ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναμένονται δεκάδες ξένοι βουλευτές στις εκδηλώσεις της ΔΣΟ τον Μάρτιο

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Ο ορθόδοξος κόσμος, ως απότοκος της βυζαντινής κληρονομιάς απλώνεται από την Ευρώπη έως την Ασία και την Αφρική. Είναι αυτό που ο μεγάλος Ρουμάνος διανοούμενος και πρωθυπουργός Νικολάε Γιόργκα ονόμασε «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο». Και όλοι αυτοί οι λαοί έχουν πλήρη συνείδηση αυτής της επιρροής, ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να εκδηλώνονται κατά καιρούς μεταξύ τους. Έτσι, την επαύριον της πτώσης των σοσιαλιστικών καθεστώτων, όταν η Ορθοδοξία εμφανίστηκε και πάλι ως μια σημαντική συνιστώσα του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος που υπήρχε η πρόθεση συγκροτηθεί, προέκυψε η ανάγκη κάποιου συντονισμού όλων των Ορθοδόξων σε πολιτικό επίπεδο. Οι εμπνευστές του σχεδίου έβλεπαν σε αυτήν τη συνεργασία, που επρόκειτο να πάρει μια μόνιμη, θεσμική διάσταση, το μέσο προώθησης κοινών στόχων και πρωτοβουλιών. Έτσι προέκυψε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία «γεννήθηκε» στην Ορμύλια Χαλκιδικής, το 1993, χάρη και στην αφοσίωση που επέδειξε για την υλοποίηση αυτής της ιδέας ο πρώην υπουργός και διανοούμενος Στέλιος Παπαθεμελής.

Στις τρεις δεκαετίες του βίου της η ΔΣΟ πέτυχε να ενδυναμώσει το διεθνές κύρος της, κατορθώνοντας να συμπεριλάβει στους κόλπους της εκπροσώπους από 25 κοινοβούλια από τρεις ηπείρους. Η δράση της όλα αυτά τα χρόνια είναι πολυσχιδής και πολυεπίπεδη. Αναφέρω, ως παράδειγμα, τις σοβαρές παρεμβάσεις που έχει καταγράψει για τη διάσωση του χριστιανικού πληθυσμού στην Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ. Οι χριστιανοί της περιοχής, της τόσο κοντινής σε εμάς τους Κύπριους, βρίσκονται υπό διαρκή διωγμό. Τόσο από τους ισλαμιστές όσο και από τις τουρκικές αρχές κατοχής και τους συμμάχους της. Αυτές οι αντίξοες συνθήκες εξανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να προσφυγοποιηθούν, κι έτσι να κινδυνεύει με ολοκληρωτική εξαφάνιση το χριστιανικό στοιχείο σε μια περιοχή που αποτέλεσε το λίκνο του χριστιανισμού. Αυτό το δράμα η ΔΣΟ το αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, τόσο σε συνεργασία με τα πρεσβυγενή πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής, όσο και με εκπροσώπους άλλων θρησκειών και πολιτικούς παράγοντες, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Ένα ακόμη πεδίο δράσης της ΔΣΟ είναι η βεβήλωση, η σύληση ή η καταστροφή των χριστιανικών μνημείων. Αυτό αφορά, κυρίως, τα χριστιανικά μνημεία της Συρίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και της κατεχόμενης Κύπρου. Μάλιστα, το Ημερολόγιο του 2023, το οποίο έχει εκδοθεί σε τέσσερεις γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά, αγγλικά και αραβικά), είναι αφιερωμένο στις εκκλησιές μας που έχουν υποστεί την βαρβαρότητα της τουρκικής κατοχής. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί και στο απαράδεκτο γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος. Για τον σκοπό αυτό έχει εκδοθεί ειδικός τόμος με την παρουσίαση 37 εμβληματικών ναών της του Θεού Σοφίας από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και δύο από την Κύπρο. Με αφορμή την προβολή του τόμου διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, ώστε να πιεστεί η τουρκική ηγεσία να ακυρώσει την απαράδεκτη αυτή απόφασή της.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντική είναι και η προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΣΟ να αναδειχθούν οι χριστιανικές αξίες στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, μέσω του διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης. Κι αυτό διότι, εκ μέρους κάποιων κύκλων, όπου κυριαρχούν ιδεοληπτικές εμμονές, εξοβελίζεται κάθε αναφορά στο κοινό χριστιανικό παρελθόν των ευρωπαϊκών λαών.

Ως Κυπριακή Αντιπροσωπεία στη ΔΣΟ –εκτός από τον γράφοντα, συμμετέχουν ακόμη ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Ηλίας Μυριάνθους και ο Μαρίνος Μουσιούττας– ως συμπαγής ομάδα όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε μια έντονα ενεργητική παρουσία, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία που έχει ο θεσμός, αλλά και οι δυνατότητες που δίνονται για να αναδείξουμε και τις δικές μας θέσεις.

Για τον λόγο αυτό αναλάβαμε να διοργανώσουμε, το διάστημα 16-19 Μαρτίου, στην Κύπρο τη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν βουλευτές από δεκάδες χώρες. Η συνεδρίαση αυτή θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, μεταξύ άλλων, συνεχίζεται ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία, μεταξύ δύο ομόδοξων λαών, μετά τη ρωσική εισβολή.

Είναι εύλογο ότι θα είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν. Παράλληλα, προγραμματίζεται μεγάλη ανοικτή παρουσίαση του τόμου: «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», το Σάββατο 18 Μαρτίου, 10:30 π.μ. στον χώρο εκδηλώσεων της Μητροπόλεως Λεμεσού, με την ευγενική παραχώρηση του Μητροπολίτη Αθανασίου, στην οποία έχουν κληθεί να μιλήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, ενώ θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα. Με επίγνωση της σημασίας των εκδηλώσεων αυτών για το διεθνές κύρος της Κύπρου, και με την αμέριστη συμπαράσταση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου, εργαζόμαστε εντατικά ώστε να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.

Ο κ. Πανίκος Λεωνίδου είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση