ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο όνομά σου Αναστασία

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

«Η Νικολακοπούλου μάς άλλαξε ρούχα» άκουσα τη Χαρούλα να λέει σε μια συνέντευξή της πρόσφατα. Το θυμήθηκα όταν έβλεπα τα επεισόδια στη διαδήλωση της περασμένης βδομάδας. Την αστυνομία που βάραγε στο ψαχνό, τα χημικά, την μπότα που πατούσε στο λαιμό τον διαδηλωτή, το κορίτσι που καθώς χόρευε κτυπήθηκε από τη μανία του Αίαντα, τον γιατρό που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα... Με χαμηλωμένο τον ήχο του κινητού μου έβλεπα να ξεμυτίζουν μέσα από τη μεγάλη εικόνα πρόσωπα γνώριμα, πολλοί νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι που τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους στη σαπίλα που μας κυκλώνει.

Ανάμεσά τους και εκείνο το κορίτσι –Αναστασία Δημητριάδου, ετών 25, καλλιτεχνική φύση και ανυποψίαστη προφανώς για την τόση αγριότητα– να χορεύει στο πεζοδρόμιο. Η πίεση του νερού την τραυμάτισε στο μάτι, ενδεχομένως να έχει μειωμένη όραση λένε οι γιατροί της – ναι, αλλά έκανε άπρεπη κίνηση προς τα όργανα της τάξης απαντούν οι φιλήσυχοι συμπολίτες μας και κραδαίνουν το φωτογραφικό τεκμήριο. Δίχως να σκέφτονται ενδεχομένως πως τίποτε δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτή τη βία. Και πως δεν έχει σημασία αν την λένε Αναστασία, θα μπορούσε να τη λένε οτιδήποτε και να ήταν το δικό τους παιδί.

Όλα αυτά λοιπόν πέρναγαν μπροστά μου με μια γνώριμη φωνή, από μια άλλη νεότητα, να κουκουλώνει σαν πάπλωμα τις εικόνες απροκάλυπτης βίας: «Στο όνομά σου Αναστασία… τελικά η ζωή τρία γράμματα». Δεν μας άλλαξε μόνο ρούχα η Λίνα, δέρμα μας άλλαξε. Συνήθως, όταν ανατρέχουμε στους στίχους και η γλώσσα δεν έχει τη στιβαρότητα των αναλύσεων, το κείμενο δεν φαντάζει πολύ πολιτικό. Όμως πιστέψτε με, τίποτε δεν μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικό από όσα ανέφερα πιο πριν. Γιατί στο όνομα της κάθε Αναστασίας αναγκαζόμαστε ν’ αντικρίσουμε ξανά το κράτος μας στα μάτια. Αυτό το σαθρό οικοδόμημα του ’60 που βόλεψε τους ημέτερους, που εξέθρεψε τη διαφθορά, που επέτρεψε σε κυνικούς διαχειριστές της εξουσίας να διασύρουν έναν ταλαιπωρημένο λαό. Ενάντια σε αυτή την παρακμή διαδήλωσαν όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομική βία το περασμένο Σάββατο αλλά και χθες. Παραδίδω τη στήλη σε χρόνο που δεν γνωρίζω αν έγιναν νέα έκτροπα.

Όμως δεν έχει και τόση σημασία, καθώς το κείμενο αυτό δεν είναι παρά μια απόπειρα για να γλιστρήσει η σκέψη ανάμεσα στη ζωή – τρία γράμματα. Αυτοί που κυβερνούν τον τόπο έχουν ονόματα. Και ευθύνη που απορρέει από την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Όσο κωφεύουν στις φωνές διαμαρτυρίας και όσο κλείνουν τα μάτια μπροστά στον θυμό που κοχλάζει είμαστε καταδικασμένοι σε μια φθοροποιό στασιμότητα. Για να το πω πιο «πολιτικά», πρέπει επιτέλους κάποιος να ντραπεί και να παραιτηθεί. Αν ο πρόεδρος συνεχίσει να λειτουργεί ιπποτικά, καλύπτοντας την καθ’ ύλην αρμόδια υπουργό του, δικαίωμά του. Με τα «τελεία και παύλα» όμως δεν ικανοποιείται το λαϊκό αίσθημα. Ο ίδιος κάποτε διακήρυξε ότι η κρίση θέλει ηγέτη. Κι επειδή πιο βαθιά κρίση απ’ αυτήν δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αναρωτιέμαι, ηγέτης για ν’ αναλάβει τις ευθύνες του υπάρχει; Το ερώτημα τίθεται χωρίς συναισθηματισμούς, γνωρίζοντας τι συμβαίνει έξω από τον μικρόκοσμό μας. Μια πρόχειρη ματιά να ρίξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι παραιτήσεις έπεσαν βροχή:

Στην Ολλανδία η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου που αφορούσε στα οικογενειακά επιδόματα. Στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι απέσυρε δύο υπουργούς από την κυβέρνηση συνασπισμού του Τζουζέπε Κόντε, έπειτα από διαφωνίες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας. «Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου» δήλωσε ο Ρέντσι χαρακτηριστικά. Στην Εσθονία η πρωθυπουργός παραιτήθηκε εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, ενώ στο Περού η υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε επειδή δεν ακολούθησε τη σειρά εμβολιασμού για τον COVID-19. Εδώ όμως δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Η αρμόδια υπουργός της Δημόσιας Τάξης παρακολουθεί την αστυνομία να χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία και μηρυκάζει δικαιολογίες για διερεύνηση από μια ακόμα επιτροπή. Τελεία και παύλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση

X