ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επιχειρηματικότητα στον τοίχο

Η εταιρεία Cyfield απαντά στα περί «εθνικού εργολάβου» και «μονοπωλίου»

Αρχή μας είναι να μη σχολιάζουμε δημοσιογραφικά κείμενα και να μην παρεμβαίνουμε στο έργο των δημοσιογράφων. Απ’ την άλλη, όταν δημιουργούνται εντυπώσεις, οι οποίες μάλιστα μπορούν να προκαλέσουν και κόστος στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αποτελεί υποχρέωσή μας να παρέμβουμε ώστε να μην καταλήγουν οι αναγνώστες σε λανθασμένα συμπεράσματα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στο πρώτο ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή («Πώς η πολιτεία εξέθρεψε εθνικούς εργολάβους») υπήρξε ο ισχυρισμός ότι σε τουλάχιστον δύο μεγάλα δημόσια έργα που ανέλαβε η εταιρεία Cyfield, οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το 50% του εκτιμώμενου χρόνου παράδοσης. Σημείωνε δε επί λέξει το ρεπορτάζ για το έργο του περιμετρικού Λευκωσίας: «…από δημοσιεύματα προκύπτει πως η Cyfield είχε ζητήσει συνολικές παρατάσεις 17,5 χρόνων».

Μια παράταση 17,5 χρόνων αποτελεί όντως όχι απλώς είδηση αλλά σκανδαλώδη απαίτηση. Πλην όμως πρόκειται για ένα εξόφθαλμο λάθος το οποίο προσβάλλει βάναυσα την επιχειρηματική μας φήμη. Γεγονός που μας αναγκάζει να θέσουμε το εύλογο ερώτημα με αφορμή τους ισχυρισμούς περί «εθνικών εργολάβων» και «μονοπωλίων»: Πώς τεκμηριώνονται αυτοί οι ισχυρισμοί; Δεν θα αμφισβητήσουμε βεβαίως όσα καταγράφει το ρεπορτάζ για τις αναθέσεις των έργων. Δεν πρόκειται εξάλλου για έργα που η Cyfield ανέλαβε εν κρυπτώ αλλά σύμφωνα με καθόλα νόμιμες διαδικασίες. Το επόμενο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής απλό: Τι ακριβώς προσάπτεται στην εταιρεία; Μη νόμιμες διαδικασίες; Ευνοϊκή μεταχείριση έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου;

Ως επιχειρηματικός όμιλος με μεγάλο κύκλο εργασιών, ο οποίος αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του τόπου μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να διαψεύσουμε όχι μόνο παραπλανητικούς ισχυρισμούς αλλά και να υπερασπιστούμε το επιχειρείν σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Όσο για το «μονοπωλιακό καθεστώς» στον τομέα των Δημοσίων Έργων δεν προκύπτει λόγω αδιαφανών διαδικασιών αλλά επειδή η εταιρεία μας στρατηγικά έκανε επιλογές που χαρακτηρίζονται από επιχειρηματική εξωστρέφεια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ρεπορτάζ αναφέρεται σε τρεις εταιρείες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν περιορίζεται στα όρια της Κύπρου. Για εταιρείες αυτού του μεγέθους το άνοιγμα σε μεγαλύτερες αγορές προϋποθέτει μια σοβαρή επένδυση, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού. Αυτό ακριβώς έκανε και η Cyfield στη βάση του στρατηγικού της σχεδιασμού: επενδύσαμε σε χρόνο, σε χρήμα και σε ανθρώπους. Ένα επιχειρηματικό όραμα που μεταφράζεται σε επένδυση πολλών εκατομμυρίων για αγορά μηχανημάτων και νέας τεχνολογίας, μετεκπαίδευση προσωπικού και υποδομές σύμφωνα με τα πλέον προηγμένα διεθνή πρότυπα. Το επιχειρηματικό ρίσκο ή η τόλμη καλύτερα να δραστηριοποιείται μια εταιρεία σε αυτή την κλίμακα, της επιτρέπει να υποβάλλει προσφορές με ανταγωνιστικές τιμές. Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία και το κράτος βγαίνει κερδισμένο καθώς η εταιρεία μας φορολογείται στην Κύπρο.

Στο δεύτερο ρεπορτάζ της έγκριτης Καθημερινής («Μονοπωλιακή υπόθεση τα δημόσια έργα») επαναλαμβάνονται οι ίδιες αιτιάσεις περί «προνομιακής παρουσίας τριών μεγάλων εταιρειών» (ανάμεσά τους και η Cyfield) γεγονός που «δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για το καθεστώς που διέπει την προκήρυξη και κατακύρωση δημοσίων συμβάσεων». Αυτό που και πάλι δεν αναφέρει το ρεπορτάζ είναι αν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο (μη νόμιμο ή παράτυπο) σε σχέση με τις διαδικασίες. Ο λόγος είναι γιατί δεν υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση της νομιμότητας. Οπότε το μόνο που απομένει ως επιχείρημα για να κτιστεί το αφήγημα περί «εθνικών εργολάβων» είναι οι καθυστερήσεις στην παράδοση των έργων, παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει και το τελικό κόστος κατασκευής τους. Οι καθυστερήσεις φυσικά αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής πρακτικής διεθνώς, αρκεί να συντρέχουν εύλογες αιτίες. Αλλά για να μη μείνουμε στη θεωρία των πραγμάτων, έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τι αναφέρει το εν λόγω ρεπορτάζ αναιρώντας τις όποιες εντυπώσεις δημιούργησε: «Με βάση επίσημη ενημέρωση από τα Δημόσια Έργα για τις 26 συνολικά συμβάσεις οδικών και οικοδομικών έργων δεν προκύπτουν πέναλτι μέχρι αυτή την ώρα. Τουτέστιν οι παρατάσεις που δόθηκαν στη Cyfield ή σε άλλες εργοληπτικές εταιρείες είναι δικαιολογημένες».

Κλείνοντας, ως επιχειρηματικός όμιλος αισθανόμαστε την ανάγκη να επαναλάβουμε το εξής: τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό τόσο στο ρόλο του Τύπου όσο και στη διαδικασία διαφάνειας και ελέγχου η οποία πρέπει να διέπει την ανάθεση δημοσίων έργων. Αποτελεί υποχρέωσή μας όμως αφενός να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και αφετέρου να υπερασπιστούμε την κυπριακή επιχειρηματικότητα ως πυλώνα της οικονομίας μας. Η Cyfield με το έργο της συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας στιβαρής αναπτυξιακής πολιτικής, ενεργώντας πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση