να νικήσει το συγκεντρωτικό σύστημα γύρω από τον Τατάρ, άρα υπόσχεται το κανονικά αντίπαλο – αξιοκρατία, συλλογικότητα, αξιοποίηση ικανών. Ίσως αυτό το σημείο να συνιστά και μια έμμεση κριτική προς το ίδιο το κόμμα του (ΡΤΚ). Στους τομείς αυτούς παρουσίασε ελλείμματα, ένας από τους λόγους που έχασε ο Μ.Α. Ταλάτ από τον Ν. Έρογλου, 2010.

Τ.Ε.: «Ο πατριωτισμός, η αγάπη για τον λαό, η πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο δημοκρατικός τρόπος σκέψης. Με ανθρώπους που διαθέτουν αυτές τις αξίες, θα περπατήσουμε μαζί και μετά θα διοικήσουμε μαζί. Πρέπει να θρέψουμε αυτή την ελπίδα μαζί». Πίσω από την προσεκτική επιλογή των λέξεων, το άνοιγμα Τ.Ε. στις κοινότητες της κοσμικότητας, με τις ανοικτές δράσεις κατά της επιβολή της μαντίλας, με την υπεράσπιση της κουλτούρας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Τ.Ε.: «Το μοντέλο που υποστηρίζουμε στο Κυπριακό είναι μια ΔΔΟ που θα βασίζεται σε δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη με πολιτική ισότητα». Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συναντά την πολιτική Ακιντζί, παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε και μπαίνει στον στίβο.

Τ.Ε.: «Γίνεται ένα σύνταγμα, μοιράζονται τρεις-τέσσερις εξουσίες, όλες οι άλλες εξουσίες είναι στα συνιστώντα κράτη. Θα πρέπει να λαμβάνεται κοινή απόφαση για τρία ή τέσσερα θέματα». Πλαίσιο του γ.γ., λίγες εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενωμένο κράτος με εκτεταμένες αρμοδιότητες στις πολιτείες. Μια διευθέτηση την οποία στηρίζουν οι ενεργοί πολίτες.

Την ίδια περίοδο, αριθμοί με ειδικό βάρος. Έκθεση της Επιτροπής την 1η Ιουλίου για την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής (2004), «ο οποίος ρυθμίζει την κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών». Σύμφωνα με την Έκθεση: 1. «το 2024 πραγματοποιήθηκαν 7,18 εκατομμύρια νόμιμες διελεύσεις μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας μέσω της Πράσινης Γραμμής, αριθμός που συνιστά ρεκόρ». 2. «Οι εμπορικές συναλλαγές διαμέσου της Πράσινης Γραμμής σημείωσαν ύφεση το 2024 κατά 5%, που ανέρχεται συνολικά σε 15,2 εκατ. ευρώ. 3. Η Ε.Ε. «διέθεσε 39,4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην τ/κ κοινότητα. 4. Επένδυση ύψους 2,6 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση της Κοινής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με πάνω από 170 μνημεία να έχουν αποκατασταθεί μέχρι στιγμής».

Οτιδήποτε αξιόλογο λειτουργεί σήμερα –έστω μετ’ εμποδίων– λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα των κανονισμών της Ε.Ε.: Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, στήριξη ΔΕΑ, Τεχνική Επιτροπή για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υποτροφίες σε φοιτητές, Erasmus κ.λπ. Έστω αυτά κρατούν την πόρτα ανοικτή, όπως σε άλλο επίπεδο το ΕΔΑΔ. Όμως, έστω και μετ’ εμποδίων, κάποιος μπορεί να υπολογίσει πόσα πολλά θα μπορούσαν να επιτευχθούν –ασφάλεια, ενέργεια, υποδομές, εμπόριο κ.λπ.– αν είχαμε στοιχειώδη συνέπεια.

Η Ε.Ε. απορρίπτει τα δύο κράτη γιατί κάθε κράτος μέλος εκπροσωπείται με «μια φωνή» στο θεσμικό επίπεδο, Συμβούλια Κορυφής. Ο άλλος, ο διαλυτικός, δρόμος οδηγεί την Ε.Ε. σε παράλυση, καθώς ανοίγει τον ασκό σε αποσχιστικές πολιτικές και σε άλλες χώρες. Λιτή παρέμβαση στο θέμα από Βρυξέλλες: απόσχιση Καταλονίας από την Ισπανία ίσον έξοδός της από την Ε.Ε. και διαπραγματεύσεις ένταξης «από την αρχή».

www.larkoslarkou.org.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση