ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βορίδης, Καδής, προστασία ζώων και κυπριακές εκλογές

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο ΥΠΕΣ της Ελλάδας Μάκης Βορίδης ορθώς έσπευσε να ζητήσει την άμεση παύση του αντιδημάρχου Ζίτσας για την πρωτοφανή κακοποίηση γαϊδουριού, στην Ελλάδα. Ο αντιδήμαρχος της περιοχής των Ιωαννίνων φέρεται να είχε σύρει το γαϊδουράκι, έχοντάς το δεμένο στην καρότσα του αγροτικού του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα το καημένο το ζώο, να υποστεί «εκτεταμένα και βαθιά τραύματα στο στέρνο από το σύρσιμο καθώς και σε όλο τον κορμό και τα άκρα, ενώ έχει σοβαρό κάταγμα στο ένα του πόδι». Ο αντιδήμαρχος παύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, μέχρι να αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία, με βάση νομοθεσία που εγκρίθηκε όταν ο Μάκης Βορίδης ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκλαμβάνει την κακοποίηση ζώου ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη. Το γαϊδουράκι τελικά δεν άντεξε και οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν σε ευθανασία, θεωρώντας ότι αυτή ήταν η μοναδική λύση για την ανακούφιση του πόνου, δεδομένου ότι η κατάσταση της υγείας του εκλήφθηκε ως μη αναστρέψιμη. Λίγες μέρες αργότερα, επίσης στην Ελλάδα, στο Ρέθυμνο, ένα κορίτσι 15 ετών κλώτσησε ένα γατάκι, σαν να ήταν μπάλα ποδοσφαίρου και μια φίλη της απαθανάτισε τη σκηνή, η οποία κόστισε με αυτοματοποιημένες διαδικασίες πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ, στον πατέρα της ανήλικης. Χωρίς να αποκλείεται και δικαστική διαδικασία, με κατηγορίες επίσης για κακούργημα, καθώς εικάζεται ότι το γατάκι έχασε τη ζωή του από τη βιαιότητα της κλωτσιάς της ανήλικης.

Ανάλογη δικογραφία έχει ήδη σχηματιστεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας άνδρας κυνήγησε ένα νεογέννητο γατάκι, το οποίο ποδοπάτησε και σκότωσε εν ψυχρώ. Το βίντεο της υπόθεσης αυτής καταδεικνύει τον λόγο για τον οποίο η νομοθεσία Βορίδη, έχει λόγο ύπαρξης και έργο να επιτελέσει, αφαιρώντας την ελευθερία με ποινές μέχρι και δεκαετούς κάθειρξης (ναι, κάθειρξης), σε τέτοια πρόσωπα που δυστυχώς κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Τον Μάκη Βορίδη δεν τον γνωρίζω. Αυτόν που γνωρίζω, επαγγελματικά, είναι τον υπουργό Γεωργίας της Κύπρου, Κώστα Καδή, ο οποίος ενδεχομένως κοιμάται ήσυχος, αν και η Κύπρος έχει ανάλογα κρούσματα κακοποίησης ζώων με αυτά της Ελλάδας, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη νομοθεσία αποτρεπτικών ποινών, για την προστασία των ζώων. Πριν από μερικούς μήνες, η «Κ» έφερε στο φως της δημοσιότητας τον πυροβολισμό σκύλου στα γεννητικά όργανα, στην περιοχή των Κρασοχωριών. Οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες πήγαν στην περιοχή –με καθυστέρηση 1-2 ημερών και θανάτωσαν τον σκύλο που είχε φροντίσει κάποιος να ευνουχίσει με τις σφαίρες του, σε περιοχή που επιτρέπεται το κυνήγι. Η θανάτωση του ευνουχισμένου από τις βολές κυνηγετικού όπλου, σκύλου, έβαλε τέλος στην όλη υπόθεση. Κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Και σκέφτομαι τώρα εγώ… αν ήταν ο Βορίδης; Να όμως που δεν είναι ο Μάκης Βορίδης, τον οποίο δεν γνωρίζω. Αλλά ο Καδής που γνωρίζω και ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας. Και είναι το ζήτημα των, αν μη τι άλλο, «πολιτικών κενών» της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του υπουργού Κώστα Καδή, που θα έπρεπε να είχαν υποχρεωθεί –από την ανύπαρκτη δυστυχώς αντιπολίτευση– να προχωρήσουν σε εκ βάθρων τροποποίηση της νομοθεσίας προβλέποντας αυστηρές ποινές, για τα τέρατα που δολοφονούν ζωάκια. Διότι οι ποινές-χάδι που προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία δεν είναι αποτρεπτικές. Αλλά ούτε ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα. Και γι’ αυτό ευθύνονται όλοι ανεξαιρέτως. Και η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο υπουργός Καδής και τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή.

Διότι αν δεν σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, όταν βλέπεις ή έστω ακούς ότι ένας ιδιοκτήτης ζώου, όχι μόνο παράτησε το κυνηγετικό του σκυλί, αλλά το πυροβόλησε στα γεννητικά του όργανα και το άφησε να υποφέρει, τότε δυστυχώς τα πράγματα χειροτερεύουν. Και εάν μάλιστα έχεις την εξουσία να κάνεις τον κόσμο καλύτερο για τα ζώα, είτε είσαι κυβέρνηση, είτε είσαι αντιπολίτευση, αλλά δεν κουνάς το δαχτυλάκι σου, τότε απλώς ντρέπομαι να σε χαρακτηρίσω. Και επειδή έρχονται προεδρικές εκλογές και οι ζωόφιλοι αυξάνονται πλέον στην Κύπρο, είναι καιρός να μάθουμε εάν κάποιος από όλους αυτούς τους υποψήφιος έχει εκπονήσει σοβαρό πρόγραμμα. Σοβαρό πρόγραμμα, επαναλαμβάνω. Για τα δίποδα τέρατα που δολοφονούν ζώα. Για τη Ρούμη, όλους τους σκύλους και τους γάτους της Κύπρου. Για τα αδέσποτα που οδηγούνται στην ευθανασία, γιατί κάποιοι δεν έχουν όραμα όταν είναι ξύπνιοι!

ΣΧΟΛΙΑ

I just give my congratulations to the people ( Pavlos Xanthoulis) who has the guts to inform all about pets in Cyprus. Again congratulations Pavlo and hope wou will be heard!!

Maryd
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση