ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εδώ και τώρα στήριξη των Τουρκοκυπρίων

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των Τ/κ του 2003 είναι η δεύτερη φορά, με τα αποτελέσματα των πρόσφατων «εκλογών» Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Κατεχόμενα, που εκπέμπεται το μήνυμα της αντίδρασης τόσο προς την ποδηγέτηση από την Άγκυρα, όσο και προς την διοίκηση Ερσίν Τατάρ. Αλλά και πιο πριν, με αφορμή το διαβόητο «οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας - Κατεχομένων και της άθλιας οικονομικής κατάστασης των Τ/κ, διεφάνη η έντονη δυσφορία τους, με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Βεβαίως το «πρωτόκολλο» δεν στόχευε μόνο στην πλήρη οικονομική εξάρτηση των Κατεχομένων.

Στο στόχαστρο της Άγκυρας ήταν η εξουδετέρωση κάθε ψήγματος δημοκρατίας και ελευθερίας της τ/κ κοινότητας, ο έλεγχος των ΜΜΕ και ο ασφυκτικός έλεγχος συντεχνιών και κομμάτων. Ενδεικτικό της ολοκληρωτικής νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τους σχεδιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν ήταν η αποστολή ομάδων καταστολής διαδηλώσεων από την Τουρκία. Η παραχώρηση «διευκολύνσεων» για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους σε Τούρκους υπηκόους ολοκληρώνει τον διάφανο σχεδιασμό οριστικής διάλυσης της τ/κ κοινότητας.

Είναι προφανές ότι η τ/κ κοινότητα αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει κυριολεκτικά υπαρξιακό πρόβλημα. Μετατροπή των πτήσεων προς Τύμπου σε «εσωτερικές πτήσεις» και μετεξέλιξη της τ/κ κοινότητας σε ισλαμικό - φονταμελιστικό μόρφωμα, υδροδοτική και ηλεκτρική σύνδεση Κατεχομένων - Τουρκίας ολοκληρώνουν τον θανάσιμο εναγκαλισμό της τ/κ κοινότητας.

Οι παράνομες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, δίκην Ρωμαίων ανθυπάτων, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της Άγκυρας να μετατρέψει τα Κατεχόμενα σε τουρκικό «βιλαέτι».

Ενώπιον αυτών των δεδομένων είναι επιταγή, με αφορμή και την εκδηλωθείσα αντίδραση στις «Δημοτικές Εκλογές», οι κατεπείγουσες πρωτοβουλίες και δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να στηρίξει τους Τ/κ συμπατριώτες μας ως ισότιμους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες. Απειλείται η ύπαρξή τους και δεν χωρεί καμιά αδιαφορία.

Αντί το μετέωρο βήμα των απορριφθέντων ΜΟΕ, με επικίνδυνες προτάσεις νομιμοποίησης θεσμών του ψευδοκράτους, επιβάλλεται η εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων στήριξης των Τ/κ. Γενναιόψυχα και γενναιόδωρα. Με εμπλοκή της Ε.Ε. που αναμφίβολα θα συνδράμει αποφασιστικά στην προώθηση τέτοιων μέτρων. Τα μέτρα αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει βεβαίως, να απευθύνονται και να διεκπεραιώνονται μέσω του παράνομου μορφώματος των Κατεχομένων. Θα πρέπει να προωθηθούν μέσω της τ/κ κοινωνίας των πολιτών. Θεσμοί της τ/κ κοινότητας, όπως είναι οι συντεχνίες και μη «κυβερνητικές» οργανώσεις πρέπει να κληθούν να συνεργαστούν στην υλοποίηση μέτρων οικονομικής στήριξης / ανακούφισης των απλών πολιτών. Οι θεσμοί της Ε.Ε. στην υλοποίηση των μέτρων πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Αντί ανούσιες και αναποτελεσματικές διακηρύξεις επαναπροσέγγισης, που ουδόλως απέδωσαν όλα αυτά τα χρόνια, επέστη ο χρόνος –που ίσως εξαντλείται οριστικά– να κινηθούμε με ταχύτητα και κυρίως με ειλικρίνεια και πραγματική βούληση.

Καθώς οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας μετατρέπονται σε άθυρμα (πολιτικό υποχείριο – πιόνι) του αδίστακτου Ερντογάν δεν νοείται απραξία, αμηχανία και παθητική θέαση των όσων διαδραματίζονται. Εδώ και τώρα πρωτοβουλίες.

Ο Γιαννάκης Λ. Ομήρου είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση