ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν θέλω να ζω σε μισή πατρίδα

Του ΔΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Γεννήθηκα πρόσφυγας, μακριά από τις ρίζες μου. Μισός Κερυνείωτης, μισός Αμμοχωστιανός. Αγάπησα τον τόπο καταγωγής μου χωρίς να ζήσω εκεί ποτέ... Δεν θέλω να ζω σε μισή πατρίδα και, γι’ αυτό, το Κυπριακό είναι πρωταρχικός παράγοντας για την επιλογή μου να στηρίξω τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Γιατί όμως;

Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην παραδέχεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει μια μοναδική ικανότητα να σπάζει αδιέξοδα και να βρίσκει λύσεις. Ένα ηγετικό χάρισμα επιβεβαιώνεται και μέσα από το πολύ καλά μελετημένο πλάνο που παρουσίασε, προκειμένου να ξεκλειδώσει την επίλυση του Κυπριακού. Το τρίπτυχο ασφάλεια – ενέργεια – οικονομία, μπορεί πράγματι να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο.

Με την πρότασή του για αξιοποίηση του συστήματος ασφάλειας της Δύσης ο Αβέρωφ Νεοφύτου σπάζει ταμπού. Προτείνει τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο για να λυθεί το ζήτημα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και η απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα. Γιατί, δίχως ρεαλιστικό πλάνο ή πιστεύοντας στον μύθο πως μπορούμε δήθεν ν’ ασκήσουμε από μόνοι μας πιέσεις στη Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σ’ ένα ακόμα ναυάγιο. Καθαρή η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αποδοχής από την τουρκική πλευρά – η πτυχή της ασφάλειας να γίνει υπόθεση του συστήματος ασφάλειας της Δύσης.

Ο Αβέρωφ τόλμησε να θέσει την ενέργεια ως το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το Κυπριακό. Σε περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης το χαρτί των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου είναι το ισχυρότερό μας όπλο για να προκαλέσουμε το διεθνές ενδιαφέρον. Μιλώντας με τη γλώσσα της λογικής και χωρίς να κρύβεται για να προστατέψει το πολιτικό του κεφάλαιο προτείνει το μόνο ρεαλιστικό πλάνο, συμπεριλαμβάνοντας και την Τουρκία στην ενεργειακή εξίσωση, εφόσον επανενωθεί το νησί μας, δίνοντας έτσι τα κίνητρα που απαιτούνται για να σπάσει η τουρκική αδιαλλαξία. Θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι με άδεια χέρια και θολές προτάσεις δεν λύνεις ούτε το Κυπριακό, ούτε το οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

Συμμερίζομαι τη θέση που συνεχώς επαναλαμβάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τόπο μας και ειδικότερα στο θέμα της οικονομίας. Μια ελεύθερη Κύπρος μπορεί να ελκύσει ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις, ακόμα περισσότερους τουρίστες, ακόμα περισσότερες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης τόσο για τους Ε/κ όσο και για τους Τ/κ.

Για να λύσουμε το Κυπριακό χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο ισχυρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να μπορεί να επιτυγχάνει τη στήριξη των εταίρων μας. Έναν πρόεδρο που μπορεί να αποδείξει στη Διεθνή Κοινότητα ότι έχει την πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και περιβάλλεται από ανθρώπους διατεθειμένους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για το πρώτο, η στενή σχέση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του προς την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ και οι ισχυρές σχέσεις σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο που διατηρεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δείχνουν τη δυναμική και το πολιτικό εκτόπισμά του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αβέρωφ, έχει ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό. Ποτέ δεν πατούσε σε δύο βάρκες και οι απόψεις του ποτέ δεν αμφιταλαντεύονταν. Γι’ αυτό είναι που έκτισε τη διεθνή αξιοπιστία του και γι’ αυτό μπορεί να εξασφαλίσει τη διεθνή στήριξη που χρειαζόμαστε.

Ειδικά στο θέμα της απαραίτητης αξιοπιστίας και της ανάγκης επίδειξης καθαρής πολιτικής βούλησης προς τη διεθνή κοινότητα, θα πρέπει να προσμετρήσουμε το πολιτικό ιστορικό και των τριών επικρατέστερων υποψηφίων. Από τη μία ο κύριος Μαυρογιάννης υπήρξε ο διαπραγματευτής του Κυπριακού που απέρριψε οποιαδήποτε λύση μέχρι σήμερα. Από την άλλη, σε περίπτωση εκλογής του κύριου Χριστοδουλίδη, η συμπόρευση με το αντιδραστικό ΔΗΚΟ και την απορριπτική ΕΔΕΚ, μόνο αποθαρρυντικά μηνύματα θα στείλει στη Διεθνή Κοινότητα.

Πριν από μερικές ημέρες οι Τουρκοκύπριοι έστειλαν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στις «εκλογές» της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Κατεχόμενα. Σε αυτή τη βάση οφείλουμε να κτίσουμε για την επόμενη μέρα των συνομιλιών. Χωρίς φόβο και χωρίς να πολιτευόμαστε μόνο για τα χειροκροτήματα του εσωτερικού μας ακροατηρίου, έχουμε πατριωτικό χρέος να βρούμε έδαφος συνεργασίας και με τους Τουρκοκυπρίους, για να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στο νησί μας.

Την ίδια ώρα όμως, χρειαζόμαστε και κάποιον που να μπορεί να αναχαιτίσει τον τούρκικο αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα. Να έχει αυτό το διεθνές έρεισμα. Και να διαθέτει την πολιτική ικανότητα και την εμπειρία να σπάσει αδιέξοδα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο υποψήφιος που, σε αντίθεση με τις πρακτικές ενός επιφυλακτικού - συντηρητικού διπλωμάτη, επιδιώκει να βρει λύση στο πρόβλημα παρά να βρει τα πιθανά προβλήματα της λύσης. Έχει τη γνώση αλλά και την πολιτική βούληση που χρειάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τις διεθνείς συνθήκες προς όφελος της πατρίδας μας.

Θέλουμε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, θέλουμε την επανένωση του τόπου μας, θέλουμε την απελευθέρωσή μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Δήμος Γεωργιάδης είναι δικηγόρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση