ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε. και Κυπριακό

Της ΣΤΑΥΡΗΣ ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ως περιφερειακό ενοποιητικό εγχείρημα μπορεί μέσα από σωστές πολιτικές να συνδράμει θετικά στην ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσιολογικά προσεγγίζουμε κριτικά και μέσω προτάσεων αδυναμίες και θεσμικά ελλείμματα στον τρόπο λειτουργίας της, καθώς και πολιτικές που αντίκεινται στις αξιακές θέσεις που θα έπρεπε να υπηρετεί στη βάση και δικών της διακηρύξεων, των ιδρυτικών συνθηκών της και του διεθνούς δικαίου. Και παράλληλα, αξιοποιούμε με ρεαλισμό κάθε δυνατότητα που παρέχεται για προώθηση της λύσης του Κυπριακού, της απελευθέρωσης και της επανένωσης του τόπου και του λαού μας.    

Το ΑΚΕΛ παραμένει σταθερό στην εκτίμηση ότι η συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Γεγονός όμως που δεν αναιρεί την αναγκαιότητα αξιοποίησης κάθε ενισχυτικού παράγοντα. Και στις πραγματικές διαστάσεις των ζητημάτων στα οποία μπορεί να συμβάλει θετικά, η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, ενώ και μετά τη συνολική λύση του Κυπριακού μπορεί να παρέχει ένα πλαίσιο ασφάλειας ως προς την εφαρμογή της.

Η μεταφορά του Κυπριακού στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και η αντιμετώπισή του ως κοινή πρόκληση στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, η ενίσχυση των ενοποιητικών στοιχείων που παρέχονται ένεκα της φύσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου πριν και μετά τη λύση, καθώς και η ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας όπως είχαν διατυπωθεί στο 18ο Συνέδριο του κόμματος. Από το 2004 και εντεύθεν, παρά τα διαπραγματευτικά πισωγυρίσματα και πιο πρόσφατα την απαράδεκτη πρόταξη της «λύσης» δύο κρατών από την τουρκική πλευρά, η ρητή δέσμευση της Ε.Ε. στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ενισχύει τις προσπάθειές μας. Όπως και η αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών στην ΑΟΖ, όπως και η καταδίκη έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. Η θετική δε στάση που διατύπωσε η Ε.Ε. στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, επιβεβαιώνει και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως προς το περιεχόμενο της λύσης, δεδομένης της αναγκαιότητας η ομοσπονδιακή Κύπρος να είναι ένα πραγματικά λειτουργικό κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Με τη συνεπή διαχρονικά στήριξη της Ευρωπαϊκής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε προτάξει και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη συμφωνημένη μορφή λύσης, τον σεβασμό του πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων, τη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων, την εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο, τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, τον πλήρη σεβασμό των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας ως προκύπτουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Ακόμη και όταν παρεμβάλλονται οι σκοπιμότητες που υπηρετούν πολιτικές ομάδες στις οποίες επαίρονται ότι ανήκουν ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και το ECR. Όπως η πρόσφατη καταψήφιση τροπολογίας μας για επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Αναντίρρητα, η αξιοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων που εξ αντικειμένου βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνάρτηση με τις πάγιες διεκδικήσεις μας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πολιτικού κλίματος υποστηρικτικού στην κατεύθυνση της λύσης. Καταγράφοντας όμως με ρεαλισμό τις πολιτικές πραγματικότητες, τις δυνατότητες και ποιο ρόλο μπορεί ή όχι να διαδραματίσει η Ε.Ε. Η λύση του Κυπριακού αυτή καθαυτή δεν περνά μέσα από το πεδίο της Ε.Ε., τα ευρωπαϊκά ορόσημα και διαδικασίες στα οποία σκωπτικά επιμένει εδώ και χρόνια ο κ. Χριστοδουλίδης. Κι αντ’ αυτού, όπως δηκτικά υπογράμμισε η κα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρέπει επιτέλους να προβληματιστούμε επί πρωτοβουλιών ουσίας, όπως αυτές που υπέβαλε το ΑΚΕΛ και επιμένει να μη συζητά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.    

 

Η κα Σταύρη Καλοψιδιώτου είναι νομικός-διεθνολόγος, μέλος ΚΕ ΑΚΕΛ, υποψήφια ευρωβουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση