ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δικό του Καπιτώλιο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέχρι και τον περασμένο μήνα, το κύριο πολιτικό ερώτημα διεθνώς ήταν κατά πόσο η παρακμή στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ ή αν η κατάπτωση της κοινωνίας είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που η εκλογή του, ήταν η φυσιολογική αντανάκλασή της. Οι εικόνες έξω από το Καπιτώλιο απλώς επιβεβαίωσαν πόσο επιζήμια για την κοινωνία και την δημοκρατία ήταν η παρουσία του όλο αυτό το διάστημα στον Λευκό Οίκο. Επιζήμια, γιατί επέτεινε τον εθνικό διχασμό και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στο πλήρες χάος. Μεθοδευμένα όλα αυτά τα χρόνια επέβαλε στις συνειδήσεις, το «εμείς» και οι «απέναντι».

Τα γεγονότα όμως μετά τη δολοφονία του Φλόιντ, οι σκιές που άφηνε πίσω από τα κίνητρα των διαδηλωτών, η ωμή κρατική βία που υποκίνησε, μέχρι και την κατάληψη του Καπιτωλίου από τους οπαδούς του, έβγαλαν απότομα στην επιφάνεια το πόσο βαθύς είναι αυτός ο κοινωνικός διχασμός. Αν υπάρχει ένα μάθημα από τη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι πως όσοι ηγέτες επιχείρησαν –για την πρόσκαιρη επιβίωσή τους– να προκαλέσουν εθνικό διχασμό, να διαχωρίσουν την κοινωνία σε καλούς και κακούς, δεν είχαν οι ίδιοι αλλά κυρίως ο τόπος τους καλή κατάληξη. Η κάθε κρίση, λοιπόν, χρειάζεται έναν ηγέτη που να συνενώνει την κοινωνία, αλλά που κυρίως να ξέρει πότε η κοινωνία βράζει και πότε η οργή δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί. Στην περίπτωση της Κύπρου, η οργή για τη διαφθορά, δεν κρύβεται πλέον κάτω από το χαλί. Μετατρέπεται στο μεγαλύτερο βαρίδι της κυβέρνησης Αναστασιάδη, με τα υπόλοιπα να λειτουργούν ως παρακλάδια της. Δεν το λέμε διαισθητικά.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Καθημερινής» η Symmetron Market Research καταδεικνύει πως το 74% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τη διαφθορά. Το 76% κρίνει αρνητικά τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη γύρω από το κεφάλαιο των πολιτογραφήσεων. Όμως, η αντίδραση των πολιτών προεκτείνεται αναπόφευκτα και αλλού.Το 61% απορρίπτει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος εκτελεί τα καθήκοντά του. Στο Κυπριακό, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει καθόλου ευχαριστημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει. Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει, αν το χειριζόταν με σύνεση η κυβέρνηση, αποτέλεσε προϊόν κατάχρησης.

Αποτέλεσε αντικείμενο πλουτισμού μιας κοινωνικής ελίτ εις βάρος των πολλών και τροχοπέδη από το να μετεξελιχθεί το κράτος σε σύγχρονο και λειτουργικό. Και πριν η κυβέρνηση συνεχίσει το αφήγημα των focus group που έκανε, ότι η διαφθορά υπήρχε από το 1960, θα πρέπει να της θυμίσουμε πως όσο κι αν η διαφθορά υπήρχε από την ίδρυση του κράτους, πρώτη φορά δίδει τόσο έντονα την εικόνα πως αυτή η διαπλοκή είναι θεσμική και αυτό θα πρέπει να τους προβληματίσει. Τα όσα διαρρέουν κυβέρνηση κυβερνών κόμμα και το σύστημά τους για τους διαδηλωτές είναι καταγέλαστα. Όταν υποστηρίζουν πως όλο αυτό υποκινείται από το ΑΚΕΛ –το οποίο δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά πόσω μάλλον να βγάλει τόσο κόσμο στους δρόμους– όταν κατηγοριοποιούν όσους διαμαρτύρονται σε αναρχοάπλυτους, τρομοκράτες και χρήστες ουσιών, όσο δικαιολογούν την κρατική βία για μια χειρονομία, σημαίνει πως είτε έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα, είτε συνειδητά υποκινούν τον εθνικό διχασμό.

Ας μπει, λοιπόν, κάποιος στον κόπο να συμβουλεύσει τον πρόεδρο πως όσο αφήνεται όλο αυτό, θα έχει άσχημη κατάληξη. Γιατί ο κόσμος που διαμαρτύρεται, δεν φθονεί μια νεόπλουτη κομπανία. Διαμαρτύρεται γιατί αυτό το εμπόριο που στήθηκε έχει ως αποτέλεσμα τον διασυρμό του κράτους. Τον διασυρμό όλων αυτών των πολιτών που τίμια επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους. Και επειδή ο τόπος δεν ανήκει μόνο σε αυτή την ελίτ, αλλά σε όλους μας, ας επιχειρήσει μέσω γενναίων πράξεων να πατάξει τη διαφθορά. Και στη συνέχεια να συνενώσει μία βαθιά διχασμένη κοινωνία. Γιατί αν δεν το σκέφτεται για τον τόπο του, ας το σκεφτεί για τον ίδιο. Αν θέλει δηλαδή να αποφύγει να γίνει μάρτυρας του δικού του και του δικού μας Καπιτωλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X